Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Hemoroizii în sarcină: cum se manifestă, cauze și soluții

Fetal Care » Hemoroizii în sarcină: cum se manifestă, cauze și soluții
22 februarie 2024

Hemoroizii, venele umflate din anus și rect, se formează frecvent în timpul sarcinii, în special în al treilea trimestru, când uterul mărit pune presiune pe vene. Uneori, hemoroizii pot fi dureroși. De asemenea, aceștia pot provoca mâncărimi, înțepături sau pot sângera, în special în timpul sau după o mișcare intestinală. Trebuie să știi că acești hemoroizi sunt o problemă pe termen scurt. Deși nașterea îi poate agrava, aceștia dispar de obicei de la sine după aceea.

Care este diferența dintre hemoroizi și fisurile anale?

Hemoroizii sunt venele umflate din zona anusului. Fisurile anale sunt rupturi pe anus. Sunt afecțiuni diferite, dar ambele sunt frecvente în timpul sarcinii. De asemenea, au simptome similare. Atât hemoroizii, cât și fisurile anale pot da senzația de mâncărime sau durere și amândouă pot provoca sângerări care apar în scaun. Sângerarea de la o fisură anală sau de la un hemoroid este, de obicei, inofensivă. Totuși, dacă ești însărcinată și observi sânge în scaun se recomandă să te adresezi medicului pentru a vedea dacă sângerarea este cauzată de un hemoroid, o fisură anală sau este vorba despre ceva mai grav.

Tipuri de hemoroizi 

Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni și hemoroizi externi. Fiecare tip de hemoroizi poate avea simptome diferite.

  • Hemoroizi interni: se formează în interiorul corpului, în rect. Deoarece sunt ascunși în rect, pot fi mai greu de diagnosticat. Unii hemoroizi interni se pot extinde în afara orificiului anal. Deși hemoroizii interni pot provoca sângerări, de obicei nu provoacă durere. Acest lucru se datorează faptului că sunt localizați într-o zonă care nu are terminații nervoase. Cu toate acestea, dacă un hemoroid intern se extinde, poate fi extrem de dureros.
  • Hemoroizi externi se formează în afara corpului. Ei sunt localizați în apropierea anusului și sunt acoperiți de piele. Această piele este ultrasensibilă și se poate inflama. Un hemoroid extern poate să doară dacă se umflă sau dacă dezvoltă un cheag de sânge. Dacă se formează un cheag de sânge într-un hemoroid, acesta poate provoca o durere bruscă și severă. Durerea se înrăutățește adesea în primele 48 de ore, apoi se ameliorează în decurs de câteva zile (2).

 

Manifestările hemoroizilor în timpul sarcinii

Simptomele hemoroizilor pot varia în funcție de tipul de hemoroizi, dar în general poate fi vorba despre:

  • sângerare (este posibil să observi sânge atunci când te ștergi după o mișcare intestinală);
  • mișcări dureroase ale intestinului;
  • o zonă de piele ridicată în apropierea anusului dvs;
  • mâncărime;
  • arsură;
  • umflături.

În general, aceste simptome apar în cazul hemoroizilor externi. Hemoroizii interni este posibil să nu dea simptome. De asemenea, este posibil să se dezvolte un cheag de sânge într-un hemoroid extern. Acest lucru este cunoscut sub numele de hemoroid trombozat. Acești hemoroizi sunt, în general, tari, inflamați și mai dureroși. Este posibil să împingi în afară un hemoroid intern în timpul unei  mișcări intestinale. Dacă acest lucru se întâmplă, pot apărea sângerări și disconfort (3).

Nu toate femeile însărcinate vor experimenta hemoroizi, dar există factori care pot crește riscul. Acești factori includ:

  • constipația: este o problemă comună în timpul sarcinii și poate duce la efort la mișcarea intestinului;
  • creșterea în greutate: poate adăuga presiune asupra venelor pelvine;
  • dereglări hormonale (nivelul crescut de progesteron): încetinesc tranzitul alimentelor prin intestin, ceea ce poate duce la constipație.

