Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Dublu test în sarcină (screening prenatal trim.I): Tot ce trebuie să știi

Fetal Care » Dublu test în sarcină (screening prenatal trim.I): Tot ce trebuie să știi
17 decembrie 2021

Află în cele ce urmează ce reprezintă dublul test în sarcină și care este importanța lui, ce anomalii pot fi detectate prin intermediul unui screening prenatal de trimestru I, când se realizează acesta și ce spun rezultatele despre evoluția fătului tău?

Ce este screening-ul prenatal trim.I?

Screening-ul prenatal trim.I, cunoscut sub denumirea de dublu test în sarcină, reprezintă o serie de examinări efectuate în cadrul trimestrului I de sarcină. Acestea oferă informații despre riscurile fătului de a dezvolta anomalii cromozomiale, precum sindromul Down (trisomia 21) și sindromul Edwards (trisomia 18).

Ambele sindroame determină afectări grave la nivel mintal și fizic, însă sindromul Edwards este mai periculos, adesea cauzând decesul în primul an de viață. Dublul test în sarcină este opțional, dar este precis și oferă informații valoroase. Examinările sunt non-invazive și fără disconfort.

Necesitatea unui screening prenatal în trimestrul I

Efectuarea acestor teste se poate face devreme în sarcină prin comparație cu alte examinări, ceea ce înseamnă că vei afla repede dacă fătul tău are vreun risc de anomalii cromozomiale. Acest lucru va oferi mai mult timp pentru efectuarea de analize sau teste suplimentare și întocmirea unui plan de intervenție.

Dublu test în sarcină – caracteristici

Dublul test constă într-un algoritm matematic care evaluează riscurile fătului de a dezvolta malformații congenitale. Acesta nu poate oferi un diagnostic, însă poate furniza informații precise și cu marjă mică de eroare, pe baza cărora se pot calcula probabilități.

În urma rezultatelor, medicul specialist va ști dacă sunt necesare și alte teste suplimentare, precum amniocenteza. Aceasta este o intervenție invazivă dureroasă, dar care poate stabili un diagnostic cert.

Când se realizează dublul test în sarcină?

Dublul test se efectuează în trimestrul I de sarcină, adică săptămânile 11-14. Se recomandă ca morfologia de trimestru I (ecografie de sarcină) să se realizeze împreună cu acest test, la jumătatea intervalului indicat, în săptămâna a 12-a și ziua a 6-a.

Ce presupune dublul test în sarcină?

Pachetele standard includ o analiză de sânge care măsoară nivelul proteinei plasmatice asociată sarcinii (PAPP-A) și gonadotropina umană corionică (HCG), aceștia fiind doi hormoni specifici sarcinii, dar și un examen ecografic prin care se analizează mărimea spațiului transparent din spatele gâtului fătului (translucența nucală), lungimea cranio-caudală și vizualizarea osului nazal.

Pe baza analizelor, urmează calculul multiplului de mediană (MoM) pentru ambii markeri, care se efectuează prin împărțirea valorilor obținute la mediana vârstei gestaționale. Rezultatele vor fi brute, iar medicul le va corecta în funcție de parametrii materni.

Ecografia trebuie realizată prima dată, după care, în interval de maxim 24 de ore, trebuie efectuate analizele markerilor biochimici fetali (PAPP-A și HCG). Din acest motiv vorbim despre un „dublu test”.

Rezultatele testelor se corelează cu anumiți parametri materni, precum vârsta mamei, înălțimea și greutatea, tensiunea arterială, comorbiditățile (diabet, afecțiuni reproductive etc.), urmând a se calcula riscurile fătului de a dezvolta anomalii cromozomiale.

Ce anomalii pot fi detectate în cadrul screening-ului prenatal trim.I?

  • Sindromul Down (trisomie 21);
  • Sindromul Edwards (trisomie 18);
  • Sindromul Patau (trisomie 13);
  • Sindromul Turner;
  • Triploidia de origine paternă;
  • Triploidia de origine maternă.

Care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea anomaliilor fătului?

Vârsta mamei

Odată cu înaintarea în vârstă a mamei, crește riscul ca fătul să dezvolte anomalii cromozomiale. Astfel, dublul test este foarte important mai ales după vârsta de 35 de ani. În cazul sindromului Turner și al triploidiei, vârsta mamei nu reprezintă un indiciu relevant, deoarece nu modifică riscul de dezvoltare al acestor complicații.

Sarcini anterioare dificile

Dacă într-o sarcină anterioară fătul a prezentat anomalii cromozomiale, atunci riscul este mai mare. Orice istoric de sarcină dificilă trebuie cunoscut de către medicul care supervizează sarcina. În cazul unei anomalii fetale moștenite, riscul este și mai mare.

Greutatea mamei

Concentrația markerilor serici este influențată de greutate, astfel încât valorile trebuie corectate în funcție de acest aspect.

Comorbidități

Existența comorbidităților poate afecta sarcina și riscurile asociate. Diabetul zaharat insulino-dependent influențează markerii serici, iar valorile trebuie corectate în funcție de acesta.

Fumatul

Fumatul este un factor favorizant al multor probleme de sănătate, inclusiv al unei sarcini cu probleme. Totodată, influențează markerii serici, reducând nivelul PAPP-A.

Avantajele screening-ului prenatal trim.I

  • Testele sunt non-invazive;
  • Screening-ul este precis, iar marjele de eroare sunt mici;
  • Rezultatele oferă timp pentru analize suplimentare;
  • Testele asigură o evoluție bine documentată a sarcinii;
  • Dublul test conferă informații esențiale în legătură cu riscul de dezvoltare a unor anomalii grave;
  • Screening-ul oferă posibilitatea luării unor decizii care privesc cursul sarcinii în timp util.

Cum se interpretează rezultatele?

Doctor,Explică,Ecografia,Scanare,Către,Femeie,Insarcinată,În,Spital.

Un nivel scăzut al concentrației PAPP-A este asociat cu un risc crescut de anomalii cromozomiale ale fătului, precum trisomiile 13, 18, 21, sindromul Turner și triploidie (un nivel ușor scăzut în cazul celei paterne și un nivel scăzut în cazul celei materne). Translucența nucală crescută poate indica un risc de anomalii, dar nu este un factor decisiv, mai ales dacă nu există și alte suspiciuni.

Un nivel crescut de HCG mărește riscul de sindrom Down sau triploidie de origine paternă. Dacă, în schimb, nivelul este considerabil scăzut, atunci crește riscul de sindrom Edwards, sindrom Patau și triploidie de origine maternă. În cazul sindromului Turner, nivelul HCG se menține normal.

După corectarea indicatorului MoM, medicul va putea stabili riscul biochimic de sindrom Down la naștere, riscul de trisomie 18 și riscul combinat de sindrom Down (rezultatele markerilor serici corelate cu translucența nucală). Dacă osul nazal nu poate fi vizualizat la ecografie se consideră că există un risc crescut de sindrom Down, un risc moderat de sindrom Edwards și un risc mai mic de sindrom Patau.

Un rezultat final pozitiv, comunicat de medicul ginecolog după analizarea tuturor testelor, semnifică un risc crescut de anomalii cromozomiale. Probabilitatea estimată tinde spre pozitiv atunci când depășește un risc mai mare sau egal cu 1:300.

Dublul test în sarcină sau screening-ul prenatal de trimestru I este foarte important pentru evoluția optimă a sarcinii. El oferă informații prețioase în legătură cu riscurile asociate anomaliilor cromozomiale ale fătului. Dacă ai aflat că ești însărcinată, programează-te din timp pentru screening-ul prenatal!