Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Paracetamolul în sarcină: este sigură utilizarea de medicamente în această perioadă?

Fetal Care » Paracetamolul în sarcină: este sigură utilizarea de medicamente în această perioadă?
19 februarie 2024

Sarcina este o perioadă deosebită pentru viitoarea mamă. Pe lângă grija și neliniștea resimțite, aceasta trebuie să aibă în vedere că unele lucruri și acțiuni pe care le consideră normale ar putea să îi afecteze copilul. Administrarea de medicamente în sarcină este un subiect de mare interes, motiv pentru care abordăm în acest material, tema care vizează consumul acestor produse. Ce ai voie și ce nu au voie în sarcină? Află totul, parcurgând acest material până la final!

Ce este paracetamolul și care sunt utilizările sale obișnuite?

Paracetamolul este denumirea comercială a acetaminofenului, un medicament utilizat în mod obișnuit pentru reducerea febrei și pentru ameliorarea durerii. Acest produs este disponibil fără prescripție medicală. De asemenea, este parte a mai multor medicamente care pot fi achiziționate fără rețetă, întrebuințate pentru tratarea durerilor de cap și dentare, durerilor musculare, simptomelor de răceală și gripă etc. (1)

În ceea ce privește femeile însărcinate, paracetamolul este considerat sigur pentru folosire pe termen scurt. Totuși, există unele dovezi care sugerează că utilizarea îndelungată sau frecventă, în timpul sarcinii, poate fi asociată cu anumite riscuri. De aceea, femeile însărcinate trebuie să consulte medicul specialist, înainte de a lua paracetamol.

Acetaminofenul funcționează prin modificarea modului în care corpul percepe durerea. Acesta inhibă producția de substanțe chimice din creier care semnalează durerea sistemului nervos central. De aceea, atunci când iei paracetamol te simți mai bine, scapi de febră și de durere. Deși este sigur, atunci când este utilizat conform instrucțiunilor, pe termen lung sau în doze mari poate duce la leziuni hepatice. De asemenea, persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile hepatice, ar trebui să consulte un medic înainte de a lua paracetamol. (2), (3)

Impactul paracetamolului asupra sarcinii

Unele studii epidemiologice și experimentale sugerează că expunerea prenatală la paracetamol poate modifica dezvoltarea fătului. Cu toate acestea, este important de remarcat că acestea nu demonstrează o cauzalitate directă, ci o asociere. Astfel, utilizarea paracetamolului în timpul sarcinii trebuie realizată în mod responsabil, respectând dozajul prescris de medic, frecvența de utilizare și durata tratamentului. (1)

În ceea ce privește fertilitatea, rezultatele unei cercetări au arătat că utilizarea prelungită a paracetamolului de către bărbați poate reduce numărul de spermatozoizi și poate afecta calitatea acestora. De asemenea, există indicii că paracetamolul poate afecta fertilitatea la femei, dar sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

Un domeniu de cercetare emergent este impactul paracetamolului asupra tehnicilor de fertilizare in vitro (FIV). Conform unui studiu, utilizarea acestui medicament în perioada premergătoare procedurii IFV ar putea afecta calitatea ovulelor. Cercetările suplimentare vor putea confirma sau infirma aceste rezultate. (3), (4), (5)

Medicamentele în timpul sarcinii: sunt permise sau nu?

Utilizarea medicamentelor în perioada sarcinii este un subiect care ridică adesea întrebări și preocupări. Nu toate medicamentele sunt permise în timpul sarcinii, deoarece unele pot avea efecte negative asupra dezvoltării fătului. Medicii decid ce produse sunt sigure în timpul sarcinii, bazându-se pe cercetări științifice și pe experiența clinică.

Medicamente ce pot fi administrate în sarcină cu acordul medicului

Unele medicamente sunt considerate sigure în timpul sarcinii, de exemplu paracetamolul. Trebuie folosit cu prudență și doar la recomandarea medicului. De altfel, orice medicament administrat în sarcină trebuie luat numai la indicația medicului care te supraveghează!

Acetaminofenul este un produs care poate fi luat de viitoarea mamă, dar el ajunge la făt. Pentru că trece prin placentă și poate fi prezent și în laptele matern, paracetamolul poate fi întrebuințat atât în perioada sarcinii, cât și după, dacă alăptezi, cu recomandarea medicului. 

