Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO): Ce este și de ce apare
Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) este o complicație a tratamentului de fertilitate, în special al fertilizării in vitro (FIV). Sindromul de hipertensiune ovariană poate fi potențial grav și este important ca pacienta să știe ce înseamnă, dacă urmează un tratament de fertilitate. Din ceea ce se cunoaște până în prezent, aproximativ o treime dintre paciente au simptome ușoare, doar 2-8% dintre paciente necesită intervenție medicală de urgență (1). În acest articol îți spunem ce este sindromul de hipertimulare ovariană, cum se manifestă și care sunt cauzele care îl declanșează.
Ce este sindromul de hiperstimulare ovariană
Sindromul de hiperstimulare ovariană (SHSO) apare atunci când ovarele unei femei se inflamează și elimină lichid în organism. Această afecțiune este o complicație care poate apărea la pacientele care urmează tratamente de fertilitate. Aceste tratamente stimulează ovarele să producă mai multe ovule decât de obicei și de aceea poate apărea sindromul de hiperstimulare ovariană. De asemenea, există cazuri rare în care SHSO apare spontan.
În trecut, acest sindrom era considerat o complicație relativ frecventă a FIV. Noile protocoale și strategii au făcut ca această afecțiune să devină rară, cu excepția cazurilor ușoare. SHSO este mai frecvent la femeile care primesc tratamente de fertilitate și care au sindromul ovarelor polichistice. Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare de reproducere care implică un dezechilibru hormonal.
Cele mai multe cazuri de SHSO sunt ușoare și provoacă un disconfort temporar. Cazurile severe ale afecțiunii sunt rare, dar pot pune în pericol viața, de aceea trebuie mers de urgență la medic, dacă există suspiciunea de sindrom de hiperstimulare ovariană.
Cât de frecvent este sindromul de hiperstimulare ovariană?
În trecut, sindromul de hiperstimulare ovariană aparea la aproximativ 10% dintre femeile care beneficiau de tratamente de fertilizare in vitro, dar astăzi numărul este mai mic de 5%. Cazurile severe ale afecțiunii apar la mai puțin de 1% dintre femeile care primesc tratamente hormonale de fertilitate (2).
Simptomele sindromului de hiperstimulare ovariană
Semnele și simptomele de SHSO variază în funcție de gravitatea afecțiunii. Simptomele SHSO ușoare până la moderate includ:
- dureri abdominale;
- balonare;
- creștere ușoară în greutate;
- greață.
În cazurile mai severe de SHSO, simptomele pot include:
- creștere excesivă în greutate;
- greață și vărsături severe;
- umflături abdominale severe;
- dificultăți de respirație;
- cheaguri de sânge (trombofilie);
- diminuarea urinării;
- insuficiență renală;
- dureri abdominale severe (2).
În cazul în care se manifestă asemenea simptome, este recomandat un consult medical de urgență (1).
Cauzele sindromului de hiperstimulare ovariană
În mod normal, o femeie produce un ovul pe lună. Unele femei care au probleme în a rămâne însărcinate pot primi medicamente pentru a le ajuta să producă și să elibereze ovule. Dacă aceste medicamente stimulează prea mult ovarele, acestea se pot inflama, ajungându-se la sindromul de hiperstimulare ovariană (care apare după ovulație).
Șansele de a dezvolta SHSO sunt mai mari pentru pacientele care:
- primesc o injecție de gonadotropină corionică umană;
- primesc mai mult de o doză de gonadotropină corionică umană după ovulație;
- rămân însărcinate în timpul procedurii.
SHSO apare mai rar la pacientele care iau medicamente pentru fertilitate doar pe cale orală.
Sunt și alți factori de risc pentru SHSO:
- vârsta mai mică de 35 de ani;
- nivel ridicat de estrogen în timpul tratamentului de fertilitate;
- dezvoltarea unui număr mare de foliculi ovarieni odată cu tratamentul de fertilitate;
- existența sindromului ovarelor polichistice (3).
Poate SHSO să afecteze sarcina?
Nu există dovezi că sindromul de hiperstimulare ovariană provoacă avort spontan sau anomalii la copil. Cu toate acestea, este posibil ca pacienta să dezvolte un risc crescut de a dezvolta preeclampsie sau de a da naștere unui copilul prematur (1).
Prognosticul SHSO
Cele mai multe cazuri ușoare de sindrom de hiperstimulare ovariană vor dispărea de la sine după începerea menstruației. În cazurile mai severe, poate dura câteva zile pentru ca simptomele să se amelioreze. Dacă pacienta rămâne însărcinată în timpul SHSO, simptomele se pot înrăutăți și pot trece săptămâni până la dispariție.
Complicații posibile
În cazuri rare, SHSO poate duce la complicații fatale, cum ar fi:
- cheaguri de sânge;
- insuficiență renală;
- dezechilibru electrolitic sever;
- acumularea severă de lichid în abdomen sau în piept.
Când trebuie să mergi la consult medical
Se recomandă să te adresezi medicului în cazul în care apar următoarele simptome:
- producție mai mică de urină;
- amețeli;
- creștere excesivă în greutate, mai mult de 1 kg pe zi;
- greață foarte puternică;
- dureri abdominale severe;
- dificultăți de respirație.
În cazul în care pacientei i se administrează injecții cu medicamente pentru fertilitate, va trebui să facă analize de sânge și ecografii pelvine regulate pentru a se asigura că ovarele nu reacționează excesiv (3).
Disclaimer
Dacă aveți întrebări sau nelămuriri medicale, vă rugăm să discutați cu medicul dumneavoastră. Articolele noastre medicale conțin informații și cercetări medicale importante, oferite de entități medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezintă un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.
Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:
(1) NHS Manchester University, „Ovarian Hypertimulation syndrome”, accesat în data de 04.07.2023: https://mft.nhs.uk/app/uploads/sites/4/2018/04/OHSS-October-2017.pdf
(2) Cleveland Clinic, „Ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS), accesat în data de 04.07.2023: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17972-ovarian-hyperstimulation-syndrome-ohss
(3) Mount Sinai, „Ovarian hyperstimulation syndrome”, accesat în data de 04.07.2023: https://www.mountsinai.org/health-library/diseases-conditions/ovarian-hyperstimulation-syndrome