Programare

Candida în sarcină: simptome, cauze și metode de tratament

Fetal Care » Candida în sarcină: simptome, cauze și metode de tratament
14 iulie 2023

Aducerea pe lume a unui copil este un lucru minunat pentru viitorii părinți. Fericirea mamei poate fi umbrită de apariția unor probleme precum infecția cu Candida, ce afectează vulva și vaginul și produce simptome neplăcute, pe fondul dezechilibrului hormonal din această perioadă. Tratamentul este eficient și poate fi administrat femeilor însărcinate, pentru a preveni recidiva și pentru a menține siguranța copilului și a mamei îngrijirile se realizează numai la recomandarea medicului specialist. 

Abordăm în cadrul acestui material o afecțiune cu care se pot confrunta femeile însărcinate. Explicăm ce este infecția cu Candida în sarcină, care sunt simptomele și cauzele acesteia și cum este tratată corect la Clinica Fetal Care

Ce este infecția cu Candida în sarcină?

Infecțiile cu drojdii în sarcină sunt frecvent diagnosticate la femeile gravide, în special în timpul celui de al doilea trimestru de sarcină. Scurgeri vaginale anormale apar în infecția cu Candida în sarcină și, de regulă, nu au un impact major asupra copilului, dar provoacă disconfort semnificativ mamei. 

Infecția cu această drojdie se manifestă atunci când există un dezechilibru la nivel vaginal, ceea ce înseamnă dezvoltarea excesivă de Candida, o ciupercă existentă în mod natural aici. (1)

Candida albicans este drojdia sau tipul de ciupercă ce cauzează candidoză vulvo-vaginală, o infecție a vulvei și vaginului, diagnosticată în sarcină, pe fondul fluctuațiilor hormonale. Alături de această drojdie, mai sunt și alte tipuri care cauzează probleme în sarcină, precum Candida glabrata sau Candida tropicalis. (2)

De la primele simptome ar trebui să vizitezi medicul specialist pentru un diagnostic corect și tratament adecvat. Medicii noștri supraspecializați știu cum să te ajute să treci cu bine peste această perioadă neplăcută, să îți menții sănătatea și să îți protejezi copilul nenăscut. 

Simptomele infecției cu Candida în sarcină 

Simptomele variază ca număr și intensitate de la un caz la altul.

  • Scurgeri/secreții vaginale anormale de culoare albă sau ușor mai închise, cu aspect asemănător brânzei și uneori cu miros de drojdie/pâine, consistență apoasă sau groasă;
  • Mâncărimi însoțite de iritații și înroșiri la nivel vaginal;
  • Senzație de arsură sau de durere la urinare, dar și în actul sexual. (1), (3)

Sunt și alte afecțiuni ce apar în sarcină și care pot provoca simptome asemănătoare infecției cu Candida, precum:

  • o reacție alergică la un săpun sau prezervativ;
  •  boli cu transmitere sexuală – Chlamydia sau gonoreea;
  • vaginoza bacteriană. (2)

Pentru un diagnostic corect și complet și un tratament adecvat este nevoie să mergi la medic de la primele simptome sesizate. Neplăcerile de acest tip pot conduce la anxietate și stres, precum și la afectarea relației de cuplu. În plus, copilul poate resimți toate stările tale negative ceea ce ar putea să îți pună amprenta la un moment dat și asupra dezvoltării sale normale, conducând la un risc obstetrical crescut. Medicul din Departamentul de Medicină Materno-Fetală te poate consilia și ajuta în astfel de situații. 

