Programare

Când facem ecografia de sân?

Fetal Care » Când facem ecografia de sân?
30 iulie 2020

Un raport al Coaliției pentru Sănătatea Femeii din anul 2017 arăta că la fiecare 3 ore o femeie moare de cancer de sân în România. În același timp, peste 50% din cazurile noi de cancer mamar sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii.  – http://bit.do/Studiu-Cancer-Mamar_Romania  

Examinarea ecografică a sânului la clinica Fetal Care

Ce este ecografia mamară?

Ecografia mamară este o tehnică de imagistică utilizată frecvent pentru evaluarea sânilor, detectarea și diagnosticul afecțiunilor sânului, dar și pentru examinarea anuală de rutină la femeile cu vârsta de peste 30 de ani.  

Ecografia folosește ultrasunetele pentru a produce imagini detaliate ale țesuturilor și structurilor glandelor mamare. Spre deosebire de radiațiile X (radiografie) și scanarea CT, ecografia nu foloseste radiații de niciun fel. Este considerată cea mai sigură metodă de examinare chiar și pentru femeile însărcinate și pentru mamele care alăptează. 

Când se recomandă ecografia mamară?

  • între 20-30 ani – o dată la 3 ani;
  • între 30-40 ani – o dată pe an;
  • după 40 de ani – este recomandată mamografia 3D cu tomosinteză.

Importanța ecografiei mamare:

  • metodă de screening anual (control de rutină) la femei cu vârsta sub 40 de ani;
  • investigarea inflamațiilor sau a infecțiilor mamare acute (mastite, abcese mamare); 
  • investigații posttraumatice (în urma unor lovituri suferite în zona sânilor);
  • diferențierea formațiunilor mamare benigne (necanceroase) de cele maligne (canceroase);
  • în ghidarea biopsiilor mamare din zonele suspecte;
  • în urmărirea rezultatelor post terapeutice (chimio/radioterapie).

Cu o experiență de peste 20 de ani în imagistica medicală și peste 14 ani de când este specializat în Senologie (imagistica sânului), medicul Cristian Nicolae face parte din echipa de excelență a clinicii Fetal Care.  Aici pune la dispoziția pacientelor experiența si pregătirea sa medicală, utilizând aparatură de înaltă calitate și software integrat pentru fidelitatea examinării.

Sonoelastografia mamară este o metodă utilizată la Fetal Care de dr. Cristian Nicolae, complementară ecografiei. Cu ajutorul acesteia se măsoară elasticitatea unei leziuni comparativ cu țesutul adiacent, sănătos. Ajută astfel la diferențierea leziunilor benigne de cele maligne.