Oligospermia: cauze, simptome și impact asupra fertilității
Oligospermia reprezintă o problemă a fertilității masculine și este caracterizată, în principal, printr-un număr redus de spermatozoizi. Interpretarea numărului de spermatozoizi poate varia, dar în general se consideră că diagnosticul de oligospermie este îndreptățit în cazul în care nivelul de spermatozoizi scade sub 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal (conform Organizației Mondiale a Sănătății). Densitatea normală a spermei variază de la 15 milioane la peste 200 de milioane de spermatozoizi pe mililitru de material seminal. Există bărbați a căror spermă nu conține deloc spermatozoizi. În acest caz, diagnosticul medical este de azoospermie.
Clasificarea oligospermiei
Literatura medicală identifică 3 tipuri de oligospermie:
- oligospermia ușoară: 10-15 milioane de spermatozoizi/ml;
- oligospermia moderată: 5-19 milioane spermatozoizi/ml;
- oligospermia severă: 0-5 milioane spermatozoizi/ml.
Nimeni nu poate spune câți bărbați se încadrează în aceste 3 tipologii, în principal fiindcă nu toți ajung să fie diagnosticați. Ajung la medic cu această problemă doar acei bărbați care au dificultăți în ceea ce prvește conceperea pe cale naturală a unui copil.
Cauzele oligospermiei
Producția de spermă presupune funcționarea normală nu numai a testiculelor dar și a hipotalamusului (acesta face legătura dintre sistemul nervos și sistemul endocrin) și a glandei pituitare. Hipotalamusul și glanda pituitară sunt organe responsabile cu producerea spermei. De asemenea, pot interveni probleme și în ceea ce privește transportul spermei de la testicule la penis, sau pot exista probleme în ceea ce privește conținutul spermei (morfologie, motilitatea spermei).
Atunci când discutăm despre oligospermie, cel mai important aspect este legat de cauzele fenomenului. Iar cauzele oligospermiei pot fi numeroase. Le menționăm în acest articol pe cele care se regăsesc cel mai adesea în rândul pacienților:
Cauze medicale/tratamente medicale
Numărul scăzut al spermatozoizilor poate fi legat de unele probleme de sănătate, dar și de unele tratamente.
Varicocel
Este cea mai frecventă cauză a infertilității masculine. Varicocelul presupune o inflamare a venelor care drenează testiculul. Nu se cunoaște cauza, poate fi vorba de o modificare a temperaturii testiculare, cert este că varicocelul poate duce la o reducere a spermei.
Infecția
Unele tipuri de infecții (epididimita, infecția testiculelor, infecții cu transmitere sexuală) pot să interfereze cu producerea de spermă sau calitatea acesteia. În cele mai severe cazuri, infecția poate duce la leziuni testiculare permanente.
Probleme de ejaculare
Sunt anumite condiții medicale care afectează producția de spermă: diabet, leziuni la nivelul coloanei vertebrale, intervenții chirurgicale la nivelul vezicii urinare (prostatei sau uretrei).
Tratamente medicamentoase
Unele tratamente pot duce la probleme cu ejacularea: medicamente pentru tensiune arterială (blocante alfa) de exemplu.
Reacțiile anticorpilor
Este posibil ca unele celule ale sistemului imunitar să identifice în mod eronat sperma ca fiind agenți invadatori care încearcă să facă rău organismului, prin urmare acționează împotriva spermei.
Prezența tumorilor
Există două situații, pe de o parte este vorba despre tumorile maligne și benigne care pot afecta în mod direct organele de reproducere masculine. Încă se cercetează modul în care acest lucru se poate întâmpla, dar pot fi implicate și glandele care eliberează hormoni de reproducere (glanda pituitară). În al doilea rând, organele de reproducere masculină pot fi afectate în urma intervențiilor chirurgicale pentru tratarea cancerului, prin radioterapie și chimioterapie.
Dezechilibre hormonale
Aceste dezechilibre hormonale sunt cauzate de hipofiză, hipotalamus, testicule, tiroidă și glanda suprarenală.
Sunt și alte cauze care afectează producția de spermă:
- expunerea la radiații, raze X, metale grele, substanțe chimice.
- consum de droguri.
- consum de alcool.
- fumat.
- stres emoțional.
- anxietate/depresie.
- greutate corporală peste normal.
Simptomele oligospermiei
Cel mai important semn al oligospermiei este incapacitatea de a concepe un copil, dar sunt și alte simptome:
- incapacitatea de obține și de a menține erecția;
- incapacitatea de a produce ejacularea;
- alte probleme ale funcției sexuale;
- durere, inflamări în zona testiculară;
- alte semne ale unei anomalii cromozomiale, sau hormonale (reducerea semnificativă a părului corporal de exemplu).
Pe de altă parte, este foarte posibil să nu existe manifestări evidente ale oligospermiei, iar în acest caz poate fi vorba inclusiv despre o anomalie cromozomială.
Impactul oligospermiei asupra fertilității masculine
Șansa de a concepe un copil scade odată cu numărul de spermatozoizi pe mililitru de material seminal. Este important de reținut că spermatozoizii sunt continuu produși de testicule, numai că aceștia au nevoie de 3 luni pentru a ajunge la maturizare. Prin urmare, orice modificare ar fi făcută (fie prin tratament prescris de medic, fie prin modificări la nivelul dietei) efectele asupra spermei se vor vedea în câteva luni.
Tratamentul în cazul oligospermiei depinde de cauza acestei condiții medicale și se stabilește de obicei după ce se realizează spermograma și analizele hormonale. Medicul specialist recomandă anumite teste, pentru a fi identificată cauza. Medicul este cel care știe care sunt analizele de care are nevoie în cazul unui diagnostic de infertilitate masculină. Tratamentul pentru oligospermie poate include:
- intervenție chirurgicală: poate fi vorba despre rezolvarea chirurgicală a unui varicocel, de inversarea vasectomiei, sau de recuperarea spermei.
- tratament împotriva infecției: dacă oligospermia este cauzată de o infecție netratată, aceasta trebuie identificată și tratată.
- tratament pentru probleme sexuale: se poate opta fie pentru medicație, fie pentru consiliere psihologică, în cazul unor probleme precum disfuncția erectilă sau ejacularea prematură.
- tratament hormonal: dacă este vorba despre un dezechilibru hormonal, atunci medicul poate prescrie un tratament adecvat.
Există situații foarte rare în care problemele de infertilitate masculină nu pot fi tratate și atunci bărbatul nu poate să conceapă un copil pe cale naturală. Chiar și în aceste cazuri există alte variante care pot ajuta cuplul să aibă un copil. Trebuie apelat întotdeauna la specialiștii medicali și la clinicile de renume.