Viața cu endometrioză și impactul acesteia asupra fertilității
Endometrioza este o boală complexă și prea puțin înțeleasă, adesea greșit diagnosticată, care poate afecta femeile aflate la vârsta fertilă. În cazurile severe, afecțiunea poate recidiva și genera dureri cronice. În principal, endometrioza se caracterizează prin țesutul uterin anormal (endometrial) aflat în afara cavității uterine.
Explicăm, în acest articol, câteva aspecte generale despre endometrioză: ce este, cum se manifestă, cum se poate trata, cum poate influența endometrioza fertilitatea feminină.
Ce este endometrioza
Endometrul este țesutul care acoperă uterul. Ca urmare a efectului estrogenului, acest țesut se îngroașă, pregătind astfel corpul pentru o sarcină. În lipsa sarcinii, endometrul se rupe și sângerează. La majoritatea femeilor, celulele endometriale migrează din uter în trompele uterine și de aici se dispersează la nivelul cavității abdominale. Sistemul imunitar este cel care distruge, în cele din urmă, aceste celule, numai că în unele cazuri aceste celule endometriale care proliferează în afara țesutului nu sunt distruse, ci ajung pe alte organe. Astfel se ajunge la afecțiunea numită endometrioză.
Tipuri de endometrioză
Literatura medicală recunoaște mai multe tipuri de endometrioză:
- endometrioza peritoneală (superficială);
- endometrioza ovariană;
- endometrioza profundă;
- endometrioza abdominală.
Este important de știut că această clasificare nu este legată de intensitatea durerii, pacientele pot resimți dureri la fel de mari în toate aceste tipuri de endometrioză. În timpul sarcinii, endometrioza poate deveni inactivă, dar se poate reactiva. După instalarea menopauzei, endometrioza devine inactivă, în urma scăderii nivelului de estrogen și progesteron.
Cauzele endometriozei
Cauzele exacte ale endometriozei nu sunt cunoscute, încă se mai fac cercetări pentru a se identifica motivele dezvoltării afecțiunii. Poate să fie vorba despre:
- fragmente de țesut endometrial desprinse în timpul menstruației care migrează în trompele uterine în loc să fie eliminate din organism.
- celule endometriale care intră în sânge sau limfă și ajung la alte organe.
- celule care se pot transforma în celule endometriale.
Factori de risc ai endometriozei
Au fost identificați și câțiva factori de risc ai endometriozei, cum ar fi:
- factori genetici: endometrioza este mai posibil să apară la femei care au avut rude cu această afecțiune;
- prima sarcină după 30 de ani;
- lipsa unei sarcini;
- menstruație apărută mai devreme;
- menopauză instalată mai târziu;
- menstruație care apare la intervale mai mici de 27 de zile și care durează mai mult de 8 zile;
- anomalii în structura uterului.
Simptomele endometriozei
Multe paciente pot fi asimptomatice vreme îndelungată (ani). Cel mai important simptom al endometriozei este durerea care se instalează în zona pelvină și a abdomenului inferior. Este o durere care se poate manifesta înainte și în timpul menstruației.
Există și alte simptome ale endometriozei:
- menstruație abundentă (menoragie);
- sângerare premenstruală;
- balonare;
- diaree sau constipație;
- durere la urinare/nevoia frecventă de urinare/urinare cu sânge;
- formarea de chisturi ovariene pline cu sânge, care se pot rupe provocând dureri severe;
- dismenoree;
- dureri în timpul actului sexual;
- infertilitate;
- dureri menstruale severe.
Dacă o persoană se confruntă cu asemenea simptome este recomandat să consulte medicul, mai ales dacă își dorește să rămână însărcinată. Endometrioza, fie ușoară fie severă, poate duce la infertilitate, pentru că țesutul endometrial ectopic (din afara uterului) blochează trecerea ovulelor din ovar către uter.
Endometrioza, cauză a infertilității feminine
Endometrioza este considerată una dintre cauzele principale ale infertilității, poate afecta:
- rezerva ovariană;
- calitatea ovocitelor;
- funcționarea trompelor uterine;
- implantarea ovocitelor;
- fertilizarea.