Cauzele apariției infecției cu Candida în sarcină

  • Modificările hormonale apărute în sarcină;
  • Schimbarea pH-ului în sarcină;
  • Administrarea de hormoni sau pilule contraceptive anterior;
  • Unele medicamente – antibiotice sau steroizi avute anterior sarcinii;
  • Unele boli cronice – diabet – un nivel crescut al zahărului din sânge;
  • Tulburări ce cauzează slăbirea sistemului imunitar – HIV;
  • Unele produse folosite pentru igiena vaginală. (1), (2), (4)

Efectele și complicațiile infecției cu Candida în sarcină

Infecția cu Candida din timpul sarcinii dacă nu este tratată poate fi transmisă copilului la naștere, ceea ce poate însemna pentru acesta localizarea infecției cu drojdie în cavitatea bucală sau în zona scutecului. Sunt raportate cazuri rare în literatura de specialitate în care bebelușii au dezvoltat complicații grave pe fondul prezenței infecției cu Candida la mamă, tocmai pentru că nu au un sistem imunitar puternic și nu pot face față infecțiilor. 

Un copil care dobândește infecția cu Candida de la mamă, în timpul nașterii, poate avea dificultăți respiratorii și de ritm cardiac crescut, ca urmare a răspândirii drojdiei în organismul său. Acest aspect a fost observat îndeosebi la micuții cu un sistem imunitar deficitar, cu prematuritate sau cu o infecție subiacentă. 

Și mama poate să se confrunte cu infecții generalizate de la Candida în sarcină, dacă prezintă un sistem imunitar compromis. (2), (5)

Metode de tratament pentru Candida în sarcină

Medicul specialist îți va prescrie creme vaginale și supozitoare, produse sigure ce pot fi utilizate în sarcină pentru a trata infecția cu Candida. Tratamentul medicamentos pe care îl primesc femeile care nu sunt însărcinate și au Candida nu este administrat gravidelor, fiind asociat cu apariția unor malformații congenitale

O infecție cu Candida în sarcină poate necesita 10 – 14 zile pentru ameliorarea simptomelor și eliminarea drojdiei, totuși, medicul îți poate indica utilizarea unor produse și după această perioadă pentru prevenirea recidivelor. (1), (2), (3)

Infecțiile cu Candida în sarcină pot fi recurente, de fiecare dată ar fi bine să urmezi tratamentul indicat de medicul specialist, orice altceva administrat fără rețetă, precum suplimente alimentare sau alte remedii naturiste îți pot periclita sarcina și îți pun în pericol copilul. (4)

Prevenirea infecției cu Candida în sarcină

  • Respectarea regulilor de igienă și purtarea unor haine care să permită pielii să respire;
  • Dietă echilibrată – includerea probioticelor în alimentație, reducerea nivelului de zahăr din sânge;
  • Odihnă suficientă;
  • Controale ginecologice periodice și de urgență când apar simptomele neplăcute;
  • Efectuarea analizelor recomandate în calendarul de consultații prenatale. (4), (5)

Orice problemă apărută în timpul sarcinii trebuie diagnosticată și tratată corespunzător pentru prevenirea complicațiilor și menținerea sănătății tale și a copilului. O infecția cu Candida în sarcină este frecvent întâlnită, poate fi menținută sub control cu unele produse medicamentoase prescrise de medicul specialist. Partenerul tău trebuie să meargă la medic și să fie tratat adecvat, infecția cu drojdii poate fi transmisă prin contact sexual și nu dispare de la sine.

Acest articol despre infecția cu Candida în sarcină este strict informativ și nu înlocuiește un consult de specialitate. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor prezentate aici, fă o programare la medic și respectă indicațiile acestuia!

Surse de informare: 

  1. Yeast Infections During Pregnancy – https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/yeast-infections-during-pregnancy/
  2. Infections in Pregnancy: Yeast Infection – https://www.healthline.com/health/pregnancy/candidias-yeast-infection
  3. Thrush during pregnancy and breastfeeding –https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vaginal-thrush-during-pregnancy
  4. Yeast infections during pregnancy –https://www.babycenter.com/pregnancy/health-and-safety/yeast-infections-during-pregnancy_485
  5. Yeast Infections During Pregnancy –https://www.whattoexpect.com/pregnancy/yeast-infection/