Articole Din clinica Noutati Proceduri

Crioconservarea embrionilor

15 mai 2019

Adesea în protocoalele de FIV, numărul de embrioni obținuți depășește numărul de embrioni care vor fi transferați în uter. Există mai multe opțiuni pentru ceea ce se poate face cu embrionii suplimentari. O opțiune este aceea de a-i îngheța, pentru a fi utilizați de către cuplu la o dată ulterioară. În acest fel, în cazul în care transferul de embrioni fresh nu se finalizează cu sarcină, cuplul poate încerca din nou, folosind embrionii care au fost congelați. Acest lucru este mai puțin costisitor și mai puțin invaziv decât un nou ciclu de FIV.

Alternativ, în cazul în care cuplul obține sarcina și se bucură de nașterea unui copil sănătos, ei pot folosi embrionii lor congelați pentru a obține o nouă sarcină, mai târziu.

Oricât de simplu ar suna, înghețarea embrionilor este un proces complex. Există multe tehnici utilizate astăzi în acest scop.

Există metode de înghețare lentă și metodele de înghețare rapidă. Embrionii pot fi congelați imediat după fertilizare (înghețarea în faza de pronucleu), în timp ce embrionii se află în stadiile incipiente ale dezvoltării, sau în etapele ulterioare de dezvoltare (înghețarea în faza de blastocist). Nu există studii concrete care să indice superioritatea unei metode în fața celeilalte.

Metoda tradițională de înghețare a embrionilor – înghețarea lentă.

Această tehnică aplică reducerea treptată a temperaturii embrionilor până la temperatura de păstrare. Unul dintre pericolele înghețării lente a embrionilor este formarea cristalelor de gheață. Dacă cristalele de gheață sunt prezente la decongelare, ele pot duce la deteriorarea embrionului, iar acesta nu poate supraviețui procesului de decongelare. Pentru a reduce șansa formării cristalelor de gheață, înainte ca embrionul să fie congelat, acesta este îmbibat într-o soluție cunoscută sub numele de „crioprotector” – o soluție care protejează țesutul biologic de efectele dezghețului. Dezghețarea acestor embrioni se efectuează printr-o metodă rapidă. Embrionii se încălzesc într-un ritm rapid până ajung la temperatura camerei, pentru a preveni deteriorarea din cauza cristalelor de gheață.

Photo copyright careivfkolkata.com

Metoda rapidă de înghețare a embrionilor – Vitrificarea

O metodă mai nouă de conservare a embrionilor prin congelare este metoda de înghețare rapidă, numită vitrificare.

Pentru a pregăti un embrion pentru înghețare rapidă, concentrația de crioprotector este mai mare decât cea utilizată pentru înghețarea lentă. Procesul este realizat în timp ce celulele embrionului sunt la temperatura camerei. Pentru că embrionul nu poate sta la această temperatură pentru mult timp, el este imediat mutat în azot lichid, care va scădea brusc temperatura până la pragul de -196 grade Celsius.

Devitrificarea (încălzirea) se va efectua într-un ritm extrem de rapid, pentru a preveni deteriorarea din cauza cristalelor de gheață și, prin urmare, oferind o șansă mai mare de supraviețuire a embrionului la procedura de dezgheț.  

Are transplantul de embrioni decongelați mai puține șanse de succes?

Este poate cea mai frecventă întrebare a pacienților cu privire la această procedură.  Există supoziții referitoare la faptul că un embrion fresh are mai bune șanse de implantare decât unul vitrificat sau că un embrion decongelat este mai puțin viabil decât unul proaspăt. Pentru a combate aceste mituri, există mai multe studii în care s-a comparat rata de succes de implantare (obținerea sarcinii) a embrionilor proaspeți față de cei vitrificați. În urma acestor studii la care s-au luat în calcul transferuri fresh si frozen similare ca număr și calitate a embrionilor transferați, s-a constatat că nu a existat nicio diferență între ratele de succes în obținerea sarcinii între cele două variante. Totuși, orice procedură suplimentară efectuată în laborator, constituie un factor de stres pentru celulele embrionare, motiv pentru care aceste proceduri trebuie să fie efectuate doar de specialiști cu experiență, folosind medii de vitrificare și decongelare de calitate superioară și în condiții de laborator impecabile!

Procedura de vitrificare a embrionilor prin metoda rapidă este folosită în mod exclusiv la clinica Fetal Care, asigurând astfel cele mai bune șanse de supraviețuire a embrionilor în vederea implantării după dezghețare.

0721 593 471
office@fetalcare.ro

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.