Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Cum știi când ești la ovulație

Fetal Care » Cum știi când ești la ovulație
25 februarie 2022

Pentru a crește șansele de concepție este important de știut perioada ta de ovulație, deoarece în acea zi și cu două zile înainte există probabilitatea cea mai mare de a rămâne însărcinată.

Asta înseamnă că tu și partenerul tău ar trebui să faceți sex în acea fereastră specifică de timp dacă doriți să creșteți șansele de a avea un bebeluș.

Rețineți, însă, că ovulația apare pe la jumătatea ciclului menstrual și cum fiecare ciclu diferă de la o femeie la alta, determinarea zilelor specifice poate fi mai greu de realizat.

Cum știi când ești la ovulație?

Deoarece ovulația este un proces complex prin care ovulul este eliberat de la nivelul ovarului pentru a fi fecundat, exista câteva semne și simptome care îți pot da de înțeles că ești în acea perioadă. Printre acestea:

Schimbări ale temperaturii corporale bazale

Prin temperatură corporală bazală se înțelege cea mai scăzută temperatură pe care corpul tău o poate avea. Aceasta poate fi identificată dimineața, deoarece peste noapte corpul este relaxat și nu efectuează activități care ar putea crește în mod eronat valorile acesteia.

Monitorizarea temperaturii bazale timp mai multe luni de zile poate oferi o idee mai clară asupra momentului tău de ovulație; acest tip de temperatură tinde să se modifice din cauza schimbărilor hormonale realizate în interiorul corpului.

Asta înseamnă că la începutul ciclului temperatura bazală rămâne oarecum neschimbată, dar, odată cu apropierea ovulației, aceasta scade un pic fiind urmată apoi de o creștere bruscă a temperaturii în ziua ovulației.

Schimbări ale mucusului cervical

Tot din cauza schimbărilor hormonale, mucusul cervical poate prezenta și el anumite modificări, acesta schimbându-și textura în funcție de perioada ciclului.

Identificarea perioadei de ovulație poate fi mai ușor de determinat dacă ești atentă la schimbările mucusului. Acesta tinde să fie mai alb și mai opac în majoritatea zilelor dar devine mai clar și mai subțire odată cu apropierea zilei de ovulație, fiind asemănător mai mult cu un albuș.

Teste de ovulație

Dacă nu vrei să ții evidența schimbărilor de temperatură sau de vâscozitatea mucusului cervical poți să folosești un test de ovulație.

În funcție de producător, testele pot fi achiziționate individual, sub formă de kit sau pachet, acestea din urmă având un număr mai mare de teste incluse. Acestea funcționează prin analizarea hormonului LH (Hormon Luteinizant) din urină pentru a determina zilele cele mai bune pentru concepție. Nivelul acestui hormon crește înainte de cea mai fertilă perioadă a lunii.

Monitorizarea calendaristică a ciclurilor menstruale

Dacă ai un ciclu menstrual regulat, poți monitoriza acestă perioadă timp de mai multe luni pentru a avea o idee mai bună a zilei tale de ovulație. Împreună cu verificarea temperaturii bazale și a mucusului cervical, toate aceste trei metode pot reprezenta opțiuni ieftine de determinare a celor mai fertile zile din lună pentru tine.

În cazul în care nu poți evidenția cu exactitate ziua ovulației, poți apela oricând la serviciile unui medic specialist.

Alte simptome adiționale

Pe lângă schimbarea temperaturii bazale și modificările aduse mucusului cervical, mai există și alte simptome care pot indica prezența sau apropierea ovulației cum ar fi:

  • durerea de sâni; este un simptom cauzat de schimbările hormonale apărute în perioada ovulației. Unele femei pot prezenta durere înainte de ovulație, în timp ce altele, după ovulație.
  • nivel mic de durere pelvină sau abdominală; apărută în timpul eliberării ovulului, această durere poate dura de la câteva minute la câteva ore și este prezentă doar pe o singură parte a abdomenului inferior.
  • schimbări ale libidoului; tot în perioada de ovulație, multe femei prezintă o creștere a libidoului.

Chiar dacă alegi să descoperi singură zilele de fertilitate maximă, este recomandat să te prezinți la o consultație ginecologica înainte de concepție pentru a evalua riscurile sarcinii și pentru a primi recomandări preconcepționale.

Mai mult decât atât, dacă alegi clinica noastră poți alege și servicii specializate de monitorizare a sarcinii prin examene ecografice regulate.

Dacă vrei să devii mamă, asigură-te că știi zilele de ovulație pentru a avea șanse mai mari de concepție. De asemenea, alege clinica sau centrul care te va ajuta pe tot parcursul sarcinii pentru ca tu și bebelușul tău să beneficiați de cea mai mare atenție și de cele mai bune servicii medicale.