Cauzele apariției hemoroizilor în timpul sarcinii

Hemoroizii apar atunci când presiunea apasă asupra zonei pelviene și a părții inferioare a tractului digestiv (intestin). Presiunea poate fi atât de mare încât chiar și venele din anus absorb impactul, inflamându-se. În timpul sarcinii, această presiune provine din:

  • prezența fătului: fătul exercită presiune asupra zonei pelviene și a intestinului. Greutatea suplimentară de la făt presează venele din anus, astfel încât acestea nu mai sunt capabile să deplaseze sângele prin corp la fel de ușor ca de obicei. În schimb, sângele se scurge și se adună, umflându-se în interiorul venelor.
  • creșterea volumului de sânge: cantitatea de sânge din corp crește în timpul sarcinii, pentru a susține fătul, ceea ce înseamnă că venele depun un efort mai mare ca de obicei.
  • constipația: constipația este frecventă în timpul sarcinii. Modificările hormonale din corpul încetinesc procesul de digestie care ajută gravida să aibă mișcări intestinale regulate. Greutatea suplimentară a deșeurilor blocate în intestin poate strânge venele din anus, astfel încât aici sângele circulă mai greu.
  • lipsa de fibre în dietă și consumul insuficient de lichide: aceștia sunt doi factori care pot contribui la apariția hemoroizilor. Gravidele ar trebui să consume cel puțin 28 de grame de fibre pe zi și cel puțin 8 pahare de lichide pentru a preveni constipația.

Diagnosticarea hemoroizilor în timpul sarcinii

Hemoroizii în timpul sarcinii sunt suficient de frecvenți, astfel încât medicul va ști probabil că aceștia există după simptomele descrise de gravidă. Pentru a fi sigur, medicul poate să:

  • evalueze mai atent anusul: pentru identificarea hemoroizilor externi;
  • facă un examen rectal digital;
  • să recomande o anoscopie sau o sigmoidoscopie. Ambele proceduri sunt simple și rapide. 

 

Opțiunile de tratament pentru hemoroizii în sarcină

Poți încerca multe remedii și modificări ale stilului de viață pentru a ameliora hemoroizii. Totuși, este mai bine să nu-i ignorați. Hemoroizii netratați se pot înrăutăți cu timpul și pot provoca complicații precum durere crescută sau, în cazuri rare, anemie din cauza sângerărilor. Este important să știi că hemoroizii nu sunt singura cauză de sângerare în apropierea anusului, tocmai de aceea este bine să te adresezi medicului dacă observi o nouă sângerare, fie când te ștergi, fie în scaun.

Remedii pentru hemoroizi

Există multe măsuri pe care le poți lua pentru a ameliora hemoroizii. Iată câteva idei:

  • folosește șervețele sau tampoane care conțin hamamelis;
  • folosește șervețele blânde, care pot fi spălate, atunci când ai o mișcare intestinală;
  • folosește o baie de șezut timp de 10 minute, de câteva ori pe zi;
  • mișcă-te frecvent și încearcă să nu stai prea mult timp în șezut, pentru a evita o presiune suplimentară asupra anusului;
  • bea multă apă și consumă alimente bogate în fibre pentru a ajuta la menținerea scaunelor moi;
  • evită să faci eforturi în timp ce ai o mișcare intestinală sau să stai pe toaletă pentru perioade lungi de timp;
  • efectuează exerciții Kegel pentru a întări mușchii.

