Polipii uterini: cauze, simptome și tratament
Polipii uterini sunt formațiuni apărute în peretele uterului, care cresc, de regulă, doar la interior. Excrescențele sunt, în majoritatea cazurilor, benigne și se formează ca urmare a creșterii excesive a celulelor din endometru. Unul sau mai mulți polipi uterini apar la femei de toate vârstele. În cazuri rare devin maligni, afectează fertilitatea și pot crește chiar și riscul de apariție a unui avort spontan.
Polipii uterini nu prezintă simptome de fiecare dată, motiv pentru care nu este nevoie mereu de aplicarea unui tratament de specialitate. Alteori, medicația poate oferi ajutorul adecvat. Sunt și cazuri în care se ajunge la intervenție chirurgicală pentru înlăturarea polipilor uterini. Opțiunile de tratament sunt variate, în funcție de simptomele pe care le sesizează fiecare femeie în parte, dar și de disconfortul produs de polipii uterini. Controalele medicale periodice, la o clinică medicală de renume, sunt importante pentru depistarea timpurie și tratarea în faza de debut a acestei afecțiuni.
Ce sunt polipii uterini?
Polipii uterini sunt cunoscuți în literatura de specialitate și sub denumirea de polipi endometriali. În fapt, polipii uterini sunt niște excrescențe formate pe peretele interior al uterului. Atunci când la nivelul endometrului există o creștere excesivă de țesut, polipul se prinde cu o tulpină subțire sau o bază largă de endometru și își continuă creșterea în uter (1).
Aceste formațiuni pot fi rotunde sau ovale, pornesc de la dimensiuni milimetrice și pot ajunge până la câțiva centimetri. Deși în majoritatea cazurilor rămân în interiorul uterului, există și situații în care polipii uterini trec de colul uterin și se poziționează în vagin (1).
Deși vorbim de polipi uterini sunt și situații rare în care poate fi întâlnit un singur polip la nivelul uterului.
De regulă, polipii uterini sunt diagnosticați la femeile aflate în preajma menopauzei, cu vârste cuprinse între 40 și 50 de ani, dar și după instalarea menopauzei. Rar, polipii uterini au fost evidențiați la femeile mult mai tinere, cu vârsta sub 20 de ani (2).
Cauze de apariție pentru polipii uterini
Cauza de apariție a polipilor uterini nu este cunoscută, dar hormonii joacă un rol important. Atunci când crește cantitatea de estrogen din organism, polipii uterini pot să se dezvolte. Îngroșarea endometrului, lunar, în timpul ciclului menstrual, a fost asociată cu dezvoltarea polipilor uterini (1).
Există factori de risc care contribuie la apariția polipilor uterini (2):
- Prezența perimenopauzei sau a postmenopauzei;
- Obezitatea;
- Anumite medicamente – unele produse administrate în cancerul de sân;
- Terapia hormonală pentru tratarea simptomelor menopauzei.
Simptome ale polipilor uterini
Printre simptomele polipilor uterini sunt manifestări care pot fi regăsite și în alte afecțiuni ale aparatului reproducător feminin (1), (2):
- Sângerări vaginale anormale sau pete după instalarea menopauzei;
- Sângerare între menstre, perioade imprevizibile, cu durată și intensitate variabilă;
- Sângerări ușoare – spotting între menstruații;
- Sângerare după actul sexual;
- Crampe abdominale sau dureri în zona inferioară a abdomenului;
- Infertilitate feminină.
Cum se stabilește diagnosticul pentru polipii uterini
Medicul specialist trebuie să afle totul despre istoricul medical și familial înainte de a discuta despre simptomatologia specifică sesizată. Este important ca specialistul să fie informat despre alte boli cronice diagnosticate, precum și despre tratamentele urmate, chiar și cele fără rețetă.
Ecografia transvaginală este completată de un test Babeș-Papanicolau sau de o histerosonografie – introducerea unui lichid steril în uter, printr-un cateter, pentru ca acesta să se extindă și să ofere medicului o imagine mai clară asupra cavității uterine (1).
Sunt și alte variante utilizate pentru stabilirea unui diagnostic corect, medicul putând opta și pentru histeroscopie, introducerea unui tub subțire, luminat, prin vagin în uter, care să îi permită să vadă interiorul acestuia (2).
Biopsia endometrială este o altă opțiune de diagnostic, care va arăta și tipul polipilor uterini – benigni sau maligni (2).
Cum se tratează polipii uterini
Există mai multe opțiuni de tratament, în funcție de afectarea fiecărei persoane și de manifestările specifice.
Metoda observației
Când polipii uterini nu prezintă simptome și nici nu cauzează disconfort, fiind și destul de mici, medicul nu va acorda un tratament specific, ci va alege realizarea de ecografii la perioade regulate de timp, pentru a vedea evoluția sau modificările ce pot să apară (3).
De regulă, polipii uterini de mici dimensiuni pot să dispară fără îngrijiri medicale (2).
Tratament medicamentos
Fiind vorba de formațiuni sensibile la concentrația unor hormoni, medicamentele prescrise pot fi hormonale, pentru a diminua simptomele polipilor uterini. Administrarea pastilelor hormonale se face pe o perioadă scurtă de timp, delimitată, iar după întreruperea tratamentului excrescențele pot să reapară. De aceea medicii sunt atenți cu această opțiune medicală (3).
Tratament chirurgical
Procedura de îndepărtare a polipilor uterini poartă numele de polipectomie uterină. Medicul se folosește de histeroscop pentru a introduce instrumentele necesare pentru excizarea și eliminarea polipilor uterini, o procedură precisă și rapidă, care îi permite specialistului să preleveze țesut pentru analize de laborator.
Dacă polipii uterini sunt canceroși poate fi necesară o nouă intervenție chirurgicală de îndepărtare a uterului, astfel încât sănătatea să nu fie pusă în pericol (1).
Riscul unei recidive este destul de mare în cazul polipilor uterini, așa cum se întâmplă și în situația altor tipuri de polipi ce apar în organism. Specialistul poate oferi soluții pentru a reduce acest risc, prin prescrierea unui tratament medicamentos hormonal sau recomandarea ablației endometriale (4).
Depistarea diverselor afecțiuni ale aparatului reproducător feminin se poate realiza în cadrul unei consultații periodice. Medicii specialiști sunt pregătiți să ofere opțiuni variate de tratament și soluții personalizate, pentru a facilita reproducerea umană asistată, acolo unde alte variante nu mai sunt disponibile.
Polipii uterini sunt excrescențe care apar în interiorul uterului, produc disconfort și pot determina infertilitate. Vizita la medic este necesară dacă apar sângerări sporadice, menstruație neregulată, probleme cu obținerea unei sarcini. Cu tratamentul adecvat, acordat de medicul specialist, după stabilirea unui diagnostic corect și complet, problema poate fi remediată pentru a nu se ajunge la complicații grave pentru sănătate.