Ecografiile 3D/4D în timpul sarcinii
Cu zeci de ani în urmă, monitorizarea sarcinii se făcea numai cu ajutorul auscultației și prin înregistrarea mișcărilor fetale. Din fericire, medicina secolului 21 a cunoscut progrese semnificative, iar astăzi ecografia ocupă un loc important în urmărirea parcursului sarcinii. De la confirmarea sarcinii și până la identificarea eventualelor probleme de sănătate ale fătului, ecografia 2D își găsește multiple utilități în îngrijirea femeii însărcinate. În ultimii ani, avansurile tehnologice au permis și introducerea ecografiilor de tip 3D sau 4D.
Ce este ecografia?
Ecografia, cunoscută și sub numele de ultrasonografie, este o investigație care folosește ultrasunete pentru a genera imagini detaliate atât ale sistemului reproducător al mamei, cât și ale fătului aflat în dezvoltare în uter. Investigația este nedureroasă, neinvazivă și nu pune probleme de siguranță pentru mamă sau pentru copil. Efectuarea ecografiei constă în aplicarea unui gel pe piele pentru a facilita transmiterea și recepția ultrasunetelor. Ulterior, medicul va folosi un dispozitiv numit sondă ecografică pe care îl va deplasa pe piele la nivelul abdomenului, în diferite unghiuri și poziții pentru a obține imagini ale organelor și structurilor interne. De asemenea, imaginile pot fi obținute și prin plasarea unei sonde ecografice speciale în interiorul vaginului, procedura fiind denumită ecografie transvaginală [1,2].
De ce este necesară ecografia în sarcină?
În timpul sarcinii, ecografia poate fi utilizată atât pentru motive medicale–precum depistarea unor malformații sau probleme de sănătate–, cât și pentru motive non-medicale, de exemplu determinarea sexului copilului la cererea părinților. Printre motivele pentru care este necesară ecografia în timpul sarcinii se numără:
- confirmarea sarcinii;
- determinarea vârstei gestaționale a copilului și estimarea termenului de naștere;
- verificarea bătăilor inimii;
- verificarea existenței unei sarcini multiple;
- examinarea aparatului reproducător al mamei (uter, ovare, col uterin, placentă);
- diagnosticarea sarcinii extrauterine;
- determinarea poziției fătului;
- verificarea prezenței caracteristicilor sindromului Down;
- verificarea prezenței defectelor congenitale;
- monitorizarea nivelului de lichid amniotic;
- ghidarea unor teste diagnostice (de exemplu, amniocenteza);
- confirmarea opririi din evoluție a sarcinii [1].
Tipuri de ecografii
Ecografia 2D
Ecografia 2D sau bidimensională este tipul de ecografie utilizat cel mai frecvent în practica medicală și generează, așa cum îi spune numele, imagini bidimensionale cu secțiuni ale organelor și structurilor analizate.
Ecografia 3D
Ecografia 3D înglobează mai mult imagini bidimensionale înregistrate din diferite unghiuri și generează o sonogramă tridimensională, imagine apropiată de fotografie. Prin intermediul 3D, părintele poate vedea pentru prima dată fața copilului.
Ecografia 4D
Ecografia 4D redă mișcarea în timp real, reușind să creeze un filmuleț cu mișcările fătului [3]. Cu ajutorul ecografiei 4D, pot fi vizualizate mișcări precum închiderea ochilor, zâmbite sau grimase [4].
Ecografia Doppler
Ecografia Doppler se bazează pe amplificarea sunetelor pentru a evalua curgea sângelui prin vase [3].
Utilitatea ecografiilor 3D/4D
În practica medicală curentă, ecografia 2D este cea mai folosită metodă de evaluare și urmărire a sarcinii, reușind să identifice prezența unor anomalii cu o acuratețe satisfăcătoare. De exemplu, în condiții optime, ecocardiografia fetală 2D cu Doppler color poate detecta până la 92% din cazurile de boală congenitală cardiacă. În anumite situații, însă, ecografia 3D/4D poate aduce valoare în procesul de stabilire a diagnosticului, oferind posibilitatea unei analize mai detaliate a structurilor vizate, în special în cardiologia fetală [5]. Datorită imaginilor detaliate obținute din diferite unghiuri, ecografia 3D/4D poate fi de ajutor în diagnosticul cheiloschizis, afecțiune cunoscută și sub numele de buză de iepure [6].
