Portret de medic – misiune, valori, motivație
Dr. Adela Șerban, medic primar obstetrică-ginecologie, s-a supraspecializat în medicina materno-fetală în Anglia, la King’s College University Hospital – London, urmând apoi a doua supraspecializare în Fertilizare in Vitro la Universitatea PARIS DESCARTES – Port-Royale, Franța. Studiile practice și de formare continuă în Reproducere Umană Asistată le-a efectuat la una din cele mai prestigioase unități medicale din Israel: Tel-Aviv Sourasky Medical.
Medicina reproductivă a reprezentat pentru Dr. Adela Șerban un pas firesc în cariera de medic: “urmărind și consiliind îndeaproape nenumărate cupluri, viitoare mămici și urmărind evoluția in-utero, apoi participând la nașterea atâtor copii, inevitabil mi-am dorit să pot să fiu parte din etapa premergătoare acestei călătorii pentru femeile sau cuplurile care în mod natural nu au parte de această bucurie.”
Centrul de Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană Asistată – FETAL CARE CENTER – a luat ființă la finalul lui 2014 din dorința și cu misiunea clară a medicului Adela Șerban de a veni în întâmpinarea nevoii de reproducere umană conștientă, informată și asumată în România.
– Când ați înființat Fetal Care Center, în 2014, care a fost obiectivul principal al medicului dar și al omului Adela Șerban?
– Am demarat proiectul Fetal Care Center într-un moment în care piața de servicii medicale private în România anunța primul an de stagnare din ultimul deceniu. Pe de altă parte a fost anul în care a fost făcut public documentul revizuit de Strategie Națională în Sănătate 2014-2020, unde datele relatate cu referire la segmentul meu din medicină (dar nu numai) au fost absolut îngrijorătoare. Nu numai că gradul de migrare spre țările vestice a medicilor specialiști ajunsese la cote alarmante, însă tot ceea ce se diminua ca risc, diagnostic, cauză de mortalitate și afectare a populației generale în țările unde eu m-am supraspecializat, în România fie se menținea, fie se înrăutățea. Probabilitatea de deces la copiii sub 5 ani era cea mai înaltă din UE, la fel și mortalitatea infantilă și postneonatală iar riscul de deces matern la naștere era de circa cinci ori mai mare în România decât media din UE. Pentru mine ca om, ca mamă acest raport a fost extrem de îngrijorător! Ca medic, însă am știut că pot să fac o schimbare!
Înainte de brand, am stabilit care va fi misiunea Fetal Care: aceea de a proteja, de a supraveghea și de a respecta profund viața, încă de la începuturile ei!
Misiunea mea profesională este aceea de a mă pune la dispoziția pacienților și de a-mi oferi întreaga cunoaștere și expertiză în slujba sănătății lor și a copilului lor. Am adoptat mereu o comunicare tridimensională (la fel ca ecografiile fetale pe care le efectuez): de la specialist la pacient, de la femeie la femeie, de la mamă la mamă… și abordarea mea a devenit abordarea clinicii mele.
Am reușit să aduc lână mine un grup de medici remarcabili, profesioniști incontestabili și, poate cel mai important, oameni extraordinari. Alături de ei am format o adevărată echipă medicală multidisciplinară, care abordează fiecare caz din toate perspectivele medicale, cu implicare și seriozitate.
Cred că acesta este fundamentul brandului Fetal Care: dezideratul unui parteneriat cu femeile care apelează la serviciile noastre medicale, bazat pe deschidere, comunicare și dorința de a lua împreună cele mai bune decizii în perioada sarcinii. Am vrut un loc în care pacienta să aibă acces la informația reală cu privire la sarcină și să simtă că e pe cele mai bune mâini. Deși suntem un centru de second opinion, aici oferim mai mult: soluții, încredere, optimism!
– Aveți mai multe formări în străinătate, în medicina materno-fetală, în FIV, în managementul infertilității. În ce fel au marcat acestea activitatea dumneavoastră ca medic specialist?
– Orice experiență medicală în afara țării, destinată din start să perfecționeze o practică deja asimilată, aduce un plus de siguranță profesională și un grad mai ridicat de recunoaștere. Acestea, însă, nu vin în mod automat, ci este necesară parcurgerea lentă a unei etape de maturizare a percepțiilor proprii asupra practicii medicale în continuă dezvoltare, asupra metodelor de abordare a fiecărui caz, prin unicitatea lui, asupra implicării personale în procesul progresului medicinei în această eră ultra-tehnologizată, era genomică.
Toate acestea rafinează și modul de exprimare față de pacient, deschid o nouă cale în managementul terapeutic, în modalitatea prin care medicul se raportează la fiecare caz în parte. Nu atât manualitatea și rutina fac un medic specialist să fie foarte precis în munca lui, cât continua dezvoltare profesională, ridicarea standardelor proprii în mod constant, evoluția profesională în ritm proporțional cu tehnica medicală – a ține pasul cu practicile care aduc un mare randament de diagnosticare la nivel mondial – acestea sunt principiile care definesc linia profesională a unui specialist!
Aceste lucruri le-am înțeles pe de-a întregul în timpul numeroaselor participări la cursuri, traininguri, conferințe și activități în afara țării și în țară, stând alături de cei mai importanți lideri internaționali în domeniul meu, iar activitatea mea de medic specialist se bazează strict pe aceste principii de căpătâi!