Mai sunt și alte medicamente care pot fi luate în sarcină, în funcție de nevoi. Aici putem include antiacide, unele produse împotriva diareei, siropuri antitusive, spray-uri nazale. Nu toate produsele din aceste categorii sunt bune în sarcină și nici nu pot fi administrate pe toată perioada de graviditate. În primul trimestru și în ultimul, în afara vitaminelor prenatale, sunt foarte puține motive și rare momente în care astfel de produse pot fi întrebuințate, cu acord medical. (6), (7)

Medicamente care nu sunt indicate în sarcină

Unele medicamente nu sunt recomandate în timpul sarcinii. Un exemplu este ibuprofenul, un medicament antiinflamator nesteroidian care, dacă este utilizat poate crește riscul de complicații cum ar fi avortul recurent sau hipertensiunea pulmonară la nou-născut. Anumite antibiotice pot duce la probleme de dezvoltare dentară și osoasă la copil.

Lista medicamentelor de evitat în sarcină conține: calmante, antiinflamatoare, antihistaminice, antidepresive, antifungice, antibiotice. Acidul acetilsalicilic trebuie evitat în sarcină! (8), (9)

Siguranța în sarcină

Siguranța în sarcină este o prioritate pentru orice femeie care așteaptă un copil și implică, printre altele, evaluarea medicamentelor utilizate. Consultul medical înainte de începerea tratamentului este esențial. Femeile însărcinate sau cele care intenționează să rămână însărcinate și care au nevoie de un tratament pentru durere sau febră ar trebui să discute întotdeauna cu medicul înainte. 

Comunicarea cu specialistul este vitală pentru a evita riscurile administrării unor produse care pot include reacții adverse, interacțiuni între medicamente și, în cazul gravidelor, potențialelor probleme pentru făt. 

Există și alte alternative la paracetamol în timpul sarcinii, pe care medicul le poate discuta cu tine. Unele metode non-farmacologice pot fi eficiente în gestionarea durerii sau a febrei, precum terapia prin căldură sau frig, masajul, relaxarea sau tehnicile de respirație. (10)

Dacă te numeri printre femeile care își doresc un copil și nu ai reușit să obții o sarcină, te așteptăm la clinica Fetal Care pentru o consultație de specialitate. Echipa medicală este alături de tine pentru orice condiție medicală cu care te poți confrunta, oferim tratament integrat, prin mai multe specializări, grupate sub același acoperiș. Calitatea actului medical, dedicarea, profesionalismul, standardele de diagnostic și protocoalele medicale pe care le implementăm sunt toate create pentru a crește confortul și siguranța ta. Te poți programa online, pe e-mail sau telefonic pentru examinare, diagnostic corect și complet și  tratament adecvat nevoilor!

Unele medicamente administrate în perioada sarcinii pot face mult rău fătului. Înainte de administrarea oricărui medicament sau supliment alimentar, mai ales în sarcină, consultă medicul și respectă indicațiile acestuia, pentru siguranța ta și cea a copilului!

Surse de informare:

1. The use of paracetamol during pregnancy: A qualitative study and possible strategies for a clinical trial – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9469947/

2. Paracetamol Medication During Pregnancy: Insights on Intake Frequencies, Dosages and Effects on Hematopoietic Stem Cell Populations in Cord Blood From a Longitudinal Prospective Pregnancy Cohort – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832562/#:~:text=Paracetamol%20is%20the%20first%20choice%20for%20antipyretic%20or%20analgesic%20treatment%20throughout%20pregnancy

3. Pregnancy, breastfeeding and fertility while taking paracetamol for adults – https://www.nhs.uk/medicines/paracetamol-for-adults/pregnancy-breastfeeding-and-fertility-while-taking-paracetamol-for-adults/

4. [Comparison between two analgesic protocols on IVF success rates] – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20934819/

5. Taking paracetamol during pregnancy may reduce fertility of daughters – https://ivf.net/ivf/taking-paracetamol-during-pregnancy-may-reduce-fertility-of-daughters-o10272.html

6. Medications During Pregnancy: What’s Safe and What’s Not? – https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/medications-during-pregnancy/

7. Taking Medicine During Pregnancy – https://www.webmd.com/baby/taking-medicine-during-pregnancy

8. Medicines to Avoid When Pregnant – https://www.webmd.com/baby/medicines-avoid-pregnant

9. Medications You Should Avoid During Pregnancy – https://www.healthline.com/health/pregnancy/category-c-drugs

10. Medicine and Pregnancy – https://www.cdc.gov/pregnancy/meds/treatingfortwo/index.html