Ecografia 3D/4D a fost utilizată de cercetători pentru analiza procesului de dezvoltare și maturizare a sistemului nervos central prin urmărirea diferitelor mișcări ale fătului: deschiderea și închiderea ochilor, diferite expresii faciale, reflexe primare, etc [4].
Locul ecografiei 3D/4D în screeningul prenatal
Ecografiile 3D/4D nu fac parte din screeningul prenatal de rutină. Mulți părinți sunt dornici să apeleze la aceste investigații imagistice pentru a obține o imagine cât mai precisă a trăsăturilor fătului, însă asociațiile profesionale nu recomandă utilizarea ecografiei 3D/4D cu acest scop. Deși ecografia este considerată o investigație imagistică sigură care nu pune probleme pentru mamă sau pentru făt, se recomandă evitarea expunerii în absența unei utilități medicale cu respectarea principiului „minimizării expunerii până la cel mai mic prag posibil și rezonabil”. În plus, pentru realizarea ecografiilor 3D/4D, sunt necesare echipamente medicale și softuri specializate precum și operatori medicali calificați în acest sens, aspecte care conduc la creșterea costului investigației [7].
Imaginile și secțiunile folosite de ecografia 3D/4D pentru crearea unei structuri mai complexe pot fi obținute și prin intermediul ecografiei 2D de un operator experimentat. În cazul ecografiei 2D, asamblarea planurilor și reconstrucția informației au loc în mintea operatorului, în timp ce ecografia 3D/4D beneficiază de ajutorul calculatorului și oferă un rezultat finit vizibil [5].
În concluzie, ecografia reprezintă o investigație imagistică de bază în urmărirea sarcinii. În majoritatea cazurilor, este suficientă ecografia 2D pentru a analiza dezvoltarea fătului și sănătatea aparatului reproducător al mamei. Ecografia 3D/4D poate furniza mai multe detalii comparativ cu ecografia 2D, însă recomandările generale susțin utilizarea acestui tip de ecografie numai în situațiile în care este nevoie de aprofundarea diagnosticului medical. Dacă ai nedumeriri în legătură cu utilitatea sau siguranța ecografiei 3D/4D, nu ezita să discuți cu medicul ginecolog pentru a afla dacă poți beneficia și tu de pe urma acestei investigații.
Surse informative
1 Martel, Janelle. “Pregnancy Ultrasound: Purpose, Procedure & Preparation.” Healthline, Healthline Media, 7 Oct. 2016, www.healthline.com/health/pregnancy/ultrasound.
2 Griffin, Morgan. “3D/4D Ultrasound.” WebMD, WebMD, 15 Dec. 2020, www.webmd.com/baby/3d-4d-ultrasound.
3 Bellefonds, Colleen de. “3D And 4D Ultrasounds during Pregnancy.” What to Expect, 12 Aug. 2022, www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-testing-3d-4d-ultrasounds/.
4 Lebit DF, Vladareanu PD. The Role of 4D Ultrasound in the Assessment of Fetal Behaviour. Maedica (Bucur). Vol 6, no. 2, 2011, pp. 120-127. PMID: 22205894; PMCID: PMC3239390.
5 Shen, O., and S. Yagel. “The Added Value of 3D/4D Ultrasound Imaging in Fetal Cardiology: Has the Promise Been Fulfilled?” Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, vol. 35, no. 3, 2010, pp. 260–262., doi:10.1002/uog.7569.
6 Whiting, Francesca. “What Are 3D and 4D Ultrasound Scans?” BabyCentre UK, www.babycentre.co.uk/x557299/what-are-3d-and-4d-ultrasound-scans.
7 Weiss, Robin Elise. “Should You Get a Keepsake 3D or 4D Ultrasound?” Verywell Family, 10 Apr. 2022, www.verywellfamily.com/whats-the-difference-between-a-3d-and-4d-ultrasound-2760110.