Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Pot rămâne însărcinată după 35 de ani?

Fetal Care » Pot rămâne însărcinată după 35 de ani?
29 februarie 2016

În mod evident, pe măsură ce femeile înaintează în vârstă, șansele de a rămâne însărcinată scad. Pe de o parte fiindcă ovulele cu care se nasc se vor reduce drastic până în perioada pubertății, pe de altă parte pentru că ovulele mai mature nu mai sunt fecundate foarte ușor (vorbim de o calitate mai redusă a ovulelor).

Baby panic, între mit și realitate

Această realitate biologică vine în contradicție cu realitatea socială, în sensul în care multe femei dezvoltă o adevărată anxietate cu privire la capacitatea lor de a avea copii după vârsta de 30 de ani, adică atunci când sunt împlinite profesional, mature și capabile să împlinească adecvat rolul de mame. Se vorbește tot mai des despre un presupus declin al fertilității la femeile trecute de 30 de ani. Să fie oare acest declin și real? Sau să fie acest declin atât de drastic?

A existat o tendință, la începutul anilor 2000, când știrile despre infertilitatea la persoanele de peste 35 de ani erau corelate cu evoluția profesională și cu nevoia de exprimare a femeii moderne. Acesta este motivul pentru care femeile erau sfătuite (și atunci ca și acum de altfel) să aibă un copil în jurul vârstei de 20 de ani, pentru a evita riscurile asociate sarcinii după vârsta de 35 de ani. Numai că acest mit nu este susținut științific și medical, ba mai mult, realitatea este că media nu a interpretat adecvat rapoartele și concluziile științifice. 

 

O altă cercetare menționează că o femeie din trei (cu vârstă între 35 și 39 de ani) nu rămâne însărcinată după un an de încercări. Concluzia acestui studiu a fost publicat în 2004 în publicația medicală „Human Reproduction”. În cuprinsul studiului nu se precizează faptul că cercetarea se bazează pe înregistrările franceze ale nașterilor între anii 1670-1830. Aceleași înregistrări stau și la baza unei alte concluzii: 30% dintre femeile din aceeași categorie de vârstă nu reușesc să aibă copii. Cu alte cuvinte, femeilor din vremea modernă li se spune că nu pot să rămână însărcinate pe baza unor studii făcute în vremea când nu existau nici antibiotice și nici electricitate. Evoluția medicinei de după 1830 nu poate fi pusă la îndoială.   

 

Există și studii mult mai actuale și mai optimiste, cu privire la corelația dintre vârstă și fertilitate. Astfel, un studiu publicat în „Obstetrics & Gynecology” (2004), realizat de David Dunson, a examinat șansele de sarcină pe 770 femei din Europa. S-a descoperit că 82% dintre femeile cu vârste cuprinse între 35 și 39, care încercau pe cale naturală de minim două ori pe săptămână, rămâneau însărcinate în mai puțin de un an de zile. Comparativ cu procentul de 86% pentru categoria 27-34 de ani, diferența este aproape insesizabilă.

Alt studiu, publicat de „Fertility and Sterility” de Kenneth Rothman de la Universitatea din Boston, a analizat 2.820 femei daneze care încercau să rămână însărcinate. 78% dintre femeile trecute de 35 de ani (care întrețineau raporturi sexuale în perioada fertilă) au reușit să rămână însărcinate în mai puțin de un an. Într-o perioadă în care nu existau anticoncepționale, 89% dintre femeile de 38 de ani erau fertile. Există și alte studii și cercetări care merg mai degrabă într-o direcție optimistă.

 

Cu alte cuvinte:

  • Fenomenul „baby panic” se bazează pe date științifice care nu mai sunt de actualitate. Cuplurile se îngrijorează, se stresează, renunță la oportunități de carieră și își dau peste cap prioritățile în viață în baza unor statistici realizate într-o perioadă în care nu exista lumina electrică.
  • Pe de altă parte însă da, este adevărat că fertilitatea intră în declin odată cu vârsta, dar asta nu înseamnă că la 40 de ani o femeie nu mai poate naște copii. 
  • Nu există o „vârstă potrivită” pentru a fi mame. Există doar sentimentul care ne spune că vrem să fim mame, iar de acolo facem tot posibilul ca acest lucru să se întâmple.

