Programare

Mulajul 3D – o premieră în medicina materno-fetală din România

Fetal Care » Mulajul 3D – o premieră în medicina materno-fetală din România
23 iulie 2019

Sub sloganul ”medicina la un nou nivel” Fetal Care Center aduce o premieră în România, fiind singura clinică medicală care realizează mulaje 3D ale bebelușilor încă nenăscuți. Astfel, folosind tehnologia inovatoare, fiecare ecografie de sarcină poate fi însoțită de reproducerea 1:1 a feței bebelușului sau a organelor analizate, prin imprimarea în ceară a acestora.

Noua tehnică presupune folosirea unui software integrat care transformă imaginea 3D procesată în timpul ecografiei într-un format compatibil cu echipamentele de imprimare 3D laser.

Folosind tehnologia de ultimă generație, Fetal Care a crescut ratele de diagnosticare a bolilor și malformațiilor fetale greu-depistabile iar riscul fetal la expunerea de ultrasunete a fost redus spre un minim absolut. Prin suita HDlive Technology de la Voluson, aici se obțin cu ușurință imagini de volum cu profunzime și claritate, într-un timp foarte scurt. Cu noile instrumente AI (artificial intelligence) măsurătorile sunt mai precise iar siguranța corectitudinii acestora este dublată de asistentul artificial de scanare. Aceste instrumente inteligente facilitează folosirea la capacitate maximă a echipamentelor, personalizând și crescând eficiența examinării, în timp ce se updatează constant pentru asigurarea calității maxime a examinării.

Este important de menționat că această tehnică nu convertește imaginile 2D în 3D și nici nu efectuează remodelare grafică în 3D, ci salvează datele reale ale volumelor măsurate ecografic, direct în acest format. Așadar, mulajul printat este varianta acurată, palpabilă, a ceea ce medicul specializat în ultrasonografie vede și măsoară în timpul ecografiei de morfologie fetală.

Dezvoltată inițial pentru femeile nevăzătoare sau pentru cele care prezintă riscuri de pierdere a sarcinii, această tehnică inovatoare a fost folosită pentru prima dată în Brazilia, în 2015. Atunci, medicii au creat o imagine tactilă după ecografia clasică, permițându-i unei paciente nevăzătoare să atingă chipul copilului ei nenăscut. Tehnica s-a îmbunătățit iar noile echipamente de ultrasonografie permit redarea imaginilor într-un mod mai clar decât întotdeauna!

Cele mai frumoase imagini cu fața bebelușului sunt printate în 3D iar bucuria părinților devine tangibilă, ușor de împărtășit cu cei apropiați! Totuși, pe lângă aspectele emoționale, această tehnologie le oferă medicilor specialiști noi opțiuni pentru evaluarea stării de sănătate și dezvoltare a fătului.

Astfel prototiparea clinică rapidă și evaluarea condițiilor medicale ale fătului devin mult mai facile. Dacă ne raportăm la malformații fetale cu rată relativ mica de depistare în timpul ecografiei de sarcină, înțelegem importanța medicală a acestei noi tehnologii. Trimițând spre examinare clinică de specialitate un mulaj al cordului fetal, spre exemplu, creștem rata de diagnosticare corectă, oferindu-i echipei de chirurgi cardiologi imaginea corectă a malformației cardiace fetale.

Cord fetal saptămâna 22-23 (scara 10:1)

Tehnologia de imprimare 3D a primit în ultimii ani o atenție deosebită, datorită versatilității și flexibilității ei. Utilizarea acestei tehnici prin folosirea biomaterialelor, a componentelor fiziologice și a biomoleculelor face posibilă reconstrucția țesuturilor umane, recapitularea caracteristicilor celulare unice și dezvoltarea de terapii și sisteme de diagnostic inovatoare! În plus, recentele descoperiri tehnologice în producerea de celule stem, alături de ingineria genetică de ultimă oră, pot fi adaptate la tehnica de fabricare a țesutului 3D, creând un uriaș potențial în schimbarea paradigmei analizei bolilor și a studierii mecanismelor de intervenție și tratament, atât de necesare pentru medicina de mare precizie.