Articole Noutati Proceduri Sfaturi

Sănătatea cervixului (colul uterin)

24 ianuarie 2020

Luna ianuarie este dedicată sănătății colului uterin, conform calendarului medical internațional Healthline.com în condițiile în care la nivel mondial se raportează anual peste jumătate de milion de cazuri noi de cancer cervical!

Colul uterin (cervixul) face parte din aparatul reproductiv feminin. Din cauza poziției sale și a caracterului delicat, colul este adesea ținta infecțiilor, ceea ce poate conduce mai departe la apariția unor boli serioase. O parte dintre afecțiunile caracteristice colului uterin (cervicita, infecțiile cu HPV, displazia sau ectopia cervicală) pot favoriza apariția cancerului cervical.

Cele mai frecvente cauze ale cancerului de col uterin:

Majoritatea cazurilor de cancer de col uterin în lume sunt cauzate de virusul cu cea mai mare incidență de transmitere sexuală: HPV (human papilloma virus). Există peste 100 de tulpini ale HPVului însă numai anumite tipuri sunt responsabile pentru cancerul cervical. Cele mai întâlnite tulpini responsabile de cancer sunt HPV-16 și HPV-18. Totuși, infectarea cu aceste tulpini ale virusului, nu conduc iminent la diagnosticul de cancer cervical. Un sistem imunitar puternic poate elimina majoritatea infecțiilor cu HPV în decurs de 2 ani.

Este important de menționat faptul că HPV este una din cauzele altor diverse tipuri de cancer, atât la femei, cât și la bărbați, cum ar fi cancerul vaginal, rectal, al gâtului ș.a. și că peste 50% din adulții activi sexual din întreaga lume sunt purtători ai virusului, într-o formă sau alta!

Alți factori favorizanți pentru cancerul cervical sunt infecțiile cu Chlamydia, HIVul, istoricul familial în care boala este prezentă, administrarea de contraceptive pe termen lung și factori de mediu și stil de viață care reduc imunitatea organismului (obezitate, fumat, dietă alimentară nesănătoasă etc.).  

Semne care atrag atenția asupra cancerului cervical

Cancerul de col uterin nu prezintă simptome în fazele incipiente. Când totuși anumite semnale apar, ele sunt ușor asociate cu sindromul premenstrual sau cu infecții ale tractului urinar.

Simptomele uzuale asociate cu cancerul cervical:

– Sângerări neobișnuite între cicluri, după contactul sexual sau după ce menopauza s-a instalat

– Secreții vaginale diferite ca aspect și/sau miros față de cele normale

– Dureri pelvine

– Nevoia de a urina mai des, uneori urinarea fiind însoțită de dureri inexplicabile

Dacă prezentați unul sau mai multe din aceste simptome, adresați-vă unui medic ginecolog, în cel mai scurt timp posibil!

Cele mai uzuale metode de screening și diagnostic:

– Un simplu test Babeș-Papanicolau este folosit de medicii ginecologi pentru a identifica un potential risc de cancer de col uterin! Pentru a efectua acest test, personalul specializat al clinicii colectează un eșantion de celule de pe suprafața colului uterin. Acest eșantion se analizează prin metode de laborator pentru a identifica eventuale modificări precanceroase sau canceroase.

– Dacă testul identifică astfel de modificări, medicul ginecolog va sugera teste suplimentare, cum ar fi genotiparea HPV (procedură similară testului Babeș-Papanicolau), teste de imunocitodiagnostic și colposcopie.

Colposcopia este o procedură de screening a cervixului, efectuată de către medicul specialist cu ajutorul unui microscop binocular, care mărește imaginea de până la 60 de ori. În timpul acestei proceduri non-invazive medicul vizualizează mucoasa cervicală și vaginală, care, în urma examinării în 3 etape, exprimă lipsa unei patologii precanceroase sau canceroase a colului, sau, din contră prezența unor astfel de leziuni sugestive.

– Deasemenea, în cazul în care medicul consideră oportun, colposcopia oferă posibilitatea recoltării de probe din zonele de epiteliu cervical, vaginal sau vulvar în vederea biopsierii acestora.

Toate aceste teste sunt folosite de specialiști pentru diagnosticarea precoce şi rapidă a patologiei cervicale, vaginale sau vulvare, permiţând astfel un tratament adecvat, corect şi eficient al acesteia.

Prevenție:

Vaccinarea anti-HPV – vaccinul este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor începând cu vârsta cuprinsă între 9 și 27 de ani (ambele sexe). La persoanele active sexual vaccinarea se efectuează în absența tulpinilor de HPV conținute de vaccin. Femeile însărcinate vor amâna vaccinarea împotriva HPV pânâ la sfârșitul sarcinii, în perioada alăptării vaccinarea putând fi efectuată în condiții de siguranță.

Vaccinul și-a dovedit eficiența împotriva următoarelor afecțiuni cauzate de HPV:

– leziuni premaligne și neoplasme care afectează cervixul, vulva, vaginul și anusul cauzate de tipurile HPV din compoziția vaccinului

– veruci genitale (Condyloma acuminata) determinate de tipuri specifice de HPV.

Depistarea timpurie salvează vieți!

Femeile care au diagnostic de cancer cervical depistat în stadiile incipiente, când acesta este încă limitat la nivelul colului uterin, fac parte dintr-o categorie cu rată de supraviețuire de 92%. Diagnosticarea în stadiile avansate scade dramatic rata de supraviețuire!

România are cele mai înalte rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin din Europa! Mortalitatea mare este explicabilă prin faptul că în România diagnosticul este pus în stadii tardive ale bolii, când neoplazia este invazivă – https://insp.gov.ro/

Testarea de rutină este importantă pentru îmbunătățirea perspectivelor femeilor din țara noastră! Depistat la timp, cancerul de col uterin este o boală tratabilă iar acest lucru este posibil printr-un simplu consult ginecologic și o testare Babeș-Papanicolau!

Programează-te acum – 0721593471

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.