Toxoplasmoza în sarcină: simptome, cauze și importanța analizelor de screening pentru o sarcină sănătoasă
Toxoplasmoza este o infecție provocată de un parazit. Toxoplasmoza în sarcină înseamnă că infecția poate fi transmisă fătului în timpul dezvoltării intrauterine. Acest lucru poate conduce la avort sau la apariția malformațiilor congenitale. În cadrul screeningului pentru o sarcină sănătoasă, analiza pentru depistarea toxoplasmozei este necesară și utilă pentru a oferi mamei și copilului ajutorul medical necesar.
Toxoplasmoza în sarcină este o afecțiune cu care se pot confrunta viitoarele mame, de aceea explicăm în cadrul acestui material ce este toxoplasmoza, simptomele, cauzele apariției, importanța analizelor de screening pentru depistarea la timp a acestei infecții prin control periodic optând pentru unul dintre specialiștii Clinicii Fetal Care.
Ce este toxoplasmoza în sarcină?
Toxoplasmoza este o infecție cauzată de un parazit protozoar intracelular numit Toxoplasma gondii. În mod normal, majoritatea persoanelor sănătoase care contractează parazitul nu prezintă simptome îngrijorătoare. Unii pot avea febră, cefalee, dureri musculare, alții nu vor resimți nimic. Toxoplasmoza în sarcină este o infecție periculoasă, parazitul poate să ajungă prin placentă la făt, consecințele putând fi grave pentru acesta. (1)
Mama contractează infecția înainte de sarcină sau pe durata acesteia. Netratat, parazitul poate provoca:
- avort;
- nașterea unui făt mort;
- malformații congenitale;
- probleme de sănătate la copil – hidrocefalie, microcefalie, calcificări intracraniene, retinocoroidită, strabism, orbire, epilepsie, retard psihomotor și mental, peteșii, anemie, deficiențe neurologice în copilărie sau la vârsta adultă timpurie. (1), (2)
Simptome de toxoplasmoză în sarcină
Se pare că infecția cu Toxoplasma gondii înainte de sarcină prezintă un risc mic pentru făt dacă a survenit cu mai mult de 3 luni înainte de concepție. Ratele de transmisie în trimestrul 3 de sarcină sunt foarte mari. În puține cazuri simptomele unei infecții cu toxoplasmoză se manifestă în timpul sarcinii. Viitoarele mame sunt testate pentru a depista prezența parazitului, în cadrul calendarului de consultații prenatale, medicul care îți supraveghează sarcina te va îndruma și spre acest test. (1)
În situații complexe, simptomele toxoplasmozei în sarcină pot fi reprezentate de:
- febră;
- ganglioni limfatici inflamați;
- durere de cap;
- durere musculară;
- erupții cutanate;
- durere oculară;
- vedere încețoșată sau pete care plutesc în câmpul vizual;
- tulburări respiratorii, tuse sau confuzie la persoanele cu un sistem imunitar compromis. (3)
Cauze ale apariției toxoplasmozei în sarcină
Toxoplasma gondii este un parazit care poate infecta animale și păsări. Ciclul de dezvoltare al acestui parazit este complet în organismul pisicilor. Dacă ai pisică și ești însărcinată este extrem de important să faci testul și să respecți reguli de igienă stricte pentru a te proteja pe tine și viitorul copil.
Cele mai frecvente cauze ale apariției toxoplasmozei în sarcină sunt reprezentate de:
- contactul direct cu fecalele pisicii;
- mâncare sau apă contaminate cu parazitul Toxoplasma gondii;
- ingerarea de fructe și legume nespălate;
- ustensile de bucătărie contaminate;
- transplant de organe infectate sau sânge transfuzat. (3)
Cum apare infecția cu toxoplasmoză în sarcină?
