Anovulația: cauze, simptome și tratament
Anovulația este responsabilă pentru ciclurile menstruale neregulate sau absente. Cauza principală este un dezechilibru hormonal, care poate duce la infertilitate. Ajutorul medical de specialitate este necesar pentru un diagnostic corect. Tratamentele simple vizează inducerea ovulației, prin diferite procedee moderne, uneori și intervenții chirurgicale, dar și prin schimbări realizate de pacientă în stilul de viață.
Pentru a se ajunge la o sarcină, femeia trebuie să identifice perioada fertilă și momentul în care este la ovulație pentru a crește șansele de concepere a unui copil. Ovulația este complexă, se întâmplă lunar și este influențată de activitatea hormonilor. Ovarele eliberează în fiecare lună un ovul. Acesta străbate drumul până la uter și dacă nu este fecundat se va distruge. Va fi eliminat sub forma menstruației.
Femeile care se confruntă cu anovulație fie au ovulație intermitentă, fie aceasta lipsește. Această problemă medicală nu este o boală în adevăratul sens al cuvântului, ci un semn al unor afecțiuni ale aparatului reproductiv feminin sau al infertilității feminine.
Medicul specialist este în măsură să diagnosticheze corect această afecțiune și să găsească varianta potrivită de tratament, pentru a preveni apariția unor complicații ulterioare.
Ce este și cum se realizează ovulația?
Ovulația este parte a ciclului menstrual normal și procesul prin care din ovar este eliberat un ou. Media pentru ovulație este în jurul zilei cu numărul 14 a unui ciclu menstrual de 28 de zile.
Creierul este implicat în procesul de ovulație, alături de numeroși hormoni. La începutul acestei acțiuni, creierul decide eliberarea hormonului gonadotropinei, GnRH, care acționează asupra glandei pituitare și o determină să secrete atât hormon foliculostimulant, FSH, cât și hormonul luteinizant, LH.
În primele 14 zile ale ciclului menstrual, hormonul FSH acționează asupra sacilor cu lichid din interiorul ovarelor, acolo unde se află ovulul, determinând maturizarea foliculilor. În zilele 10 – 14 ale ciclului menstrual, unul dintre foliculi formează un ou matur. Aici intră în acțiune hormonul LH, care determină eliberarea ovulului sau oului din ovar, moment cunoscut sub numele de ovulație (1).
Ovulul începe să se deplaseze prin trompele uterine către uter. Pe parcursul următoarelor 5 zile ovulul poate fi fecundat de un spermatozoid, ceea ce determină sarcina. În aceste zile nivelul de progesteron crește foarte mult și contribuie la îngroșarea mucoasei uterine pentru a se pregăti de o eventuală sarcină.
Dacă fecundarea nu are loc, ovulul se dezintegrează și se va scurge prin vagin, sub forma sângelui menstrual.
În anovulație, ciclul menstrual fie este dereglat, fie lipsește, concentrația hormonilor fiind de regulă răspunzătoare pentru aceasta. Un dezechilibru hormonal aduce o serie de transformări în organism, lipsa menstruației înseamnă și lipsa ovulației, ceea ce duce la infertilitate. Acesta este un motiv pentru care femeile cu anovulație au probleme în conceperea unui copil.
Cauzele anovulației
Anovulația poate avea numeroase cauze pentru că apariția sa în organism ține de acțiuni multiple ale unor organe, hormoni sau glande. Așa cum precizam anterior, cauza principală a anovulației este de regulă reprezentată de un dezechilibru al unuia dintre hormonii implicați în ovulație. Cu toate acestea, mai sunt și alte cauze cunoscute (1):
- Exces de androgeni – hiperandrogenism;
- Deficiențe de funcționare ale glandei pituitare – hipogonadism hipogonadotrogic;
- Nivel ridicat de prolactină – hiperprolactinemie;
- Nivel scăzut de hormoni tiroidieni – hipotiroidism;
- Nivel redus de hormon responsabil de eliberarea gonadotropinei – GnRH;
Alături de acestea, anovulația poate fi cauzată de afecțiuni endocrine (2), (3):
- Sindromul ovarelor polichistice;
- Insuficiență ovariană prematură sau menopauză precoce;
- Tumori ovariene;
- Probleme genetice.
Simptomele anovulației
- Ciclu menstrual dereglat sau absent;
- Sângerare excesivă sau redusă cantitativ;
- Absența mucusului cervical;
- Temperatura bazală neregulată (1).
Diagnosticarea anovulației
Un consult ginecologic de specialitate trebuie programat de la primele simptome. Apelează la Fetal Care, centru de excelență în Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană Asistată, pentru cele mai bune rezultate.
Alături de istoricul medical de care medicul specialist are nevoie, acesta va recomanda un test rapid de sarcină pentru a exclude această variantă. Investigațiile suplimentare vizează identificarea cauzei de apariția a acestei afecțiuni.
Analizele de laborator de sânge sunt utile pentru a releva nivelul de progesteron din sânge, nivelurile tiroidei, precum și concentrația de prolactină (1). Există o serie de analize hormonale necesare pentru diagnosticul infertilității.
Alături de testele și investigațiile amănunțite, specialistul va realiza și o ecografie transvaginală.
Uneori poate indica un test de toleranță la glucoză (2).
Tratamentul anovulației
Tratamentul acordat vizează acordarea ajutorului specific pentru cauza anovulației (1).
- Schimbarea stilului de viață cu reducerea stresului, o dietă echilibrată, menținerea unei greutăți normale sau variante de slăbire prin metode sănătoase. Uneori specialistul poate propune un program de antrenament redus, dacă anovulația a fost indusă de activitatea fizică intensă.
- Schimbarea medicației sau acordarea unui tratament medicamentos adecvat pentru a ține sub control nivelul hormonilor este o altă variantă. În unele situații poate fi vorba de prescrierea unui tratament injectabil realizat în mai multe etape pentru a inhiba sau stimula concentrația hormonilor responsabili de apariția anovulației. Se poate opta chiar și pentru stimularea ovariană controlată pentru a rezolva problema anovulației, în anumite condiții.
- Tratamente speciale pentru fertilizare in vitro sau inseminare intrauterină pot fi propuse de specialist, atunci când anovulația nu poate fi tratată prin metodele menționate anterior.
- Tratamentul chirurgical poate fi soluția recomandată de medicul specialist femeilor care au sindromul ovarului polichistic, iar anovulația a apărut pe fondul acesteia. Totul se realizează laparoscopic, ratele de succes pentru astfel de intervenții sunt mari. Ca la orice intervenție chirurgicală, în ciuda avantajelor, pot să apară și unele complicații (3).
Prognosticul pentru anovulație ține de cauza apariției acesteia. Anovulația poate fi cronică sau temporară. Tratamentul acordat de medic, alături de schimbările în stilul de viață pot contribui, în unele cazuri, la tratarea anovulației.
Anovulația este o problemă cu care se pot confrunta femeile care doresc să conceapă un copil. Este importantă vizita la medic la primele semne ale unor probleme de sănătate pentru ca acesta să poată stabili un diagnostic corect și complet și să identifice cea mai bună variantă de tratament pentru a combate cauza de apariție a anovulației.