Avortul recurent (habitual): Care sunt cauzele acestei patologii?
Experiența unui avort spontan este epuizantă atât fizic, cât și psihic. Avortul spontan înseamnă pierderea unei sarcini înainte ca fătul să fie viabil, adică să poată supraviețui. În prezent, se consideră că un făt nu poate trăi dacă se naște înainte de 24 de săptămâni de sarcină.
Numărul sarcinilor pierdute este în realitate mai mare decât cel menționat în statisticile oficiale (aproximativ 24% din sarcini), pentru că multe avorturi spontane au loc foarte devreme, înainte ca femeia să afle că este însărcinată. Astfel, avorturile pot fi precoce (au loc înainte de 12 săptămâni de sarcină) sau tardive (apar între 13-24 săptămâni de sarcină).
Din nefericire, unele femei trec prin această traumă în mod repetat, suferind ceea ce se numește în termeni medicali avort recurent, avort habitual sau boală abortivă. Asociația Health Line Internationa,l a alocat o lună întreagă conștientizării la nivel mondial asupra avortului spontan recurent. Astfel, luna octombrie este luna internațională a avortului recurent în toate calendarele medicale!
Ce este avortul recurent?
Avortul recurent înseamnă pierderea succesivă a cel puțin două sarcini. În UK de exemplu, aproximativ 1 din 100 femei suferă de această patologie. Nivelul de anxietate al acestor paciente poate atinge cote alarmante, ajungând destul de des la solicitarea suportului psihiatric, în cazul în care nu se iau măsuri preventive în acest sens.
Pentru că vedem din ce în ce mai multe astfel de situații, la Fetal Care Center specialiștii noștri vin în întâmpinarea cuplurilor care își doresc un copil și care au trecut prin pierderi de sarcină repetate, cu un protocol de management terapeutic specific.
De ce mi se întâmplă mie?
Uneori nu există cauze evidente pentru un avort spontan. Deși abordarea medicală corectă a acestui diagnostic va sublinia faptul că nu este nimic „în neregulă” cu dumneavoastră, frustrarea că totuși se întâmplă poate fi copleșitoare. Cu cât cauza este mai greu de identificat, cu atât frustrarea celor care trec prin astfel de experiențe este mai mare. Acesta este motivul pentru care protocoalele internaționale de tratament în aceste situații impun ședințe de terapie psihologică de specialitate, individuală sau de cuplu.
Care sunt cauzele avortului recurent?
Există o serie de factori ce pot provoca avortul recurent. Cauza principala o reprezintă factorii genetici, care sunt identificați în peste 35% dintre cazuri. Totuși, există și alte probleme care pot duce la boală abortivă, de aceea sunt necesare mai multe investigații medicale de specialitate.
Factori genetici
În peste 50% din cazurile de avort spontan recurent, cauza este reprezentată de anomalii cromozomiale. Cel mai des, avortul apare în caz de trisomie (prezența unui cromozom în plus în ADN-ul fătului), iar riscul de trisomie crește odată cu creșterea vârstei mamei. Astfel, cu cât mama este mai în vârstă la momentul concepției, cu atât crește riscul de avort spontan, pentru că ovulele nu mai sunt de calitate și pot să apară aceste anomalii cromozomiale.
Atunci când anomaliile genetice ale fătului sunt foarte mari, apare în mod natural avortul, pentru că embrionul nu este viabil. Testele genetice ale viitorilor părinți sunt de ajutor în caz de avort recurent, pentru că pot arăta dacă există anumite anomalii genetice. Acestea pot să fie prezente și la tată, riscul de avort fiind la fel de mare și în acest caz, de aceea ambii parteneri trebuie să facă teste genetice.
Trombofilii ereditare
Anumite tulburări de coagulare a sângelui, de care suferă mama și care sunt ereditare, pot duce la avort spontan. Trombofilia poate duce și la complicaţii ale sarcinii, cum este preeclampsia sau restricţia de creştere intrauterină. În caz de avort recurent, pacienta trebuie să facă și teste genetice specifice pentru depistarea trombofiliei.
