Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Martie – luna internațională a endometriozei

Fetal Care » Martie – luna internațională a endometriozei
21 martie 2018

Endometrioza este o afecțiune ginecologică majoră, asociată cu infertilitate, sindrom dureros cronic la nivel pelvin și dismenoree și are o prevalență estimată la aproximativ 6% dintre femeile aflate la vârsta fertilă. În prezent există studii care demonstrează că un procent de 90% dintre femeile cu diagnostic de infertilitate și durere cronică pelvină prezintă diferite stadii ale bolii. Reprezentând a doua cea mai frecventă cauză a infertilității, endometrioza este o afecțiune progresivă și apare la 30-40% din pacientele infertile. Este o afecțiune predominant estrogen-dependentă, caracterizată prin apariția implantărilor și proliferărilor extrauterine de țesut endometrial (glandular sau stromă).

Endometrul este mucoasa care tapetează pereții interni ai uterului. Această mucoasă apare la nivelul ovarelor, trompelor uterine, în toată cavitatea abdomino-pelvină și se poate extinde uneori până la nivelul plămânilor, maduvei spinării, cordului și chiar creierului.

Prezența țesutului endometrial, fibrozei și hiperplaziei sub peritoneu poartă denumirea de endometrioză profundă infiltrativă. Cele mai frecvente zone afectate de endometrioza profundă sunt ligamentele utero-sacrate, colonul sigmoid, rectul, vezica urinară și vaginul.
Din nefericire, cu toate resursele actuale ale medicinei, cauzele endometriozei rămân necunoscute, existând multiple teorii legate de geneza acesteia. Cert este doar faptul că boala este strict legată și agaravată de hormonii feminini (estrogeni).

Durerea fizică chinuitoare, relaționată cu menstruația sau durerea cronică este dublată de durerea și suferința psihică datorată infertilității. Pacientele diagnosticate cu endometrioză suferă adesea de depresie, oboseală cronică, izolare socială, limitarea până la incapacitate de muncă.
Printre semnele și simptomele cele mai frecvente asociate cu endometrioza putem menționa: dismenoreea, dispareunia, micțiuni și defecații dureroase, menoragii, menometroragii, sindrom digestiv asociat perioadelor menstruale (balonare, diaree sau constipație, greață) și oboseală cronică. Poate cea mai frecventă cauză de adresare la medicul de specialitate este infertilitatea.
Examinarea clinică are o valoare destul de redusă în diagnosticarea afecțiunii, fiind necesare teste diagnostice suplimentare, în special în stadiile mai avansate ale bolii.

Ca și modalități de examinare paraclinică tehnologia actuală ne pune la dispoziție numeroase metode non-invazive: TVS (sonografia transvaginală), TRS (sonografia transrectală), sonografia 3D, RMN (rezonanța magnetică nucleară). În cazul în care aceste metode nu aduc date concludente cu privire la stadiul bolii și afectarea organelor de vecinătate, avem la dispoziție metodele invazive: laparoscopia diagnostică și operatorie, cu rezecție și biopsie de la nivelul diferitelor zone de implantare.
Terapiile și schemele de tratament sunt individualizate pentru fiecare caz în parte, în funcție de mai mulți factori: vârsta pacientei, stadiul bolii și gradul de afectare a calității vieții, infertilitate, pregătire pentru tehnici de reproducere umană asitată etc.

Pentru pacientele care nu iși mai doresc o sarcină și care prezintă stadii avansate ale bolii, rămâne soluția chirurgiei radicale, de îndepărtare pe cât posibil a tuturor focarelor endometriozice.
Fiind vorba de o afecțiune cronică, evolutivă, tratamentul este de durată, manifestând uneori numeroase recurențe și complicații. Este foarte important ca pacientele diagnosticate cu această afecțiune să mențină o comunicare și un program periodic de evaluare cu medicul curant. De asemenea suportul psihologic acordat de medic, familie și chiar de un psihoterapeut este foarte important în lupta cu boala și în special în lupta cu infertilitatea, pentru că aceasta este, în final, cea mai dureroasa complicație a endometriozei pentru femeile aflate la vârsta fertilă.

Resursele Fetal Care pentru infertilitatea cauzată de endometrioză:

Fetal Care le pune la dispoziție pacientelor o echipă multidisciplinară completă, care poate evalua clinic și paraclinic starea medicală în vederea stabilirii diagnosticului corect. Pentru echipa noastră medicală anamneza, istoricul afecțiunii dumneavoastră, testele sau intervențiile chirurgicale efectuate sunt foarte importante în vederea stabilirii unui diagnostic exact, al stadializării cât mai precise a bolii și elaborării unui plan terapeutic eficient. 

Dacă vă confruntați cu diverse cauze de infertilitate, Fetal Care Center vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră medicale cu un sistem de management terapeutic de succes, o abordare multidisciplinară a cazului, suport medical și psihologic specializat, în cadrul departamentului de FIV.