Articole Din clinica Proceduri Sfaturi

Fertilizarea in Vitro – ghidul unui protocol în 10 pași

11 martie 2019

Dacă ați luat hotărârea de a începe un proces de Fertilizare in Vitro pentru a lupta împotriva infertilității, medicul specialist și coordonatorul departamentului de Reproducere Umană Asistată vă vor oferi toate informațiile despre ceea ce implică un astfel de protocol. Pentru mai multă claritate, am construit un rezumat al etapelor pe care le veți parcurge în acest proces, cu intenția de a vă pune în contact într-un mod simplu și corect cu ceea ce înseamnă experiența unui proces FIV:

1.Stimularea ovariană – Medicul dumneavoastră vă va oferi o schemă personalizată de tratament pentru a stimula ovarele în scopul producerii de către acestea de 12-15 ovocite mature (ideal).

2. Monitorizarea răspunsului la medicație – Pentru a monitoriza evoluția stimulării ovariene, veți trece printr-o serie de examinări ecografice și teste de sânge. În funcție de acestea, schema dumneavoastră de tratament se va completa, modifica sau confirma. Pe toată această perioadă veți fi ghidată de un coordonator al dosarului dumneavoastră de FIV.

3. Maturarea ovocitelor – Cu 36-40 de ore înainte de puncția ovariană în vederea colectării ovocitelor, vă veți autoadministra o injecție hormonală, care declanșează maturarea ovocitelor. Data și ora administrării acestei injecții vă vor fi indicate de persoana dumneavoastră de legătură din clinică.

4. Puncția ovariană – colectarea ovocitelor – Ovocitele vor fi colectate de către medicul specialist sub ghidaj ecografic, folosind o tehnică specifică. Această procedură de scurtă durată (5-15 minute, în funcție de numărul de foliculi) se va desfășura după ce vi se va administra un anestezic general ușor, intravenos.

5. Material genetic masculin – sperma – În ziua puncției, partenerul dumneavoastră va oferi o mostră de spermă care se va folosi în laborator pentru fertilizarea ovocitelor extrase.

6. Fertilizarea standard – În laboratorul de FIV, embriologul pune sperma şi ovocitele împreună, într-un mediu special, şi, dacă totul decurge bine, fertilizarea are loc iar dezvoltarea timpurie a embrionilor începe.

7. Fertilizarea prin ICSI – Dacă rezultatul analizei spermei partenerului dumneavoastră indică acest lucru, embriologul va fertiliza ovocitele prin injectarea intracitoplasmatică a acestora cu spermatozoizii viabili (ICSI).

8. Transferul de embrioni – La 3 până la 5 zile de la puncția ovariană, medicul specialist va plasa 1-2 embrioni în cavitatea uterină. Această procedură este ușoară și scurtă, pentru aceasta nefiind nevoie de anestezie sau pregătire specială. La transferul embrionar dumneavoastră veți asista în mod activ, putând observa pe ecranul ecografului procedura de transfer.

9. Criogenarea embrionilor – Dacă în laborator s-au dezvoltat embrioni suplimentari care au ajuns la o calitate potrivită pentru implantare, aceștia pot fi congelați în ziua 5-6 și păstrați pentru transferuri viitoare.

10. Testul de sarcină – În aproximativ 12-14 zile după transferul de embrioni, se va face un test de sânge lucrat în urgență pentru a afla dacă tratamentul și procedura au funcționat.

a) În cazul în care rezultatul indică o sarcină, testul beta-hCG se va repeta la 48 de ore. Dacă răspunsul este din nou pozitiv, două săptămâni mai târziu veți avea prima ecografie de sarcină.

b) Dacă testul este negativ, dumneavoastră şi partenerul dumneavoastră puteți să discutați cu medicul specialist şi să decideți dacă se recomandă reluarea tratamentului sau ce alte soluții există pentru dumneavoastră.

Păstrați-vă optimismul și curajul în timpul acestei călătorii și nu uitați că șansele sunt doar de partea celor care încearcă!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.