Tratamentul medical pentru hemoroizi

În timpul sarcinii, discută întotdeauna cu medicul înainte de a lua un medicament, inclusiv cele pe care le aplici pe piele (topice). Tratamentele topice fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală pot ajuta la ameliorarea simptomelor hemoroizilor. Aceste medicamente includ adesea ingrediente analgezice sau antiinflamatoare. Unele creme sau unguente pot fi deosebit de eficiente pentru a reduce durerea, inflamația și mâncărimea cauzate de hemoroizi. Dar este posibil ca aceste ingrediente să nu fie sigure pentru sarcină. Consultă medicul înainte de a le folosi. De asemenea, medicul poate fi în măsură să recomande un laxativ sigur sau un supozitor pentru a ameliora constipația. Există tratamente orale pe bază de prescripție medicală, disponibile pentru tratarea hemoroizilor, dar este posibil să nu fie sigure în timpul sarcinii sau pentru o persoană care alăptează.

Alte opțiuni de tratament medical pentru hemoroizi includ:

  • ligatura cu bandă de cauciuc: în timpul ligaturii, o mică bandă de cauciuc este plasată în jurul bazei unui hemoroid. Banda oprește fluxul de sânge în hemoroid și, în cele din urmă, hemoroidul va cădea. Acest lucru durează, de obicei, între 10 și 12 zile. În timpul acestui proces se formează țesut cicatricial care ajută la prevenirea reapariției hemoroizilor în același loc.
  • scleroterapia: soluție chimică este injectată direct în hemoroid. Acest lucru face ca acesta să se micșoreze și să se formeze țesut cicatricial. Este posibil ca un hemoroid să revină după acest tratament.
  • hemoroidectomia: este o procedură chirurgicală de îndepărtare a hemoroizilor. Este asociată cu mai multe riscuri, inclusiv anestezia generală, riscul de deteriorare a mușchilor anusului, mai multă durere și o perioadă mai lungă de recuperare. Ca urmare, acest tratament este recomandat doar pentru hemoroizii severi sau atunci când există complicații, cum ar fi hemoroizii multipli sau hemoroizii care au prolapsat.
  • hemoroidopexia cu capse. Țesutul hemoroidal este plasat înapoi în interiorul anusului și ținut în poziție cu ajutorul unor capse chirurgicale.

 

Când trebuie mers la medic

Dacă ești însărcinată și crezi că ai hemoroizi, consultă medicul despre simptomele apărute. Contactează un medic dacă ai:

  • simptome de hemoroizi care nu se ameliorează după administrarea tratamentului;
  • hemoroizi recurenți;
  • febră sau frisoane;
  • scurgeri de puroi din hemoroizi;
  • sângerare severă sau sângerare care nu se oprește;
  • durere severă.

Cum să previi apariția hemoroizilor în sarcină

Nu poți preveni întotdeauna hemoroizii, dar poți pune în aplicare obiceiuri bune pentru a reduce șansele de a te constipa. Mănâncă alimente bogate în fibre și bea cantitatea potrivită de lichide în fiecare zi. Introdu exercițiile Kegel în rutina zilnică pentru a încuraja o circulație sănătoasă în anus și rect (1). Sunt și alte sfaturi de care ai putea ține seama:

  • evită să faci eforturi atunci când folosești toaleta;
  • evită să stai pe toaletă perioade lungi de timp;
  • mergi la toaletă de îndată ce simți nevoia;
  • fă cât mai multă mișcare și evită perioadele lungi de ședere;
  • discută cu medicul despre introducerea unui supliment în dietă pentru a preveni constipația (3).

Hemoroizii pot fi o parte inconfortabilă și chiar jenantă a sarcinii, dar nu reprezintă o problemă gravă. Ameliorarea constipației și găsirea unor modalități de a calma simptomele te poate ajuta să le faci mai ușor de gestionat. Dacă simptomele deranjează iar remediile nu ajută, consultă medicul.

Ne puteți contacta aici.

Acest articol conține informații din următoarele surse:

(1) Cleveland Clinic, „Hemorrhoids During Pregnancy”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23498-pregnancy-hemorrhoids

(2) Mayo Clinic, „Pregnancy week by week”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/expert-answers/hemorrhoids-during-pregnancy/faq-20058149 

(3) Healthline, „What to Know About Pregnancy Hemorrhoids”: https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-hemorrhoids