Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Testul HPV: de ce este important și când se face 

Fetal Care » Testul HPV: de ce este important și când se face 
7 martie 2023

Cu ocazia vizitelor periodice în cabinetul medicului ginecolog, cu siguranță ai auzit discutându-se despre testul HPV. În acest articol poți afla mai multe despre acesta, inclusiv de ce este atât de importantă efectuarea lui și când este el recomandat.

Informații generale despre HPV

Testul HPV este un test care are ca scop identificarea prezenței papilomavirusului uman, un virus incriminat în apariția negilor genitali, a celulelor cervicale anormale sau a cancerului cervical, a cancerului anal, oral sau faringian. Probele pentru testul HPV se pot recolta în timpul consultului ginecologic de rutină.

Familia papilomavirusurilor umane include aproximativ 150 tulpini, unele dintre ele cu localizare cutanată, altele cu afinitate pentru mucoasele genitală, palpebrală, traheală, bronșică, orală sau nazo-faringiană [1]. 

O altă clasificare împarte virusurile HPV în tulpini cu risc redus, care generează papiloame benigne în diferite zone ale corpului, și tulpini cu risc înalt, incriminate în apariția a diverse tipuri de cancer. 

Cu ajutorul testului HPV, se poate determina existența unei tulpini cu risc înalt, ceea ce presupune o monitorizare specifică a stării de sănătate, prin creșterea frecvenței testelor de screening, de exemplu, pentru prevenirea cancerului de col uterin și tratarea promptă a primelor atipii celulare.

Când este recomandată efectuarea testului HPV?

Testul HPV poate fi efectuat oricând, dar există unele situații în care probabilitatea ca medicul specialist să îl solicite este mai mare. Acestea includ:

  • Existența unor rezultate anormale la testul Babeș – Papanicolau, care indică prezența unor celule scuamoase atipice (ASCUS);
  • Vârsta mai mare de 30 ani [2]. 

E important de știut faptul că testul HPV este disponibil exclusiv pentru femei. Nu există un test HPV standardizat pentru bărbați, deși și ei se pot infecta și pot transmite virusul partenerelor. 

De ce este importantă efectuarea testului HPV?

Testul HPV este considerat un test de screening pentru cancerul cervical, dar rezultatele nu îți spun că suferi – sau nu – de cancer. Testul este menit să identifice prezența virusului care determină cancerul, unele subtipuri, de pildă 16 și 18, crescând riscul de apariție a bolii maligne.

Atunci când îți cunoști riscul de a dezvolta cancer de col uterin, poți planifica un protocol de screening personalizat, împreună cu medicul tău. Acesta poate include monitorizare mai atentă, investigații suplimentare sau un anumit curs de tratament pentru celulele anormale identificate.

Testarea HPV de rutină, înainte de împlinirea vârstei de 30 ani, nu are rezultatele scontate. Virusul HPV se transmite prin contact sexual și este foarte frecvent întâlnit la persoanele tinere, ceea ce înseamnă că rezultatele vor fi adeseori pozitive. În condițiile unui sistem imunitar sănătos și competent, majoritatea infecțiilor dispar de la sine în interval de 1- 2 ani. 

Modificările cervicale care preced cancerul de col uterin apar cu până la 10 ani mai devreme. De aceea, medicul va opta adesea să monitorizeze situația prin teste Babeș – Papanicolau efectuate frecvent, în loc să se grăbească să intervină [3]. 

Care sunt riscurile asociate testului HPV?

Ca orice alt test de screening, și testul HPV are riscul de a oferi rezultate fals – negative sau fals – pozitive:

  • Rezultatele fals – pozitive apar atunci când testul indică faptul că un pacient ar fi infectat cu o tulpină cu risc, când de fapt nu este. Rezultatele fals – pozitive pot determina proceduri inutile de tipul colposcopiei sau al biopsiei și anxietate, asociată primirii rezultatelor;
  • Rezultatele fals – negative apar atunci când testul nu reușește să identifice prezența tulpinilor cu risc înalt la o pacientă infectată. În acest caz, procedurile ulterioare necesare vor fi întârziate [4]. 

Interpretarea rezultatelor 

Rezultatul testului HPV poate fi pozitiv sau negativ.

  • Un rezultat pozitiv indică prezența unei tulpini de HPV cu risc înalt, incriminată în etiologia cancerului de col uterin. Rezultatul pozitiv nu spune că ai cancer în acest moment, dar reprezintă un semnal de alarmă că e posibilă apariția cancerului uterin, în viitor. Cel mai probabil, medicul va recomanda repetarea testului un an mai târziu, pentru a vedea dacă infecția s-a eliminat în mod natural sau dacă există semnale de alarmă pentru debutul unei leziuni maligne;
  • Un rezultat negativ înseamnă că nu ești infectată cu nici una dintre tulpinile de HPV care determină cancer cervical [2].

În funcție de rezultatele testului și ale examenului clinic, medicul poate recomanda unul dintre următoarele protocoale pentru viitor:

  • Monitorizare periodică, în cazul în care ai peste 30 ani, ai obținut rezultat negativ la testul HPV și rezultate normale la testul Babeș – Papanicolau. Protocolul de monitorizare variază de la caz la caz și presupune repetarea unuia sau a ambelor teste la intervale cuprinse între 1 și 5 ani;
  • Colposcopie, în cazul în care rezultatele testului Babeș – Papanicolau sunt modificate. În timpul colposcopiei medicul folosește un colposcop – un instrument asemănător unei lupe – pentru a examina în detaliu mucoasa cervicală;
  • Biopsie, efectuată uneori simultan colposcopiei, în timpul căreia medicul prelevează o probă de țesut cu modificări celulare pentru examen histopatologic;
  • Recomandare pentru consult la un medic specializat în oncologie ginecologică, în cazul în care este identificată o formă de cancer [3]. 

Testul de HPV este un instrument de screening foarte util care, folosit împreună cu testul Babeș – Papanicolau, permite evaluarea riscului de apariție a cancerului, identificarea precoce a leziunilor celulare cu risc și stabilirea unui protocol de monitorizare și tratament adecvat. 

Bibliografie:

  1. “HPV and HPV Testing.” Www.cancer.org, www.cancer.org/healthy/cancer-causes/infectious-agents/hpv/hpv-and-hpv-testing.html, accesat la 5.01.2023;
  2. “HPV Test – Mayo Clinic.” Www.mayoclinic.org, www.mayoclinic.org/tests-procedures/hpv-test/about/pac-20394355#:~:text=The%20HPV%20test%20is%20a, accesat la 5.01.2023;
  3. “Human Papillomavirus (HPV) Test: MedlinePlus Lab Test Information.” Medlineplus.gov, 2018, medlineplus.gov/lab-tests/human-papillomavirus-hpv-test/, accesat la 5.01.2023;
  4. “Human Papillomavirus (HPV) Test: Results & Interpretation.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22163-human-papillomavirus-hpv-test, accesat la 5.01.2023.