Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Ecografie testiculară: Când este necesară?

Fetal Care » Ecografie testiculară: Când este necesară?
6 martie 2023

Ecografia testiculară se mai numește sonogramă testiculară, sau ecografie scrotală. Ecografia testiculară este un test de diagnostic, prin care se obțin imagini ale testiculelor și ale celorlalte țesuturi din scrot. Este o procedură sigură, nedureroasă și neinvazivă, în care undele sonore de înaltă frecvență produc imagini ale organelor din interiorul corpului. Aceste unde pot oferi imagini statice sau în mișcare, în timp real. 

În acest articol explicăm când este necesară efectuarea unei ecografii testiculare, care sunt riscurile acestui test, cum trebuie să te pregătești pentru el, cum se efectuează și ce se întâmplă după efectuarea ecografiei testiculare.  

Când este nevoie de ecografia testiculară

Ecografia testiculară este metoda imagistică utilizată pentru a observa și diagnostica anomaliile care pot apărea la nivelul testiculelor. Medicul de specialitate poate recomanda ecografia testiculară dacă constată o leziune, durere, inflamare în jurul testiculelor în următoarele situații:

  • testarea nodulilor testiculari: dacă medicul suspectează că o persoană are cancer testicular, ecografia testiculară este unul dintre primele teste recomandate. Ecografia se face pentru a afla dacă un nodul găsit în testicule este de natură canceroasă (malign) sau nu (benign). Ecografia testiculară ajută medicul să evalueze dimensiunea și locația nodulului. De asemenea, imaginile pot ajuta medicul să identifice dacă formațiunea este umplută cu lichid, sau are o consistență solidă. 
  • torsiunea testiculară: este o afecțiune gravă și foarte dureroasă, care necesită asistență medicală de urgență. Dacă torsiunea testiculară nu este tratată imediat, alimentarea cu sânge a testiculului poate fi întreruptă, ceea ce poate duce la moartea țesutului. În unele cazuri, este nevoie de intervenție chirurgicală pentru a preveni deteriorarea ulterioară a testiculului. Trebuie mers de urgență la medic dacă apar dureri severe la nivelul testiculului, fără o cauză aparentă. 
  • epididimita: este o inflamație a epididimului, un tub lung și răsucit care se află deasupra și posterior fiecărui testicul. Inflamația epididimului poate provoca acumularea lichidului în jurul testiculului, ceea ce poate duce la inflamare. Epididimita este cauzată de cele mai multe ori de o infecție.
  • infertilitate: testiculele produc și stochează sperma, de aceea sunt importante în cazul infertilității. Problemele care afectează testiculele pot provoca uneori infertilitatea masculină. Cele mai multe probleme testiculare includ infecții, leziuni, intervenții chirurgicale.
  • testicule nedescendate: este o afecțiune comună care afectează mai ales bărbații tineri. În timpul dezvoltării fetale, testiculele ar trebui să coboare din interiorul abdomenului în afara corpului (la nivelul scrotului). Acest lucru se întâmplă de obicei înainte de naștere, dar poate dura și 6 luni după acest moment. Dacă testiculele nu coboară până la împlinirea vârstei de 6 luni, este esențial ca bebelușul să fie consultat de medic. În unele situații, este nevoie să se intervină chirurgical. Intervenția nu prezintă riscuri.

Cum se efectuează ecografia testiculară

Ecografia testiculară este o procedură efectuată în departamentul de radiologie de la spital sau clinică medicală. Procedura nu durează mai mult de 30 de minute și implică următorii pași: 

  • pacientul se culcă pe spate, cu picioarele întinse. Pentru ca scrotul să poată fi menținut ridicat, se poate folosi un prosop care se aplică sub scrot. Pacientul trebuie să rămână nemișcat în timpul procedurii. 
  • se aplică gel cald pe testicule, care permite traductorului să alunece cu ușurință. Pacientul poate percepe o ușoară presiune, pe măsură ce traductorul este deplasat înainte sau înapoi. Disconfortul poate fi mai mare dacă acea zonă prezintă o sensibilitate crescută, din cauza unei anomalii. 

Pregătirea pentru ecografie testiculară

Ecografia testiculară nu necesită o pregătire specială. Nu este nevoie de diete deosebite, de asemenea nu trebuie să se consume o cantitate de apă înainte de ecografie. Pacientul nu are nevoie de sedative sau anestezice. În unele cazuri, poate fi nevoie ca pacientul să întrerupă utilizarea unor medicamente înainte de efectuarea ecografiei testiculare. 

Riscurile ecografiei testiculare

Ecografia testiculară nu prezintă riscuri și nu există expunere la radiații în timpul procedurii. Cu toate acestea, este posibil să crească durerea sau disconfortul în timpul ecografiei, dacă există anumite probleme testiculare (infecție, sau torsiune testiculară). 

Ce se întâmplă după efectuarea procedurii

După efectuarea ecografiei testiculare se șterge gelul de pe corp, iar pacientul își poate relua activitățile obișnuite. Nu are nevoie de perioadă de recuperare. 

Rezultatele ecografiei testiculare

Sursa foto: Shutterstock

Medicul radiolog analizează imaginile obținute în timpul ecografiei testiculare. Tot medicul specialist este cel care trimite rezultatele ecografiei medicului de familie. Ecografia testiculară poate indica:

  • infecție testiculară;
  • torsiune testiculară;
  • tumoare testiculară;
  • chist benign;
  • varicocel;
  • hidrocel: o formațiune benignă de lichid din jurul testiculului;
  • spermatocel: o formațiune umplută cu lichid.

Medicul specialist este cel care poate recomanda investigații suplimentare în cazul în care ecografia testiculară identifică o tumoare. 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

  1. Healthline, „Testicular ultrasound”: https://www.healthline.com/health/testicle-ultrasound. Accesat 9.01.2023.
  2. Mount Sinai, „Scrotal ultrasound”: https://www.mountsinai.org/health-library/tests/scrotal-ultrasound. Accesat 9.01.2023.
  3. Medical News Today, „What happens during a testicular ultrasound?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320900. Accesat 9.01.2023.
  4. WebMD, „What is a testicular ultrasound?”: https://www.webmd.com/men/what-is-testicular-ultrasound. Accesat 9.01.2023.