Ciclul de viață al parazitului responsabil de toxoplasmoză în sarcină implică gazde definitive și intermediare. Pisicile sunt gazdele definitive, iar parazitul se reproduce sexul și formează ovocite în organismul acestora. Ovocitele trec în fecalele pisicii și de aici în sol afectând apa, legumele și fructele. Omul este gazda intermediară care ingerează aceste ovocite. Odată ajunse în interiorul tractului digestiv, invadează mucoasa și provoacă infecția. (4)
Contractată într-un moment al vieții când starea de sănătate este bună, aceasta poate să nu provoace repercursiuni, organismul fiind suficient de puternic pentru a ține paraziții sub control. Toxoplasma gondii poate rămâne în stare inactivă în corp și organismul poate avea imunitate, adică poate elimina parazitul fără probleme. În situația în care sistemul imunitar este compromis și ciclul parazitar începe se poate ajunge la complicații grave. (3)
Importanța analizelor de screening pentru o sarcină sănătoasă
Medicina materno-fetală este o ramură importantă a obstetricii moderne în care o echipă multidisciplinară stabilește diagnosticul și tratamentul fătului și gravidei de la concepție până la naștere. În momentele importante ale sarcinii, alături de analizele care oferă informațiile necesare despre evoluția copilului, starea de sănătate a gravidei și fătului, medicul specialist are la dispoziție date obținute în cadrul morfologiei fetale din fiecare trimestru pentru a observa progresul celor doi și eventualele probleme apărute.
Stabilirea unui diagnostic de toxoplasmoză în sarcină este o misiune importantă, în aceeași măsură în care este necesară distincția între infecția acută, primară și cea cronică sau trecută. Prezența parazitului poate fi identificată cu ajutorul testelor serologice, al ecografiilor și al amniocentezei.
În situația în care ești diagnosticată cu toxoplasmoză în sarcină vei primi tratament adecvat, iar tu și copilul veți fi atent monitorizați pe parcursul lunilor rămase, dar și după naștere. (1), (4), (5)
Cum poți preveni infecția cu toxoplasmoză în sarcină?
Nu trebuie să renunți la pisică dacă rămâi însărcinată, dar o atenție sporită acordată îngrijirii animalului de companie este esențială. Ar trebui să eviți schimbarea litierei, precum și hrănirea pisicii cu carne crudă. De asemenea ar trebui să oprești ieșirile patrupedul afară în această perioadă. Pisicile pot fi drăguțe, dar nu trebuie să mângâi fiecare exemplar întâlnit și nici nu este indicat să iei o nouă pisică la începutul sarcinii.
Igiena personală este vitală, spălarea mâinilor cu apă și săpun după fiecare activitate casnică este importantă, la fel și după contactul cu pisica. Legumele și fructele necesită spălare adecvată, carnea trebuie gătită suficient pentru a distruge bacteriile, iar grădinăritul realizat cu protejarea mâinilor cu mănuși pentru a evita infectarea cu Toxoplasma gondii care se poate regăsi în sol sau pe plante. (6)
Solicită o programe online pentru a beneficia de servicii la cele mai înalte standarde, consiliere și pregătire adecvată pentru naștere, în conformitate cu nevoile tale și ale copilului. În situația în care te confrunți cu probleme de fertilitate apelează la specialiști care te pot ajuta în ceea ce privește reproducerea umană asistată.
În acest material am abordat subiectul fierbinte pentru viitoarele mămici – toxoplasmoza în sarcină. Consultă medicul dacă ai întrebări referitoare la realizarea acestei analize și respectă indicațiile specialistului! Mergi la examinările periodice înainte și pe durata sarcinii pentru sănătatea ta și a bebelușului!
Surse de informare:
- Toxoplasmosis and pregnancy – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4046541/
- What are the risks of toxoplasmosis during pregnancy? – https://www.nhs.uk/common-health-questions/pregnancy/what-are-the-risks-of-toxoplasmosis-during-pregnancy/
- Toxoplasmosis –https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toxoplasmosis/symptoms-causes/syc-20356249
- Toxoplasmosis in pregnancy –https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0301211520306321
- Toxoplasmosis Infection during Pregnancy –https://www.mdpi.com/2414-6366/8/1/3
- Toxoplasmosis: Pregnancy FAQS –https://www.cdc.gov/parasites/toxoplasmosis/gen_info/pregnant.html