Mulajul 3D – o premieră în medicina materno-fetală din România
Sub sloganul ”medicina la un nou nivel”, Fetal Care Center aduce o premieră în România, fiind singura clinică materno-fetală care realizează mulaje 3D ale bebelușilor încă nenăscuți. Astfel, folosind tehnologia inovatoare, fiecare ecografie de sarcină poate fi însoțită de reproducerea 1:1 a feței bebelușului sau a organelor analizate, prin imprimarea în ceară a acestora.
Această inovație ingenioasă presupune folosirea unui software care transmite semnale ecografului către o imprimantă 3D, ceea ce le permite părinților să aibă o imagine mai clară și mai apropiată de realitate a bebelușului lor.
Tehnologia care permite un mulaj 3D
Noua tehnică de realizare a mulajelor 3D ale bebelușilor presupune folosirea unui software integrat, care transformă imaginea 3D procesată în timpul ecografiei într-un format compatibil cu echipamentele de imprimare 3D laser. Această tehnică nu este foarte diferită de cea a unei ecografii obstetrice obișnuite. Este important de știut că această procedură nu are efecte negative nici asupra mamei, nici asupra fătului, fiindcă se bazează pe expunere la ultrasunete, iar riscul este minim.
Pe de altă parte însă, această tehnică ce este compatibilă cu echipamentele de imprimare 3D ajută foarte mult medicii specialiști fiindcă le permite să identifice mai rapid boli și malformații fetale care altfel ar fi fost greu de identificat. Se poate spune că este următorul pas în realizarea ecografiei, acesta fiind personalizat.
Folosind tehnologia de ultimă generație, Fetal Care a crescut ratele de diagnosticare a bolilor și malformațiilor fetale greu depistabile, iar riscul fetal la expunerea de ultrasunete a fost redus spre un minim absolut. Prin suita HDlive Technology de la Voluson, aici se obțin cu ușurință imagini de volum cu profunzime și claritate, într-un timp foarte scurt. Cu noile instrumente AI (artificial intelligence) măsurătorile sunt mai precise iar siguranța corectitudinii acestora este dublată de asistentul artificial de scanare. Aceste instrumente inteligente facilitează folosirea la capacitate maximă a echipamentelor, personalizând și crescând eficiența examinării, în timp ce se updatează constant pentru asigurarea calității maxime a examinării.
Este important de menționat că această tehnică nu convertește imaginile 2D în 3D și nici nu efectuează remodelare grafică în 3D, ci salvează datele reale ale volumelor măsurate ecografic, direct în acest format. Așadar, mulajul printat este varianta acurată, palpabilă, a ceea ce medicul specializat în ultrasonografie vede și măsoară în timpul ecografiei de morfologie fetală (morfologia de trimestrul I, morfologia de trimestrul III).
Dezvoltată inițial pentru femeile nevăzătoare, sau pentru cele care prezintă riscuri de pierdere a sarcinii, această tehnică inovatoare a fost folosită pentru prima dată în Brazilia, în 2015. Atunci, medicii au creat o imagine tactilă după ecografia clasică, permițându-i unei paciente nevăzătoare să atingă chipul copilului ei nenăscut. Tehnica s-a îmbunătățit, iar noile echipamente de ultrasonografie permit redarea imaginilor într-un mod mai clar decât a fost posibil vreodată!
Cele mai frumoase imagini cu fața bebelușului sunt printate în 3D, iar bucuria părinților devine tangibilă, ușor de împărtășit cu cei apropiați! Totuși, pe lângă aspectele emoționale, această tehnologie le oferă medicilor specialiști noi opțiuni pentru evaluarea stării de sănătate și dezvoltare a fătului.
Astfel, prototiparea clinică rapidă și evaluarea condițiilor medicale ale fătului devin mult mai facile. Dacă ne raportăm la malformații fetale cu rată relativ mică de depistare în timpul ecografiei de sarcină, înțelegem importanța medicală a acestei noi tehnologii. Trimițând spre examinare clinică de specialitate un mulaj al cordului fetal, spre exemplu, creștem rata de diagnosticare corectă, oferindu-i echipei de chirurgi cardiologi imaginea corectă a malformației cardiace fetale.
Avantajele pe care le oferă un mulaj 3D al fătului
Desigur, marele avantaj al mulajului 3D al fătului este unul psihologic, pentru părinți. Să nu uităm că perioada sarcinii este plină de emoții pentru ambii părinți. Dincolo însă de aspectul emoțional, intervine cel practic, medical, grija doctorilor pentru sănătatea mamei și a fătului.
Ecografia care permite realizarea mulajului 3D prezintă avantaje indiscutabile:
- unele secvențe ale fătului sunt mai bine scoase în evidență (înghițit, supt degete, căscat, clipitul din ochi).
- se pot determina mult mai ușor structuri dificil de vizualizat, sau volume ale unor structuri fetale (hidrocefalia de exemplu).
- malformațiile fetale sunt mai ușor de vizualizat, deși nu trebuie uitat că standardul diagnosticului ultrasonic al malformațiilor se face prin intermediul ecografiei 2D.
Diagnosticarea din timp a malformațiilor fetale prin ecografie 3D
Ecografia 3D este o metodă de diagnosticare neinvazivă, care ajută la evaluarea embrionului și a fătului în cursul sarcinii. Față de ecografia convențională, ecografia 3D oferă acces la o serie de informații inaccesibile până acum în varianta bidimensională.
Cele mai frecvente malformații care pot fi identificate
În cazul anomaliilor fetale, nu există o eliminare a riscului în proporție de 100%, proporția este mai redusă (50-60%). Este bine de știut, unele anomalii fetale nu pot fi evidențiate prin intermediul ecografiei, sau se manifestă spre finalul sarcinii. Lucrurile pot fi complicate și mai mult de poziționarea copilului.
Chiar și așa, malformațiile fetale pot fi legate de:
- anomalii cromozomiale (acest lucru înseamnă că numărul de cromozomi e prea mare sau prea mic): sindromul Down (trisomia 21), sindromul Edwards (trisomia 18), sindromul Patau (trisomia 13), sindromul Turner și altele (testare genetică invazivă).
- defecte metabolice: fibroza chistică, anomalii hematologice (hemofilia).
- malformații cardiovasculare fetale.
- malformații ale tubului neural (spida bifida).
- deficite senzoriale.
Concluzie
Utilizarea unor tehnologii inovative în medicină este foarte importantă, pentru că prin intermediul acestor tehnologii medicii reușesc să evalueze starea de sănătate a mamei și a fătului, ceea ce îi va ajuta ulterior să identifice cele mai adecvate soluții de tratament și să ia cele mai corecte decizii. Ecografia 3D este cu atât mai importantă cu cât oferă posibilitatea realizării mulajului 3D, premiera din medicina materno-fetală din România.