Programare
Ne unim forțele cu Rețeaua de Sănătate Regina Maria

Ce este sângerarea de implantare a embrionului și când are loc

Fetal Care » Ce este sângerarea de implantare a embrionului și când are loc
25 martie 2022

După ce celula reproducătoare masculină (spermatozoidul) fertilizează celula reproducătoare feminină (ovocitul), își face apariția embrionul. În mod normal, embrionul trebuie să se deplaseze din trompa uterină către uter și să se implanteze în mucoana internă a uterului (endometru). Cu ocazia acestei implantări, este posibil să apară o sângerare. Această sângerare este considerată normală și nu reprezintă o pierdere de sânge importantă sau care pune viața viitoarei mame sau embrionul în pericol. 

 

Este posibil ca sângerarea de implantare să nu apară și nu este nimic greșit în asta. Sângerarea de implantare nu este un semn de sarcină sănătoasă și nici absența sângerării de implantare nu poate fi un semn de îmbolnăvire. Sângerarea de implantare este o manifestare care poate apărea sau nu. În ambele cazuri sarcina, dacă există, poate fi dusă la bun sfârșit.

 

Când are loc sângerarea de implantare

Acest tip de sângerare este considerată, de mulți medici, un semn de sarcină. Are loc în foarte multe cazuri la începutul sarcinii și se manifestă cam la 9-14 zile după concepție (numărul exact de zile variază, dar de obicei sângerarea de implantare apare în a patra săptămână de sarcină). Regula este aceea că dacă la 9-10 zile după perioada de ovulație temperatura bazală crește și apare o ușoară sângerare, sunt șanse foarte mari să existe o sarcină. Temperatura bazală a corpului ajunge la 37 de grade Celsius în a doua fază a ciclului menstrual și poate rămâne ridicată chiar și 2 săptămâni. Dacă are loc implantarea, temperatura bazală scade imediat după aceea.

 

Este adevărat, sângerarea de implantare a embrionului se poate confunda cu menstruația. Cauza o reprezintă distrugerea parțială a vaselor de sânge uterine, atunci când ovulul se inserează în endometru. Sângerarea de implantare durează câteva ore, în unele cazuri, foarte rare, poate dura 1-2 zile. În orice caz, sângerarea de implantare nu poate dura 5-7 zile, atunci este vorba de o urgență, iar femeia trebuie să ajungă de urgență la medic.

 

Este recomandat ca viitoarea mamă să țină minte data ultimei menstruații, pentru că la un ciclu menstrual de 28-30 de zile, ovulația se produce în zilele 13-16. Implantarea embrionului în mucoasa internă a uterului are loc în următoarele 10 zile, de aceea sângerarea de implantare este considerată cel mai timpuriu simptom al sarcinii.

 

Cauza sângerării de implantare

Așadar, după fertilizarea ovulului, apare embrionul care trebuie să ajungă în uter și să se implanteze în mucoasa internă a acestuia. În mod normal, procesul de inserare a ovulului începe între zilele 23-28 ale ciclului menstrual. Sângerarea de implantare poate să apară cu numai câteva zile înaintea menstruației din luna curentă și acesta este motivul pentru care sângerarea de implantare se confundă cu menstruația.

 

Pentru a fi sigură că este vorba de o sarcină, viitoarea mamă poate face un test de sarcină, înainte ca alte manifestări să apară (grețurile matinale de exemplu). 

 

Cum se poate diferenția sângerarea de implantare de menstruație

Nu este foarte complicat de făcut diferența între sângerarea de implantare și menstruație. În general trebuie ca femeia să fie atentă la următoarele aspecte:

  • momentul apariției sângerării: sângerarea de implantare apare cu circa o săptămână înainte de menstruația normală. 
  • natura scurgerii: sângerarea de implantare seamănă destul de mult cu sângerarea din primele zile de menstruație. Diferența este aceea că în cazul implantării embrionare sângerarea se manifestă câteva ore, sau o zi, în cele mai multe cazuri. Există situații în care sângerarea de implantare apare cu scurt timp înainte de menstruație. 
  • dacă există dubii cu privire la natura scurgerii, femeia poate face un test de sarcină. Chiar și așa, pot exista rezultate fals negative, așadar este recomandat să se repete testul, în decurs de 1-2 săptămâni.

În ce situații sângerarea poate fi o problemă

femeie insaarcinata impreuna cu sotul

Există situații în care sarcina este considerată sarcină cu risc crescut.

Se consideră că o sângerare care nu se oprește este un semn de sarcină extrauterină, iar aceasta este o urgență medicală, pentru că sarcina rămâne în trompa uterină, nu se deplasează în uter, așa cum ar fi normal. În asemenea situație, trompa uterină poate fi lezată ușor. În orice caz, sarcina extrauterină este considerată o urgență medicală, iar gravida trebuie să ajungă de urgență la medic.

Nu întotdeauna sângerarea poate însemna o sarcină extrauterină, poate fi și un semn de avort spontan, pentru că nu toate sarcinile pot fi duse la termen, o parte dintre acestea se termină prin avort. Și în acest caz trebuie mers de urgență la medicul specialist.

Sângerarea de implantare poate să fie o problemă atunci când scurgerea este însoțită de durere în abdomenul inferior, greață severă, vărsături sau amețeală. De asemenea, dacă sângerarea durează mai multe zile (2-3 sau mai mult) și este însoțită de cheaguri de sânge este recomandat consultul medical imediat, mai ales dacă sângerarea nu se oprește, iar cheagurile reapar. În unele cazuri, este posibil ca pacienta să aibă nevoie de consiliere psihologică.