Cauze anatomice
Există mai multe cauze anatomice care pot duce la avort recurent. Cele mai frecvente sunt:
- Insuficiență sau incompetența cervicală: colul uterin se deschide înainte ca sarcina să ajungă la termen. Singura soluție pentru a preveni un avort, în această situație, este cerclajul (intervenție chirurgicală care presupune coaserea colului uterin).
- Anomalii ale formei uterului, prezența unui fibrom uterin sau o infecție ori inflamație care nu permite alimentarea normală cu sânge a placentei
Cauze endocrine
Afecțiunile endocrine și cele autoimune ale mamei pot duce la pierderea sarcinii. Diabetul și bolile de tiroidă presupun un risc crescut de avort recurent, la fel și obezitatea. De asemenea, tulburările hormonale ale mamei (cum este sindromul de ovar polichistic) poate însemna un risc mai mare de pierdere a sarcinii, caz în care pacienta trebuie să fie mai atent monitorizată.
Factori de mediu
Stresul, poluarea și obiceiurile nocive, precum fumatul și consumul de alcool cresc riscul unui avort spontan. De aceea, este important ca femeia care plănuiește o sarcină, să adopte un stil de viață sănătos încă dinainte de momentul concepției.
Medicii noștri specialiști vă pot ajuta să înțelegeți care este starea dumneavoastră din punct de vedere medical și vă pot ghida către proceduri și tratamente specifice, pentru a preveni recurența avortului spontan. Testele și procedurile efectuate în cadrul clinicii, vă pot oferi răspunsurile pe care le căutați, precum și soluții pentru a crește rata de succes la următoarele sarcini.
Pe lângă protocoalele medicale personalizate situației dumneavoastră, vă stăm alături și cu suport psihologic de specialitate, pentru a vă ajuta să depășiți trauma pierderii sarcinilor anterioare, dar și pentru a vă pregăti emoțional pentru proceduri de Reproducere Umană Asistată, dacă situația impune acest lucru.
Cum pot afla care este problema în cazul meu?
În cadrul Fetal Care, abordarea medicală a unei astfel de patologii este una multidisciplinară. Într-o primă fază, vom apela la o serie de teste complete pentru ambii parteneri, pentru a identifica o posibilă cauză a avortului:
- testări hormonale
- teste imunologice
- screeningul infecțiilor (genitale și serologie)
- evaluarea cavității uterine (ecografie transvaginală, histeroscopie, laparoscopie)
- cariotipare din sânge periferic pentru ambii parteneri și consult genetic de specialitate.
Menirea acestor teste este aceea de a lega efectul de o cauză medicală, aceasta ajutând în cele din urmă echipa de specialiști, în luarea celei mai bune decizii, cu privire la protocolul de tratament potrivit pentru dumneavoastră.
La clinica Fetal Care, echipa noastră medicală vă pune la dispoziție cele mai avansate metode de diagnostic și tratament, utilizând echipamente de ultimă generație și protocoale acreditate la nivel mondial, pentru ca dumneavoastră să vă îndepliniți visul de a aduce pe lume un copil sănătos!
Tratamentul avortului recurent
Medicul va recomanda tratamentul potrivit numai după ce va putea descoperi cauza avortului recurent. Astfel, dacă problema este provocată de infecții, tulburări hormonale, endocrine sau de coagulare a sângelui, se poate rezolva prin tratament adecvat și o monitorizare atentă a sarcinii.
Din păcate însă, atunci când cauza avortului este de ordin genetic sau nu poate fi identificată (avort recurent idiopatic), nu există tratament. Pacienta poate încerca însă o procedură de fertilizare in vitro cu ovocite donate și spermatozoizi de la donatori, pentru a elimina astfel riscul existenței unor anomalii genetice.
Prin urmare, în caz de avort spontan recurent sunt necesare mai multe investigații medicale de specialitate și monitorizarea atentă a sarcinii, încă din primele zile.