Afectează infecția și vaccinarea anti SARS-COV-2 fertilitatea masculină?
Cu o patogenitate crescută și căile de transmitere deja cunoscute, studiile au demonstrat prezența virusului SARS-CoV-2 și la nivelul multor altor organe în afara tractului respirator, cum ar fi stomacul, intestinul subțire, pancreasul, rinichii, glandele suprarenale și testiculele.
În acest sens, accesul la noile date a permis specialiștilor în infertilitate să iși îndrepte atenția către investigarea transmiterii și al efectului viral al SARS-CoV-2 asupra fertilității, încercând să înțeleagă evoluția bolii, să stabilească și să conceapă protocoale terapeutice eficiente.
Cum majoritatea măsurilor preventive sunt concentrate pe evitarea transmiterii pe calea aeriană, informațiile despre împlicarea transmiterii sexuale sunt foarte puține în acest moment.
Care sunt efectele infecției COVID-19 și care sunt principalele consecințe asupra fertilității masculine ce pot apărea în urma bolii?
În România nu există studii de specialitate cu privire la acest subiect, însă raportându-ne la cele internaționale, deși cu rezultate controversate, acestea relevă efectele infecției SARS-CoV-2 asupra fertilității masculine prin producerea unei reacții inflamatorii locale testiculare și epididimare, reprezentată de afectarea epiteliului seminifer, cu detectarea de concentrații crescute a precusorilor inflamației, unii dintre cercetatori putând demonstra chiar prezența SARS-COV-2 în testicul (Xu et al). Un rol central în efectul direct viral asupra aparatului reproducător masculin îl reprezintă prezența în număr crescut la pacienții cu infecție COVID 19 față de cei neinfectați, a receptorilor enzimei de conversie a angiotensinei (ACE2) și al proteazei serice transmembranare (TMPRSS2) ce pot face posibilă intrarea virusului la nivel celular.
Astfel, s-a putut demonstra cu precădere în formele acute de boală, febrile, o scădere a concentrației de spermatozoizi, a motilității și morfologiei acestora, de asemenea reducerea concentrației hormonilor legați de fertilitate (testosteron, FSH, LH).
Pe termen scurt, cel puțin, în formele moderate ale infecției virale cu SARS-CoV-2, comparativ cu formele ușoare, se observă o scădere semnificativă, dar reversibilă a calitații spermei, însă pentru moment datele științifice sunt insuficiente pentru a putea ințelege efectul acestei infecții pe termen lung asupra fertilității masculine; efectul ireversibil al afectării calității spermei poate fi produs, probabil din cauza răspunsului imun local.
În acest sens, bărbaților incluși în protocoale investigaționale legate de statusul fertilității sau a celor aflați alături de partenere în programele de fertilizare asistata, având o calitate a spermei deja scăzută (oligozoospermie), anterior infecției virale, să poate indica crioprezervarea ca metodă de siguranța.
Care sunt efectele vaccinării împotriva
virusului SARS-CoV-2 asupra fertilității masculine?
O dată cu demonstrarea efectelor negative ale infecției virale cu SARS-CoV-2, introducerea vacinării ca metodă de prevenție și tratament a inceput să ridice multiple semne de întrebare referitoare la efectul asupra fertilității masculine, acest lucru putând rezulta și din reticența la vaccinare a persoanelor tinere, fertile, având în vedere pe de o parte rapiditatea introducerii pe piață a diferitelor tipuri de vaccin (ARN mesager sau cu vector viral).
Din dorința de a tranșa aceste efecte, studii multicentrice au fost efectuate cu scopul de a analiza impactul diferitelor tipuri de vaccinuri anti SARS-CoV-2 asupra fertilității.
În cadrul acestora s-a avut în vedere evaluarea calității spermei, procentul de fertilizare a ovocitelor și rata de obținere a sarcinilor în cadrul protocoalelor de fertilizare asistată înainte și după administrarea vaccinului antiviral.
Concluzia experților pe baza informațiilor obținute în urma acestor studii, este că, indiferent de tipul de vaccin folosit pentru imununizare, fie că vorbim de vaccin pe baza de ARN mesager sau cu vector viral, vaccinarea antivirală SARS-CoV-2, nu prezintă niciun efect negativ asupra calității spermei și nu interferă cu rezultatele tehnicilor de fertilizare asistată.