Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Ecografia cardiacă fetală: ce este și când trebuie realizată?

Fetal Care » Ecografia cardiacă fetală: ce este și când trebuie realizată?
8 martie 2023

Ecografia cardiacă fetală este o examinare ecografică specială care oferă medicului o imagine detaliată a inimii copilului. Această procedură este folosită pentru a observa structura și funcționalitatea inimii bebelușului înainte de a se naște. În cadrul ecografiei cardiace fetale pot fi identificate malformațiile cardiace congenitale, înainte de naștere, ceea ce poate determina atât acordarea unui tratament adecvat mamei, cât și pregătirea nașterii în cele mai bune condiții. 

În cadrul ecografiei de morfologie fetală de trimestrul 2, în perioada 20 – 24 de săptămâni de sarcină, se pot distinge defectele cardiace majore la copil. Condiționată de poziția fătului, de stratul adipos existent pe abdomenul mamei, dar și de alți factori fetali și materni, investigația este extrem de importantă și poate determina medicul să recomande o ecografie cardiacă fetală. 

Ce este ecografia cardiacă fetală?

Ecografia cardiacă fetală este o examinare modernă care folosește unde sonore. Acestea se “lovesc” de inima fătului și revin cu date care îi oferă medicului specialist imagini detaliate ale structurii inimii, a modului în care funcționează acest organ, dar și despre  fluxul de sânge ce trece prin inimă. 

De aceea, toate examinările ecografice trebuie efectuate de specialiști în medicină materno-fetală, cu aparatură modernă. Un ecograf ultra performant va transmite către ecran imaginile 3D/4D în timp real, astfel încât medicul specialist să observe structurile complexe și să poată evidenția potențialele anomalii vizibile în acest stagiu al dezvoltării intrauterine. (1)

Când este necesară ecografia cardiacă fetală?

Ecografia în timpul sarcinii este un instrument extrem de util și important, atât din motive medicale, cât și pentru a determina sexul copilului. Alături de analizele medicale realizate în fiecare trimestru de sarcină, ecografia de morfologie fetală din fiecare trimestru este o metodă de evaluare și de urmărire a sarcinii. 

Ecografiile 3D/4D nu fac parte din screeningul prenatal de rutină, dar sunt perfecte pentru a oferi răspunsuri în situații variate: 

  • ritm cardiac anormal la făt;
  • risc de apariție a unei anomalii sau tulburări cardiace la făt; 
  • istoric familial de boli de inimă;
  • nașterea anterioară a unui copil cu afecțiune cardiacă;
  • consum de alcool sau de substanțe interzise în sarcină;
  • administrarea unor medicamente în sarcină ce pot cauza defecte cardiace – medicamente pentru epilepsie sau pentru acnee;
  • prezența unor afecțiuni în sarcină – rubeolă, diabet de tip 1, lupus, fenilcetonurie;
  • amniocenteză ce a evidențiat o tulburare cromozomială; 
  • copilul a fost conceput prin tehnologie de reproducere asistată;
  • sarcina a survenit la o vârstă înaintată a mamei. (1), (2), (3)

Cum se efectuează ecografia cardiacă fetală și ce presupune aceasta?

Inima fătului poate fi investigată cu ajutorul ecografiei, în deplină siguranță, potențialele probleme pot fi vizualizate în trimestrul 2 de sarcină, dar și în cadrul morfologiei fetale de trimestrul 3 de sarcină sau chiar la naștere. 

Ecografia cardiacă fetală este asemănătoare celor obișnuite din sarcină, nu necesită pregătiri speciale este ideal de efectuat după 18 săptămâni, dar nu mai târziu de săptămâna 24 de sarcină, adică la jumătatea perioadei. (4)

Medicul poate decide tipul de ecografie, abdominală sau transvaginală, uneori ambele variante fiind recomandate. 

Ecografie abdominală

Gelul lubrifiant se aplică pe burtă, iar traductorul cu ultrasunete se plimbă la suprafața pielii mamei. Acesta trimite și captează unde sonore ce sunt proiectate pe monitor și analizate de medicul specialist care are posibilitatea să observe, în timp real, diferite părți ale inimii fătului și să identifice eventualele defecte cardiace congenitale.

Sursa foto Shutterstock: 

Ecografia transvaginală

Traductorul cu unde sonore este introdus în vagin, metoda oferă o imagine mai clară a inimii viitorului copil. Deși acest tip de investigație poate fi preferată în stadiile de început ale sarcinii, oferă informații importante, alături de ecografia abdominală, în ceea ce privește potențialele afecțiuni cardiace la făt. (1)

De ce este importantă ecografia cardiacă fetală?

O astfel de investigație permite de regulă observarea inimii fătului în condiții foarte bune. Dacă după efectuarea unei ecografii cardiace fetale mai sunt unele suspiciuni, medicul specialist poate indica teste suplimentare. 

Rezultatele ecografiei determină viitoarele acțiuni și planificări pentru sarcină, așa cum este cazul intervenției chirurgicale corecționale după naștere sau obținerea consilierii necesare pentru a lua cele mai bune decizii în perioada de sarcină ce mai este de parcurs. (1), (2)

Cum sunt utilizate informațiile ecografiei cardiace fetale?

În funcție de rezultatul obținut la ecografia cardiacă fetală, medicul care urmărește sarcina poate decide împreună cu gravida tipul de naștere – naturală sau prin cezariană, precum și nevoile copilului imediat după naștere, ceea ce poate să influențeze și locul în care va avea loc nașterea. 

În situația în care copilul necesită atenție și îngrijiri de specialitate imediat după naștere, pentru ca viața să nu îi fie pusă în pericol, mama trebuie să ia în considerare ca evenimentul să aibă loc într-o unitate medicală care să ofere această posibilitate. 

Pregătirea echipei medicale care oferă ajutor mamei și copilului la naștere este extrem de importantă în situația unei afecțiuni cardiace la copil, pentru a se putea asigura cele mai bune rezultate posibile. 

Mama poate primi un tratament adecvat, înainte de naștere, prin care unele probleme cardiace ale copilului să fie rezolvate intrauterin. 

De asemenea, cunoscând deficiențele cu care copilul se va confrunta, părinții primesc informațiile necesare și se pot pregăti pentru ceea ce înseamnă îngrijirea unui bebeluș cu afecțiuni cardiace. (4)

Un diagnostic de afecțiuni cardiace la copilul nenăscut poate fi înfricoșător pentru viitorii părinți, dar cu sprijin de specialitate, într-o clinică ce oferă servicii la cele mai înalte standarde, consilierea și pregătirile pentru marele eveniment se realizează în conformitate cu nevoile particulare ale gravidei.

Informațiile din acest material sunt generale și nu pot înlocui consultația medicală adecvată. Articolul citează surse oficiale și oferă date despre ecografia cardiacă fetală, însă, nu trebuie neglijat faptul că fiecare persoană se poate confrunta cu diferite situații pentru care este nevoie de sfatul și ajutorul medicului specialist. 

Surse de informare:

1. Fetal Echocardiography – https://www.healthline.com/health/fetal-echocardiography

2. Fetal echocardiography – https://medlineplus.gov/ency/article/007340.htm

3. Fetal Echocardiography – https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fetal-echocardiography-90-P01789

4. Fetal Echocardiography – https://www.cincinnatichildrens.org/health/f/fetal