– Cum s-a legat medicina materno-fetala de supraspecializarea in Fertilizare in Vitro?
– Consider că am ales cea mai frumoasă ramură a medicinei – cea care se ocupă cu începutul vieții. Urmărind și consiliind îndeaproape nenumărate cupluri, viitoare mămici și urmărind evoluția atâtor fetuși, inevitabil mi-am dorit să pot să fiu parte din etapa premergătoare acestei călătorii pentru femeile sau cuplurile care în mod natural nu au parte de această bucurie. Cunoscând metodele de diagnosticare, ratele de apariție a anumitor boli genetice și modul în care acestea influențează viața, chiar înainte de a începe, dorința de a contribui la diminuarea și chiar eradicarea acestor probleme a condus la supraspecializarea în reproducerea umană asistată. Datorită noilor tehnici de screening și diagnostic preimplantațional, medicina reproductivă anihilează riscurile transmiterii bolilor genetice de la părinți la copii. Or, acest motiv singur este mai mult decât suficient pentru a lua extrem de serios în mâini aceasta provocare.
– A depășit medicina reproductivă în România stadiul de subiect tabu? Cum este primit astăzi diagnosticul de infertilitate de către pacientele sau cuplurile care ajung la Fetal Care?
– Asociația de Reproducere Umană din România a publicat un studiu în 2018 care arată că în țara noastră 1 din 6 cupluri aflate la vârsta fertilă se lupta cu o forma de infertilitate. Așadar, problema este una de interes general iar social media a speculat destul de bine pe acest segment, astfel încât FIVul a devenit un subiect accesibil oricui, un subiect dezbătut public atât de profesioniștii în domeniu, cât și de mămicile care au obținut copiii mult-doriți printr-un astfel de program sau de cele care au pornit pe acest drum!
În general pacientele care ajung la clinica Fetal Care sunt paciente în căutare de ”second opinion”. De cele mai multe ori ele apelează la noi ca ultimă redută, fie după ce au fost diagnosticate și tratate pentru infertilitate în alte clinici sau spitale, în țară sau în străinătate, fie după ce metoda naturală de concepție a dat greș pentru o perioadă destul de lungă de timp. Așadar pacientele diagnosticate cu infertilitate, nu primesc aproape niciodată un verdict șocant, care să le fie complet străin. De cele mai multe ori pacientele se prezintă în cabinet cu o suspiciune proprie deja instalată profund, sau chiar cu un diagnostic stabilit de medicul curant. Se impune aici menționarea faptului că cele mai multe paciente ajung la noi cu trimitere de la medicii lor ginecologi sau, în situații de infertilitate masculină, după control urologic sau andrologic, deci există deja un dosar medical ori un diagnostic prezumtiv de la care plecăm.
Cuplurile care se luptă cu infertilitatea sunt, adesea, foarte bine informate. Așadar, ceea ce până acum câțiva ani era tabu în țara noastră, acum a ajuns un subiect de normalitate, cu protocoale de tratament personalizate și analize care au intrat în rutina de laborator.
La Fetal Care le spunem cuplurilor că infertilitatea nu este o sentință, ci o amânare! Este important ca ei să știe că au suportul unei întregi echipe, de la psihoterapeut, la embriolog, urolog, ginecolog, specialist în infertilitate, anestezist, coordonator al protocolului personalizat și că nu sunt singuri în această perioadă grea. Odată făcut acest pas, de stabilirea a unei relații de încredere, călătoria lor se transformă în misiunea noastră! Or, să poți, ca echipă medicală, să oferi această încredere în situații sensibile, ca cele despre care vorbim aici, este cea mai bună metodă de a trece peste bariera disconfortului personal al pacientului pe care îl ai în față.
– Cum faceți tranziția de la medicul specializat în medicina reproductivă la medicul expert în medicina materno-fetală?
– Medicina materno-fetală pune în lumină un pacient cu totul nou, independent și complex – fătul uman. Urmărirea evoluției acestuia este o provocare în sine la care, dacă adăugăm complexitatea actului medical și a tuturor implicațiilor prin care acest nou pacient a luat ființă în cazurile sarcinilor obținute prin FIV, putem înțelege importanța monitorizării fătului și a mamei de către o echipă medicală multidisciplinară, care să cunoască detaliile cazului încă dinainte ca acesta să se manifeste. O sarcină obținută natural este o bucurie imensă pentru părinți, însă o sarcina obținută prin FIV și dusă la termen devine o experiență remarcabilă atât pentru părinți, cât și pentru toata echipa medicală implicată în aceasta.
Să analizez morfologic un făt în cele mai importante trimestre de sarcină, sarcină la obținerea căreia eu, alături de echipa mea, am contribuit, este mai presus de cuvinte! Vorbim aici de o continuare, și nu de o separare a actului medical!
– Ce anume susține motivația dumneavoastră de a studia și a vă dezvolta permanent în ramura de reproducere umană asistată, fiind un medic deja recunoscut ca expert în medicina materno-fetală?
– Bucuria pură și energia frumoasă primită din partea tuturor cuplurilor alături de care am avut succes, dar şi frustrările tuturor celor care nu au reuşit. Încă!…
Pentru mine familia este cel mai de preț cadou al vieții și este o mare onoare să pot contribui la formarea unor familii noi, prin tehnici medicale practicate la cel mai înalt nivel, într-un loc în care facem lucrurile cu grijă și respect pentru viață!