Cordonul ombilical poate dezvălui markerii alergeni la naștere
Știm de câțiva ani că numărul alergiilor alimentare la copii este în creștere, dar în tot acest timp nu s-a descoperit cu exactitate cauza acestora. Pentru că efectele alergiilor pot fi foarte serioase, grave în unele cazuri, cele mai multe mame sunt preocupate de o metodă prin care pot preveni ca micuții lor să se confrunte cu așa ceva. Și cu toate că nu avem încă un remediu, studii noi au descoperit un marker al sistemului imunitar prezent la nașterea copilului – unul care să ajute la identificarea, chiar prevenirea alergiilor.
Unii copii, “pregătiți” pentru alergii
În documentarea zilnică am descoperit un studiu în care cercetătorii au lucrat cu peste 1000 de femei însărcinate, viitoare mămici. Astfel aceștia au putut studia o chestiune neconfirmată: poate sângele din cordonul ombilical să ne spună mai multe despre potențialele alergii alimentare? Așa au descoperit că micuții care au dezvoltat alergii alimentare ulterior, la naștere au avut un sistem imunitar hiperactiv.
“Am descoperit cum copiii care au dezvoltat alergii la ouă, lapte, alune, făină și alte alimente, prezentau un profil anormal al celulelor sistemului imunitar în sângele din cordonul ombilical“, a explicat profesorul Len Harrison.
Celulele sistemului imunitar, care luptă în mod obișnuit împotriva infecțiilor, erau prezente în număr mai mare și erau mult mai active, eliberând mai multe substanțe inflamatorii. Doctorul Harrison susține că acest fapt duce la crearea unui nou tipar a activității sistemului imunitar, care face copiii susceptibili la reacții alergice mai târziu. Iar această descoperire demonstrează că schimbările din sistemul imunitar care pregătesc copiii pentru mai târziu au loc chiar la naștere.
Nu a fost găsită nicio corelare directă între aceste schimbări și modalitatea de naștere aleasă de mamă, ci o legătură relativ neclară, pentru moment, cu durata travaliului.
O nouă piesă în puzzle-ul alergiilor
Cu toate că numărul alergiilor alimentare la copii a crescut în ultimii ani, descoperirile în acest domeniu sunt încă în stadiu incipient. Majoritatea informațiilor adunate trimit către principalul vinovat: mediul.
Următoarea parte a cercetărilor se concentrează pe factorii de mediu care au impact asupra alergiilor. Începând de la stilul de viață până la mediul înconjurător, cercetătorii vor să afle ce anume crează mediul propice inflamațiilor în bebeluși.
Bacteriile pe care mama le transmite copilului sunt critice pentru dezvoltarea micuțului și a sistemului imunitar, așa că ce afectează mama, va afecta și copilul.
O serie de factori – dietă, nutriție, vitamine, expunerea la infecții, antibioticele – toate acestea care modifică starea inflamațiilor din corp sunt supuse controlului. Odată înțeles mecanismul de funcționare, pot fi stabilite și condițiile în care alergiile se vor manifesta mai puțin spre deloc.