Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Fată sau băiat? Află sexul copilului încă din primul trimestru de sarcină

Fetal Care » Fată sau băiat? Află sexul copilului încă din primul trimestru de sarcină
23 iulie 2015

Una dintre cele mai dorite informații pe care vor sa le afle viitorii părinți, încă de la începutul sarcinii, este sexul bebelușului. Gravidele pot afla acest lucru din a 12-a săptămână de sarcină, dacă aleg sa colaboreze cu un medic, care dispune de tehnologia si de experiența necesară unei astfel de interpretări. 

Mai important de menționat este faptul că, această informație vine doar ca un beneficiu adăugat serviciilor de evaluare precoce a structurilor fetale sau a cariotipului fetal, care sunt esențiale pentru a ne asigura de sănătatea viitorului bebeluș.

Iată ce trebuie sa știe viitoarele mămici, care sunt interesate să afle cat mai repede dacă vor avea un băiat sau o fată.

Cum poți afla sexul bebelușului în a 12-a săptămână de sarcină? 

La clinica Fetal Care folosim tehnologie de ultimă generație pentru monitorizarea sarcinii, iar sexul bebelușului poate fi aflat în urma mai multor investigații de specialitate. Unele dintre acestea sunt proceduri de rutină, recomandate oricărei gravide, în timp ce altele presupun metode invazive, care ar trebui realizate numai în cazul unei sarcini cu risc crescut, nu doar pentru aflarea sexului copilului.

Ecografia de morfologie fetală

Organele sexuale ale fătului încep sa se dezvolte deja după 6-8 săptămâni de la concepție, dar abia la 12 săptămâni se poate vedea sexul copilului la ecograf. Aceasta este perioada în care gravida trebuie sa efectueze o investigație de screening prenatal numită dublu test, care presupune analize de sânge și o ecografie de morfologie fetală.

Este necesar ca ecografia să fie efectuată de către toate femeile însărcinate, fiind instrumentul de bază prin care se evaluează integritatea structurilor fetale si riscul de aneuploidii (număr anormal de cromozomi) sau malformații cromozomiale, cum sunt sindroamele Down, Edwards sau Patau. 

Cunoscută și sub numele de screening pentru trimestrul I sau ecografia 3D-4D, ecografia de morfologie fetală, este una dintre metodele ce permite inclusiv identificarea timpurie a sexului bebelușului. În funcție de experiența sa și de aparatura pe care o folosește, un medic specializat poate spune care este sexul fătului cu o rată de acuratețe de 80-90%, încă din a 12-a săptămână de sarcină. Prin urmare, poate fi aflat sexul copilului la dublu test.

Pentru a realiza aceste ecografii, în cadrul Fetal Care folosim aparate ecografice de ultimă generație, iar datele astfel obținute sunt interpretate și integrate cu ajutorul unui soft folosit în cele mai prestigioase clinici de profil din lume. Acest lucru ne permite ca, printre altele, să putem identifica timpuriu și sexul copilului, informație atât de râvnită de viitorii părinți.

Ecografia de morfologie fetală

Ecografiile de morfologie fetală, trebuie realizate și ulterior, în al doilea și al treilea trimestru de sarcină. Aceste investigații neinvazive, oferă detalii importante despre evoluția fătului și pot scoate la iveală din timp, eventuale malformații congenitale.

Testele genetice

Testele genetice non-invazive reprezintă metode recent introduse în protocolul medical. Ele pot oferi inclusiv informații care sa confirme sexul fătului, cu o rată crescuta de acuratețe, de 99%. Acest tip de teste depistează ADN-ul fetal din sângele matern și sunt efectuate, în general, pentru screeningul aneuploidiilor sau al malformațiilor cromozomiale. Au avantajul ca exclud riscurile testelor invazive și pot fi efectuate încă din a 10-a săptămână de sarcină.

Totodată, exista posibilitatea de a afla sexul fătului si prin intermediul testului genetic CVS, numit și biopsia de vilozități coriale. Acesta este un test invaziv, care se realizează între saptamanile 11-13 de sarcină, pentru analiza întregului cariotip fetal.

De asemenea, sexul copilului poate fi aflat prin amniocenteză, dar și aceasta este o procedura invazivă, recomandată numai în cazul sarcinilor cu risc crescut.

În timp ce ecografia de morfologie fetală este recomandată în cazul tuturor femeilor însărcinate, pentru evaluarea structurilor morfologice fetale și a riscului de aneuploidii sau malformații cromozomiale, testele genetice sunt recomandate în cazul sarcinilor cu risc genetic crescut. Din aceasta categorie fac parte sarcinile obținute de femeile cu vârsta de peste 35 de ani sau sarcinile care prezintă suspiciuni în cadrul screeningului de trimestru I. 

Testele genetice trebuie realizate de medici specialiști in obstetrică – ginecologie și  de medici specializați în medicina materno-fetală, care dispun de aparatele și de programele de screening necesare.

Tineri parinti

Care este cea mai sigură metodă de aflare a sexului copilului? 

Cea mai sigură metodă pentru aflarea sexului copilului este ecografia de morfologie fetală. Investigația nu este invaziva, deoarece folosește ultrasunete și, în plus, oferă informații esențiale despre starea de sănătate a fătului. 

Un alt avantaj al ecografiei este ca oferă viitorilor părinți posibilitatea de a vedea cum arată bebelușul, iar la final pot primi fotografii 3D sau chiar o înregistrare video de la ecografie. Vor fi amintiri de neprețuit! Acuratețea acestei investigații pentru identificarea sexului copilului este de 80-90% după 12 săptămâni de sarcină. Cu cât sarcina este mai avansată, cu atât va fi mai ușor de observat sexul bebelușului.

Uneori însă, este posibil, ca la ecografie, din cauza poziției în care stă fătul, să nu poate fi observate organele genitale. În acest caz, dacă viitoarea mamica dorește, se pot folosi teste genetice non-invazive, care depistează ADN-ul fetal din sângele matern. Rezultatele astfel obținute au o precizie de 99% și pot fi efectuate după a 10-a săptămână de sarcină.

Programează-te acum la Fetal Care 

La clinica Fetal Care dispunem de tehnologie de ultimă oră, astfel încât, viitorii părinți pot beneficia de teste și investigații sigure și precise, care pot oferi inclusiv informații despre sexul copilului. Medicii noștri specialiști în obstetrică și medicină materno-fetală, pot monitoriza sarcina încă din primele zile, realizand ecografii de morfologie fetală si teste genetice, astfel încât, bebelușul să se nască sănătos, iar părinții să știe din timp dacă vor avea un băiat sau o fata.