Endometrioza este o afecțiune asociată cu un risc crescut de infertilitate, acesta este motivul pentru care ar trebui consultat medicul ginecolog. Trebuie reținut că în caz de endometrioză șansele de concepție pe cale naturală sunt reduse, pentru că ovulul nu reușește să ajungă în trompa uterină.
Infertilitatea nu este singurul risc al endometriozei, un alt risc este acela de sarcină extrauterină (sarcină ectopică). În acest caz, ovulul fecundat este prins în trompa uterină și nu ajunge să se implanteze în uter.
De reținut!
Nu toate femeile care au endometrioză sunt infertile. În cazul unora, sarcina poate apărea fără probleme, iar în cazul altora sarcina apare ca urmare a unor tratamente (chirurgicale, sau tehnologii de reproducere asistată).
Nu se cunoaște exact modul prin care endometrioza afectează fertilitatea, dar ceea ce se știe din cazurile studiate este că este cu atât mai dificilă obținerea unei sarcini cu cât afecțiunea este mai severă.
Tratarea endometriozei
Endometrioza se poate trata prin tratament hormonal, dar și prin intervenție chirurgicală.
- Endometrioza se poate trata prin tratament hormonal. Scopul acestui tratament este acela de a încetini producția de estrogen, pentru ca disconfortul să nu mai fie atât de mare. De asemenea, o medicație pe bază de progesteron poate ajuta la încetinirea evoluției bolii, dar și la blocarea menstruației, pentru că în acest fel nu sângerează leziunile endometriozei și astfel nu se mai simte durerea.
- Intervenția chirurgicală: se recomandă numai în caz de leziune provocată de endometrioză, sau infertilitate. Chirurgul îndepărtează țesuturile endometriale care pot crea probleme, dar nu există siguranța că simptomele nu se vor manifesta și în viitor. Intervenția se realizează laparoscopic (prin intermediul unor incizii prin care se introduc instrumentele). Recuperarea este rapidă, cicatricile sunt reduse.
Dacă pacienta își dorește copii, medicul va face în așa fel încât operația să nu afecteze fertilitatea. În cazul pacientelor care nu-și doresc copii, sau la care simptomele afecțiunii sunt foarte severe, se extirpă ovarele, eliminându-se în acest fel cauza disconfortului și afecțiunii.
Dieta în endometrioză
Până în prezent, nu s-a identificat un tratament care poate să vindece endometrioza. Tratamentele care se fac pot în schimb să amelioreze simptomele și să ajute la gestionarea durerii. Iata ce este important de știut:
- este necesară o dietă echilibrată, la care să se adauge practicarea de exerciții fizice și un stil de viață sănătos.
- dieta alimentară este foarte importantă, anumite alimente trebuie eliminate: grăsimile trans (alimente prăjite), sau grăsimile hidrogenate (margarina).
- consumul de carne roșie poate avea efecte dăunătoare asupra endometriozei (crește nivelul de estrogen).
- nu s-a stabilit încă dacă glutenul poate agrava simptomele endometriozei pe termen lung, pacienta poate să constate acest lucru singură și, în cazul unor simptome mai intense, să elimine glutenul din alimentație.
- se crede că produsele lactate pot agrava simptomele de endometrioză, dar încă se mai fac cercetări în acest sens. Depinde, din nou, de simptomele resimțite de pacientă.
- este esențial să se limiteze consumul de alimente care influențează secrețiile hormonale. De asemenea, ar trebui să fie limitate alimentele care favorizează dezvoltarea unei inflamații în organism (alcool, cofeină).
Îmbunătățirea fertilității la o pacientă cu endometrioză
O pacientă care a fost diagnosticată cu endometrioză poate să obțină o sarcină prin mai multe modalități:
- pe cale naturală;
- prin tehnici de reproducere umană asistată;
- printr-o intervenție chirurgicală urmată de o sarcină naturală sau prin fertilizare in vitro.
Decizia este a pacientei și se ia împreună cu medicul de specialitate care poate oferi cele mai bune recomandări și soluții medicale.
Disclaimer
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri medicale, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră. Articolele noastre medicale conțin informații medicale importante și sunt realizate în baza cercetărilor făcute de entități medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezintă un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.