Astenozoospermia: cauze, simptome și impact asupra fertilității
Problemele de fertilitate sunt din ce în ce mai frecvent diagnosticate în prezent. E dificil de spus dacă e vorba despre o creștere a frecvenței lor sau despre existența unor metode moderne de diagnosticare, ce permit identificarea altădată imposibilă, dar acest lucru nici nu este neapărat important.
Astenozoospermia reprezintă scăderea motilității spermatozoizilor. Studiile demonstrează să 1 din 5000 bărbați suferă de astenozoospermie completă, ceea ce e o cifră destul de mare. În continuare poți afla care sunt cauzele acestei probleme, cum se manifestă și ce impact are asupra fertilității.
Ce este motilitatea spermatozoizilor?
Atunci când vorbesc despre motilitatea spermatozoizilor, specialiștii se referă la două tipuri de mișcare:
- Motilitatea progresivă se referă la spermatozoizii care înoată în linie dreaptă sau sub forma unor cercuri largi;
- Motilitatea non progresivă se referă la spermatozoizii care nu reușesc să se deplaseze în linie dreaptă, sau care înoată sub forma unor cercuri foarte mici.
Pentru ca spermatozoizii să străbată mucusul cervical și să fie capabili de fecundare ei trebuie să aibă o motilitate progresivă de cel puțin 25 micrometri pe secundă.
Astenozoospermia se referă la slaba motilitate a spermatozoizilor și este diagnosticată când mai puțin de 32% dintre aceștia sunt capabili să se deplaseze eficient.
Care sunt cauzele astenozoospermiei?
Cauzele determinante pentru astenozoospermie nu sunt complet elucidate. Totuși, s-a ajuns la concluzia că astenozoospermia poate fi determinată de afectarea testiculelor, la nivelul cărora este produsă și depozitată sperma. Printre cauzele care pot determina afectarea testiculelor se numără:
- Infecțiile
- Cancerul testicular
- Intervențiile chirurgicale la nivelul testiculelor
- Criptorhidia
- Probleme congenitale.
Utilizarea steroizilor anabolizanți pentru perioade îndelungate de timp reduc numărul și motilitatea spermatozoizilor. Unele medicamente, cum sunt canabisul și cocaina, ca și unele remedii naturiste din plante pot afecta calitatea spermei.
Varicocelul, o dilatație a venelor mari de la nivelul scrotului se asociază cu astenozoospermia.
Care este impactul asupra fertilității?
La nivel mondial, între 60 – 80 milioane de cupluri sunt afectate de infertilitate. Frecvența cazurilor de infertilitate variază de la o țară la alta, dar cifrele nu sunt relevante, pentru că accesul cuplurilor la servicii medicale de specialitate variază mult de la un stat la altul. Diagnosticul de infertilitate de cuplu este pus atunci când 12 luni de încercări nu au condus la instalarea unei sarcini.
Infertilitatea masculină este cauza a 40-50% din totalul cazurilor de infertilitate de cuplu și afectează în jur de 7% dintre bărbați.
Cum se diagnostichează astenozoospermia?
Analiza spermei este cel mai simplu și mai util test atunci când vine vorba despre primii pași în diagnosticarea unei probleme de fertilitate masculină. Ea poate identifica existența problemelor de fertilitate la 9 din 10 bărbați cu probleme.
Medicul te va sfătui ca proba de spermă să se recolteze prin masturbare, după o perioadă de abstinență care poate varia între 2 și 7 zile. Este obligatoriu ca întregul ejaculat să fie recoltat într-un recipient steril, preferabil într-o cameră special dedicată din cabinetul medicului, pentru a se scurta timpii de transport și așteptare până la prelucrare.
În cazul în care proba nu poate fi recoltată decât acasă, medicii recomandă ca ea să ajungă la laborator în mai puțin de o oră, să nu fie pusă la rece și să fie transportată cât mai aproape de temperatura corpului.
Mostra nu poate fi recoltată în urma contactului sexual, prezervativele fiind în general tratate cu spermicide sau cu lubrifianți care pot furniza rezultate eronate.
Din motive de siguranță, se vor testa două probe de spermă, recoltate la un interval de 2 – 4 săptămâni, pentru că abstinența sau unele boli pot afecta motilitatea spermatozoizilor doar temporar. Dar dacă la ambele probe motilitatea e mai mică de 32%, atunci azoospermia e o certitudine.
Cum se poate ameliora calitatea spermei?
Îmbunătățirea calității spermei nu este întotdeauna posibilă, dar există unele schimbări ale stilului de viață care pot contribui, uneori. Printre acestea se numără:
- Renunțarea la fumat: fumatul afectează motilitatea și se poate asocia cu scăderea fertilității;
- Renunțarea la cannabis, amfetamine, opioide și alcool sunt de ajutor în îmbunătățirea calității spermei;
- Un indice de masă corporală mai mare de 25 afectează cantitatea și calitatea spermei;
- Lenjeria larga, din materiale naturale, contribuie la scăderea temperaturii locale și la creșterea calității spermei.
Cum se tratează astenozoospermia?
De multe ori, astenozoospermia nu este singura problemă care afectează calitatea spermei. Tratamentul se adaptează la cauzele care ar fi determinat scăderea calității spermei și poate fi reprezentat de:
- Intervenție chirurgicală pentru corectarea varicocelului, remedierea unei vasectomii etc;
- Tratarea infecțiilor – antibioticele pot trata unele infecții, dar nu pot reda întotdeauna fertilitatea;
- Tratament hormonal – în cazul depistării unor dezechilibre hormonale;
- Apelarea la tehnici de reproducție asistată, pentru obținerea unei sarcini in vitro.
Infertilitatea este o povară și este întotdeauna abordată medical ca o problemă de cuplu. Progresele medicinii au contribuit mult pentru ca o mare parte dintre cuplurile afectate de infertilitate să poată deveni părinți biologici. Nu ești singur în această luptă!