Specialişti în medicină materno-fetală
Specialiştii în medicina materno-fetală sunt experţi în managementul sarcinilor cu risc crescut. Astfel, misiunea noastră este aceea de a diagnostica și trata viitoarele mămici cu probleme de sănătate (preexistente sarcinii/asociate sarcinii) şi de a le îngriji pe perioada în care fătul se dezvoltă în uter, iar corpul mamei trece prin modificările specifice asociate sarcinii.
În cadrul Fetal Care, beneficiem de un plus de expertiză, datorat anilor de supraspecializare şi a experienţei clinice, care ne-au dezvoltat abilităţi menite să ajute atât mama, cât şi fătul, pe toată durata sarcinii.
În plus, o sarcină cu risc crescut presupune investigaţii amănunţite şi depistarea în timp util a oricărei probleme de dezvoltare normală a fătului, dar şi apariţia unor afecţiuni materne sau agravarea patologiei materne preexistente sarcinii, ceea ce ne va permite finalizarea cu succes a stării de graviditate, cu aducerea pe lume a unui făt sănătos, în condiţii de maximă siguranţă pentru amândoi.
Când este indicat să apelezi la medicul specialist?
Programarea unei consultaţii la un medic specialist în medicină materno-fetală este obligatorie în cazul pacientelor cu factori de risc asociaţi sarcinii, precum şi a gravidelor monitorizate de un medic specialist obstetrician, care poate obiectiva apariţia unor semnale de alarmă în evoluţia sarcinii.
Dintre factorii de risc cei mai frecvenţi, care pot complica evoluţia unei sarcini normale, menţionăm: diabetul zaharat, sarcinile multiple, patologia de coagulare a sângelui, hemoragiile, istoricul familial cu patologie obstetricală în cursul travaliului sau istoric genetic, vârsta înaintată, teste de sarcină cu rezultate anormale, complicaţii la sarcinile anterioare, boli de inimă, valori ridicate ale tensiunii arteriale preexistente sarcinii/în cursul sarcinii actuale/la sarcini anterioare.
De asemenea, este foarte important pentru noi să conlucrăm îndeaproape cu medicul obstetrician, şi să ne asigurăm astfel că mama primeşte cea mai bună îngrijire pe parcursul sarcinii.
Abordarea cazurilor cu risc presupune constituirea unei echipe multidisciplinare, în funcţie de patologia sarcinii. Poate fi necesară colaborarea între medicul specialist care urmăreşte sarcina, specialistul în medicină materno-fetală, neonatolog, chirurg pediatru, neurochirurg, cardiolog, medic imagist etc, în funcţie de complexitatea cazului și de necesităţile şi gradul de dificultate al tratamentului postpartum.