În zilele noastre, apariția unui copil ține de mult mai multe lucruri decât de vârsta părinților:

  • securitatea economică și financiară.
  • presiunea de a avea un loc de muncă, în vremuri foarte complicate din punct de vedere economic.
  • dinamica relației de cuplu.
  • nevoia de a avansa în carieră.
  • anii petrecuți în școală.
  • găsirea partenerului potrivit.

Fiecare dintre aceste elemente, cel puțin, merită tot atâta atenție cât și vârsta viitoarei mame. Cu siguranță poți avea un copil și după 40 de ani, medicina a făcut pași importanți în acest sens, iar în cazurile în care biologia nu ține seama de dorințele părinților se poate apela la tratamente împotriva infertilității, sau la proceduri precum fertilizarea in vitro. Există un alt aspect la care mama trebuie să fie foarte atentă: riscurile unei sarcini târzii.

Riscurile unei sarcini târzii

Există avantaje pentru o sarcină după 35 de ani? Cu siguranță:

  • femeia este matură.
  • a înaintat profesional suficient de mult pentru a nu pierde nimic din avantajele educaționale și profesionale câștigate deja.
  • are o locuință stabilă.
  • știe destul de multe lucruri despre evoluția unei relații, dar și despre cum se crește un copil. 

Pe de altă parte însă, la fel cum există avantaje pentru o asemenea sarcină există și riscuri. Iată-le pe cele mai importante:

  • Crește riscul de avort spontan, naștere prematură, risc de sindrom genetic, tocmai de aceea este bine ca femeia să facă teste de fertilitate pentru a vedea cât de mare este acest risc. De asemenea, aceste riscuri înseamnă o nevoie mai mare pentru monitorizarea atentă a sarcinii. În mod normal, trebuie să fie făcute mai multe teste recomandate pentru gravidă, tocmai în ideea de a fi prevenite oricare riscuri ar putea apărea.  
  • Crește riscul de diabet gestațional: este o formă de diabet care apare doar în timpul sarcinii și se întâlnește mai frecvent la persoanele care au peste 35-40 de ani decât la femeile mai tinere. Acesta este motivul pentru care se recomandă o monitorizare atentă a nivelului glucozei în sânge. Diabetul gestațional poate fi controlat printr-o dietă adecvată și exerciții practicate regulat. Dacă însă nu este tratat la timp sau adecvat, diabetul gestațional reprezintă risc de obezitate pentru bebeluș.  
  • Hipertensiune arterială: se numește de fapt hipertensiune arterială de sarcină. Tensiunea ridicată poate conduce la preeclampsie, în lipsa unei monitorizări adecvate. Preeclampsia este o hipertensiune arterială care înregistrează valori peste 140/90 mmHg.
  • Anomalii cromozomiale: riscul de malformații genetice este mai mare la mamele cu vârsta mai înaintată. Sindromul Down este un asemenea caz. Gravidelor care au peste 35 de ani li se recomandă de altfel teste  pentru depistarea sindromului Down, numai că aceste teste prezintă anumite riscuri, inclusiv pierderea de sarcină. Este esențial o consultare prealabilă cu medicul care urmărește evoluția sarcinii.

Alte riscuri: risc de placenta praevia, risc ca bebelușul să nu fie poziționat bine în uter, riscul unei operații de cezariană de urgență, naștere înainte de termen, naștere prematură, bebeluș care nu este dezvoltat suficient.

Ce trebuie să reții

Femeile cu vârsta peste 35 de ani au nevoie de mai mult timp să rămână însărcinate, dar asta nu înseamnă că nu pot. Dacă însă trec 1-2 ani de încercări nereușite, consultă medicul ginecolog pentru un diagnostic corect și fă investigațiile necesate pentru a depista eventualele probleme (infertilitate masculina sau infertilitatea feminină). Identifică din timp clinica și echipa de medici pe care o poți consulta în această problemă. Nu te descuraja, pentru că fiecare cuplu are șansa lui, chiar și cuplurile care se luptă cu infertilitatea. Există șansa apelării la stimularea ovariană controlată (primul pas spre sarcină), sau chiar la reproducerea umană asistată. Medicii specialiști îți stau la dispoziție cu cele mai  bune soluții, adecvate cazului tău.