Programare

Colestaza de sarcină: cauze, simptome și opțiuni de tratament

Fetal Care » Colestaza de sarcină: cauze, simptome și opțiuni de tratament
8 iunie 2023

Colestaza de sarcină este una dintre afecțiunile hepatice cu care se poate confrunta o gravidă. Problemele apar spre finalul perioadei de graviditate și se caracterizează prin apariția mâncărimilor intense, fără erupții cutanate. Acestea se regăsesc de regulă pe mâini și picioare. Riscul de complicații în colestaza de sarcină poate fi ridicat, diagnosticul adecvat și tratamentul corespunzător pot preveni nașterea prematură sau decesul fetal. 

Explicăm în acest material ce este colestaza de sarcină, care sunt cauzele apariției acestei afecțiuni hepatice, simptomele specifice ce ar trebui să te determine să apelezi la specialiștii de la Clinica Fetal Care pentru diagnosticare și tratament adecvat. 

Ce este colestaza de sarcină?

Colestaza de sarcină cunoscută sub denumirea de colestaza intrahepatică a sarcinii sau colestaza obstetrică este o problemă la nivelul ficatului gravidei care determină apariția unor mâncărimi puternice la mâini și picioare, spre finalul sarcinii. Afecțiunea poate conduce la perturbarea funcției hepatice la unele gravide, iar acest lucru înseamnă acumularea bilei la nivelul ficatului și în sânge. 

Bila este substanța produsă în mod normal de ficat și stocată în vezica biliară. Pentru o digestie corectă, odată cu ingerarea alimentelor, bila începe să descompună grăsimile. În momentul în care concentrația de bilă crește în sânge peste nivelul normal pot să apară mâncărimile deranjante. (1)

Colestaza de sarcină este mai frecventă în ultimul trimestru de sarcină, iar dacă nu sunt probleme deosebite, dispare la câteva zile după naștere. Diagnosticarea la timp determină medicul specialist să monitorizeze atent finalul sarcinii pentru ca mama și copilul să nu fie afectați sau expuși unor riscuri și complicații grave. (2)

Cauzele apariției colestazei de sarcină

Cauza de apariție a colestazei de sarcină este încă necunoscută. Se știe că atunci când apar tulburări ale fluxului biliar și bila nu este eliminată din ficat apar problemele, acizii biliari intră în fluxul de sânge, nivelul lor ridicat determinând simptomele specifice de colestaza de sarcină. 

Sarcina cu risc crescut este atent monitorizată. Medicina Materno-Fetală este o supraspecializare complexă care vizează diagnosticare corectă și terapii prenatale de către o echipă multidisciplinară pentru gravidele incluse în categoria de risc crescut. 

Factori precum hormonii prezenți în sarcină, moștenirea genetică sau mediul înconjurător pot juca un rol important în ceea ce privește apariția colestazei de sarcină. În mod normal, când sarcina se apropie de termen, cantitatea de hormoni crește pentru a pregăti corpul de naștere, iar fluxul bilei poate fi încetinit. 

Colestaza de sarcină a fost diagnosticată în cadrul unor familii și se crede că între modificările anumitor gene și această afecțiune există o legătură. Nu au fost identificați până acum factorii de mediu care influențează colestaza de sarcină, însă se crede că aceștia variază de la o regiune geografică la alta și ar putea fi influențați și de anotimp. (3)

Factori de risc

  • Istoric personal sau familial de colestază de sarcină;
  • Existența unor leziuni sau boli hepatice, inclusiv hepatita C, dar și pietre la vezica biliară;
  • Prezența unei sarcini multiple ce poate să apară după urmarea procedurilor de fertilizare in vitro;
  • Sarcina care apare la femeile trecute de 35 de ani. 

Riscul de dezvoltare a colestazei de sarcină este mai mare dacă te-ai confruntat anterior cu această afecțiune. (3)

Simptome în colestaza de sarcină

  • Mâncărime intensă în zona membrelor superioare și inferioare, fără erupții cutanate;
  • Urină închisă la culoare;
  • Scaune de culoare deschisă;
  • Oboseală sau epuizare;
  • Pierderea poftei de mâncare;
  • Durere în partea dreaptă sus a abdomenului, fără calculi biliari;
  • Icter – colorarea în galben a pielii, ochilor, mucoaselor;
  • Greață și/sau vărsături;
  • Depresie. (1), (2)

Cum se stabilește diagnosticul în colestaza de sarcină

Medicul poate pune diagnosticul de colestaza de sarcină după ce se informează cu privire la istoricul medical și familial al pacientei, realizează un examen fizic și verifică atent rezultatele testelor de sânge de laborator pentru funcția hepatică, acizi biliari și bilirubină. (2)

Cum se tratează colestaza de sarcină

Scopul tratamentului în colestaza de sarcină este ameliorarea senzațiilor neplăcute provocate de mâncărime, alături de prevenirea complicațiilor ce pot să apară. 

Tratamentul poate viza administrarea unor medicamente al căror scop este acela de a scădea nivelul acizilor biliari din sânge, dar și al unor produse specifice pentru ameliorarea mâncărimilor. Pentru că această afecțiune poate determina naștere prematură sau probleme ale copilului, monitorizarea sănătății bebelușului devine esențială. Testele periodice de sânge, cele non stres sau profilul biofizic fetal sunt opțiuni care oferă specialistului informațiile necesare pentru a știi cum să acționeze. 

O altă variantă ce poate fi propusă viitoarei mame este nașterea indusă la 37 de săptămâni pe cale vaginală, dacă nu sunt alte probleme, sau prin cezariană odată cu atingerea maturității plămânilor copilului. 

Remedii naturiste la domiciliu precum spălarea zonelor afectate cu apă rece, aplicarea unor comprese cu apă rece și fulgi de ovăz sau utilizarea unor creme și loțiuni împotriva pruritului nu oferă alinare pentru mâncărime și ar trebui urmate numai la recomandarea medicului. (3)

Complicații determinate de colestaza de sarcină

La mamă:

  • afectarea temporară a modului de absorbție a grăsimilor;
  • scăderea nivelului de vitamina K, implicată în coagularea sângelui;
  • afecțiuni hepatice;
  • preeclampsie;
  • diabet gestațional. 

La copil:

  • naștere prematură;
  • afecțiuni pulmonare de la respirația meconiului;
  • deces fetal tardiv. (1), (3)

O femeie diagnosticată cu colestază de sarcină poate naște un copil sănătos cât mai aproape de data estimată pentru fericitul eveniment, cu condiția să respecte sfaturile specialistului și să nu rateze niciun control. Solicită o programare la Clinica Fetal Care pentru recomandare și tratament personalizate.

Colestaza de sarcină nu poate fi prevenită, realizarea testelor genetice te ajută să înțelegi care sunt șansele de a transmite tulburarea copilului. 

Acest material despre colestaza de sarcină conține informații generale, dar care nu pot înlocui un diagnostic de specialitate. Problemele de sănătate, dar și monitorizarea sarcinii pe tot parcursul ei trebuie să fie prioritare. Fiecare caz este diferit, așadar consultă medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

  1. Cholestasis of Pregnancy – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17901-cholestasis-of-pregnancy
  2. Cholestasis of Pregnancy: Causes, Symptoms & Treatment – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cholestasis-of-pregnancy/
  3. Cholestasis of pregnancy –https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholestasis-of-pregnancy/symptoms-causes/syc-20363257