Programare

Pot rămâne însărcinată după 35 de ani?

Fetal Care » Pot rămâne însărcinată după 35 de ani?
29 februarie 2016

Aud atât de des această întrebare, încât am hotărât să dedic măcar o postarea. Există o anxietatea profundă privind capacitatea de a avea copii după 30 de ani care chinuiește multe femei. Despre acest presupus declin dramatic al fertilității la femeile trecute de 30 de ani vreau să vorbesc.

La începutul anilor 2000 a existat o perioadă în care știrile despre infertilitatea cauzată de vârsta 35+ s-au concentrat mai mult ca oricând în corelație cu traiectoria carierei și a vieții femeii moderne. Femeile erau (și încă sunt) sfătuite să aibă copii ori în jurul vârstei de 20+, sau deloc, pentru evitarea riscurilor ce ar putea să apară după vârsta de 35 de ani.

Pot ramane insarcinata dupa 35 de ani?

Realitatea, însă, nu era susținută de descoperirile științifice și medicale. Statisticile despre relația dintre fertilitate și vârsta femeii – folosite de multe femei pentru a lua decizii în carieră, dar și pentru a stabili momentul oportun pentru a face copii – sunt cele mai concrete exemple despre cum media a eșuat în a raporta corect și în a interpreta cercetările științifice.

Altă cercetare care menționa că o femeie din trei, cu vârstă între 35 și 39 de ani, nu va rămâne însărcinată după un an de încercări, a fost publicată în 2004, în jurnalul medical “Human Reproduction”. Ce nu este menționat, potrivit unui articol din “The Atlantic”, este faptul că sursa o reprezintă înregistrări franceze ale nașterilor petrecute între 1670 și 1830. 30%  dintre femeile din aceeași categorie de vârstă nu vor reuși să aibă copii – este o altă probabilitate citată des, bazată pe aceleași populație istorică.

Cu alte cuvinte, milioane de femei din toată lumea sunt sfătuite când să rămână însărcinată în baza unor statistici dintr-o perioada în care nu existau electricitatea, antibioticele sau tratamentele de fertilitate. Majoritatea oamenilor cred că aceste cifre sunt bazate pe studii realizate în timpurile noastre, actualizate și bine puse la punct.

În realitate, sunt relativ puține studii bine conturate despre corelația vârstă-fertilitate, care să includă femei din secolul 20. Dar acestea dezvăluie o imagine mult mai optimistă. Un studiu publicat în ”Obstetrics & Gynecology”, în 2004, de David Dunson, a examinat șansele de sarcină pe 770 femei din Europa. S-a descoperit că 82% dintre femeile cu vârste cuprinse între 35 și 39, care încercau pe cale naturală de minim două ori pe săptămână, rămâneau însărcinate în mai puțin de un an de zile. Comparativ cu procentul de 86% pentru categoria 27-34 de ani, diferența este aproape insesizabilă.

Alt studiu, publicat de ”Fertility and Sterility” de Kenneth Rothman de la Universitatea din Boston, a analizat 2,820 femei daneze în încercarea lor de a rămâne însărcinate. 78% dintre femeile trecute de 35, care întrețineau raporturi sexuale în perioada fertilă, au reușit să rămână însărcinată în mai puțin de un an. În perioada în care nu existau anticoncepționalele, 89% dintre femeile de 38 de ani erau fertile. Lista studiilor și a cercetărilor continuă cu dovezi impresionante care pot ambiționa femeile de astăzi să încerce, în loc să renunțe fără nicio încercare.

Fenomenul numit ”baby panic” se bazează în mare pe date chestionabile. Ne rearanjăm viețile și prioritățile, ne îngrijorăm excesiv, excludem oportunități în cariere, bazându-ne pe niște statistici realizate într-o perioadă în care nu exista becul.

Este evident că fertilitatea suferă un declin odată cu vârsta, dar nu întratât cât femeile aproape de 40 de ani să renunțe complet la ideea conceperii. Nu există “vârsta potrivită” pentru a deveni mamă. Există doar sentimentul care ne spune că vrem să fim mame. Și de acolo facem tot posibilul ca acest lucru să se întâmple.